Profesorii cu simptome respiratorii să nu vină la școală și să se „izoleze la domiciliu” – instrucțiune a ministerelor Educației și Sănătății trimisă în școli / Părinții să îi țină acasă pe elevii/copiii cu simptomatologie respiratorie

4.955 de vizualizări
Vaccinare antigripală gratuită, elevi stau acasa
Foto: Pixabay.com
Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au transmis instrucțiuni către Direcțiile de Sănătate Publice (DSP-uri), pe fondul evoluției cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute. DSP Buzău a transmis, apoi, către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), un avertisment privind creșterea semnificativă a acestor cazuri, cu estimarea că se vor apropia de cote epidemice în următoarele două săptămâni, potrivit unui document oficial. Ambele documente includ măsurile recomandate în școli, printre care triajul zilnic, aerisirea sălilor de clasă sau spălarea mâinilor după fiecare pauză.
Măsurile recomandate de Ministerul Sănătății în școli

Pentru personalul unităților de învățământ:

1. Evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, acolo unde este posibil, și aerisirea periodică a spațiilor închise.

2. Izolarea voluntară la domiciliu a personalului cu simptomatologie respiratorie.

3. Încurajarea vaccinării antigripale a personalului.

Pentru colectivele de preșcolari, școlari și elevi:

1. Informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii și recomandarea de izolare la domiciliu a preșcolarilor, școlarilor și elevilor cu simptomatologie respiratorie.

2. Realizarea unui triaj observațional zilnic pentru identificarea prezenței simptomelor de viroză respiratorie în colectivitățile școlare.

3. Asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor.

4. Spălarea mâinilor după fiecare pauză și înainte de intrarea la clasă.

5. Aerisirea periodică a încăperilor.

6. Utilizarea batistei de unică folosință pentru acoperirea gurii și nasului și spălarea corectă a mâinilor după tuse sau strănut.

7. Încurajarea vaccinării preșcolarilor, școlarilor și elevilor, mai ales a celor care prezintă afecțiuni cronice ce pot fi agravate de gripă.

Măsurile menționate în documentul trimis de DSP Buzău către ISJ Buzău prevăd, de asemenea, triajul epidemiologic, care va fi făcut „cu sprijinul cadrului didactic de la prima oră de curs, la ambele schimburi”, în școlile unde nu există personal medical, aerisirea claselor, aprovizionarea școlilor cu dezinfectante, dar și raportarea telefonică către DSP „a oricărei situații de risc epidemiologic”.

Informații de context

Numărul de cazuri raportat de Ministerul Sănătății, în săptămâna 6-12.01.2025 a fost de:

  • 90.877 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), cu 11.5% mai puține cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (102.640) și cu 103.9% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (44.554).
  • 5.876 cazuri de gripă clinică la nivel național, comparativ cu 4.574 cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 4.694 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate de toate județele, cele mai multe fiind în municipiul București (1.172) și în județele Cluj (733), Brașov (524), Constanța (284), Alba (274) și Galați (237).
  • 39 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 16 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 16 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
  • 222 cazuri de gripă confirmată de laborator (163 cu virus gripal tip A nesubtipat, 15 cu virus gripal AH1, 5 cu virus gripal AH3 și 39 cu virus gripal tip B).
Evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe în sezonul 2024-2025, săptămâna 06.01.2025 – 12.01.2025:

5 comments
  1. Deci in baza instructiunii un profesor se autoizolează la domiciliu este acoperit de lege?

    Chiar dacă profesorul e de bună credință directorii nu vor accepta așa ceva.
    Unii nu acceptă nici concedii medicale (pt ,, banalități “)

    Maculatură tipic românească, hârtii prin care pasezi răspunderea la alții fără acoperire juridică sau corespondenta cu realitatea socială.

  2. de ce nu-l întrebați pe grobianul ăla de Gîrtoi de la CCD Reșița cum face?

    cum hărțuiește pe toată lumea după ce și-a făcut casa din materialele școlii

    cum nu vine la ore si ia supra-norma

    cum nu respecta nicio norma igienică sau de bun simt

  3. Sunt profesor si anul trecut al fost pur si simplu hartuit de conducerea scolii pentru ca am ”indraznit” sa imi iau concediu medical pentru o bronsita acuta, ca nu se sta acasa pentru asa ceva!
    Sistemul de invatamant are directori – argati pe mosie, iar profesorii fie canta cum le canta sefii fie vor fi marginalizati si chiar discriminati!
    Legea este facultativa, regula este ”batista pe tambal”!

  4. Pentru că aveți impresia că un profesor sau învățător sau o educatoare chiar POT să își ia de capul lor zi liberă dacă au simptome de dimineață, fără să ceară anterior concediu medical (ăla plătit la 70% sau cât a rămas până la urmă și apoi impozitat), nu?

    Voi vă vedeți ce aberații emiteți? Cică să se izoleze profesorul la domiciliu… adică să lipsească nemotivat de la școală, că îl scutește ministrul, sau ce?

    1. 65 la suta, dublu impozitat si te injura in gand toti colegii si directorul daca ai vreo bronsita. Tu nu poti respira, te lupti pentru fiecare gura de aer si ei te intreaba senin de ce nu vii la scoala pentru o simpla raceala. Nu, pentru unii dintre noi, o traheobronsita nu e o simpla raceala, e diferenta intre loc cu elevi si loc cu verdeata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Câte 20 de profesori și directori din 216 școli participă, în martie și aprilie, la Studiul Principal TALIS 2024, făcut de OCDE în 50 de state, printre care și România / Cercetarea are și un modul de evaluare a cunoștințelor pedagogice generale ale profesorilor

Eșantionul TALIS 2024 are, în România, 4.000 de profesori participanți, potrivit unui comunicat dat de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Eșantionarea și alegerea profesorilor a fost făcută…
Vezi articolul

Au revenit atacurile cu linkuri ce au mesaje-capcană de tipul „tu ești în video”, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Accesarea linkului poate duce la pierderea contului pe Facebook

Au revenit atacurile cu linkuri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele de socializare, a anunțat într-o postare Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Este vorba despre mesaje-capcană cu…
Vezi articolul