Profesorii cu simptome respiratorii vor evita intrarea în colectivitate – recomandare a Ministerului Sănătății

17.631 de vizualizări
Foto: © Hurricanehank | Dreamstime.com
Ministerul Sănătății recomandă ca personalul didactic și nedidactic cu simptome respiratorii să evite intrarea în colectivitate, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. O altă recomandare se referă la aerisirea frecventă a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), conform sursei citate.

Recomandările vin în contextul în care peste 2,9 milioane de copii de grădiniță și elevi încep prima zi de cursuri din anul 2024 luni, 8 ianuarie. Elevii și profesorii merg la școală timp de cel puțin o lună, până când vineri, 9 februarie, 16 sau 23 februarie 2024, vor începe vacanța de schi de o săptămână, decisă diferit de fiecare inspectorat școlar.

Ministerul Sănătății mai recomandă realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc).

Reguli de igienă, potrivit Ministerului Sănătății:
  • „igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar);
  • igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unică folosință sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut;
  • igiena în clase: aerisirea frecventă a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor;
  • evitarea schimburilor de obiecte personale.”
Reducerea transmiterii virusurilor respiratorii:
  • „informarea periodică a părinților de a nu trimite la scoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât;
  • personalul didactic și nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate;
  • realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc).
  • în cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui la domiciliu și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific.”
Măsuri preventive specifice și de informare:
  • „vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ:
  • derularea de acțiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii.”
Măsuri organizatorice și logistice:
  • „afișarea în clase/locuri vizibile a panourilor cu materiale informative privind modalitățile de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii;
  • asigurarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanțe dezinfectante și prosoape de hârtie), precum și pentru curățenia și dezinfecția sălilor de clasă.”

Foto © Hurricanehank | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Peste 2,9 milioane de elevi încep școala pe 8 ianuarie 2024, la revenirea din vacanță. Modulul 3 are durată variabilă, în funcție cum a stabilit fiecare inspectorat vacanța de schi – calendarul școlar pe fiecare județ

14 comments
  1. Părinți proști, desigur! Măi, cât de proști puteți să fiți ca să credeți că un profesor vă poate îmbolnăvi copii voștri? Există un profesor la maxim 30 de elevi ! Dacă 10 elevi din clasa respectivă vin la școală trimiși de dragii lor părinți și sunt bolnavi? Profesorul este de vină? Unul singur îmbolnăvește 30 de elevi? Sau profesorul este cel îmbolnăvit în contact cu elevii bolnavi trimiși de părinți la școală.? Chiar nu gândiți? Cine are șansa să se îmbolnăvească intr-un mod mai rapid? Profesorul sau elevii? Cine are sistemul imunitar mai dezvoltat? Profesorul sau elevii? Transmite Profesorul? Sau elevii transmit profesorului mai mult pentru că sunt mai mulți? Cum puteți scrie asemenea aberații? Profesorul este cel vulnerabil de a contacta o viroză sau gripă de la elevi pentru că ei ,, este mai mulți”! Chiar nu gândiți deloc? Este asa greu să gândiți? A plecat inteligența și gândirea voastră în prostie de doi lei?

  2. este prăpăd în spitale, policlinici, farmacii, scoli, grădinițe. peste 70 %din cunoștințe au viroze/gripa, cel mai indicat ar fi sa se revină în online. va rugăm, urgent, pt câteva săptămâni. este mai rentabil.pt toată lumea. va scriu din București

    1. Maria, online sa faci tu. Rentabil pentru cine? In niciun caz pentru mine, profesorul sau parintele. Ca tre’ sa dau pe caldura pe 2-3 zile banii pe o luna. Tu realizezi ce spui? Ca la tara omul traieste vai mama lui sa stranga cateva lemne sa duca iarna la capat si tu vrei online? Omul de la tara minim juma de zi pana la ora 15 cam este la treaba/ scoala. Nu face focul in casa,ca se incalzeste muncind sau la serviciu/scoala. Platesti tu curent,lemne/gaz/internet? Eu am restanta deja la curent si gaz. Fugi cu cercul! Unde mai gasesti prosti pe asemenea scumpiri si viata grea sa mai stea in plina iarna online?

  3. Aerisire dupa fiecare ora? Daca afara e cum e si elevii nu pot fi scosi afara cat se aeriseste, ce facem, ii tinem in bataia viscolului rece pana le sar capurile aerisindu-se sub fereastra? Afara sunt -11 grade si viscoleste, pe holuri 3 grade, pe scari 2 si in baie 5. Unde ii ducem? Scoala noastra abia face fata facturilor la incalzire. Aerisire ne trebuie noua la sub -10 grade afara? Sa-i imbolnavim mai repede sau cum. Aberatii…

      1. Ești tembel ca și Deca! Habar nu aveți că nu sunt bani pentru gaz și curent în școli!!! Dacă mai tot deschizi și geamul, se termină bugetul în ianuarie, și până în decembrie se stă în frig, ca afară….

  4. Daca e ordin, cu placere. Daca se ia viroza la scoala, mai platesc 20 la suta impozit pe concediu medical? Ca noua lege spune asa: accident de munca sau boala profesionala-exceptie de la dubla impozitare(10+10 la suta). Cum facem? Eu sunt sanatos de 1 saptamana si nu am iesit din casa, locuiesc singur. Azi dupa scoala am facut viroza. De ce sa platesc 2 taxe? M-am umplut de toate bolile pamantului de cand sunt invatator. Mi-am subrezit sanatatea, m-am “hodorogit” la nici 32 de ani.

    1. Astfel de “riscuri ale meseriei,” (viroze, tuse, raguseli si pierderea vocii plus multe altele contagioase, greu de rezolvat si recidivand tot mai grav pe tot parcursul anului scolar, dar si extrem de costisitoare ca tratamente, ca sa se poata tine omul pe picioare si sa-si faca meseria, boli de care se imbolnavesc profesorii din septembrie si pana in august, ar trebui trecute la “boli profesionale” si decontate cumva! (printr-un spor de risc profesional REAL)

  5. hmm ! ce prostie! un profesor sta la catedră și nu ar veni , dacă este bolnav . Sa li se interzică elevilor venirea la școală bolnavi !!!!

  6. >> să evite intrarea în colectivitate
    Sa explice si cum se face evitarea asta. Se evita pe stanga sau pe dreapta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicatele din Învățământ au cerut Ligiei Deca să precizeze public că la acest moment nu există niciun proiect privind salarizarea diferențiată în funcție de performanță / Grupul de lucru pentru realizarea criteriilor de performanță nu s-a mai întâlnit de pe 1 aprilie

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au solicitat ministrului Educației, Ligia Deca, să precizeze public că la acest moment nu există niciun proiect…
Vezi articolul
Astra Film Festival 2024

Astra Film Festival 2024. Ateliere pentru studenții de la cinematografie, care se pot înscrie la DocStudent Hub, un program de formare ținut de profesori de la cinci universități de prestigiu din Praga, Zagreb, Vilnius, Bratislava și Zlin

Studenții la film care participă la Astra Film Festival 2024 vor putea să se înscrie la DocStudent Hub, un program de formare la care vor participa studenți și profesori de…
Vezi articolul