Profesorii care sunt cercetați pentru fapte care constituie infracțiuni incompatibile cu funcția didactică nu vor mai putea intra la clasă, dar vor primi salariul, potrivit unui proiect de OUG, document obținut de Edupedu.ro. Proiectul a ajuns la Consiliul Economic și Social. Este vorba despre proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023.
„29. La art. 209 după alin.(5) se introduce un nou alineat, alin. (6) cu următorul cuprins:
(6) În cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru fapte care constituie infracțiuni incompatibile cu funcția didactică, pe perioada desfăşurării cercetării penale, acesta nu va desfăşura activităţi didactice cu beneficiarii primari, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale”, se arată în proiectul de OUG.
În prezent, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, nu pot preda la clasă profesorii care sunt anchetați pentru că ar fi comis fapte de violență fizică sau verbală la adresa elevilor sau colegilor din cancelarie sau care se fac vinovați de orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/ elevilor, dar primesc salariul.
Iată ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023
Articolul 209 – „(1) Personalul didactic are obligația să își exercite profesia respectând atât principiile și valorile consacrate în prezenta lege, cât și cadrul legal general, precum și interesul superior al copilului.
(2) Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare și se sancționează potrivit art. 210, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune:
a) faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor;
b) orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/ elevilor;
c) manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar;
d) activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă;
e) încălcarea dispozițiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel național sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii;
f) fapte de natură să aducă atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor/elevilor și familiilor acestora ori să prejudicieze onoarea și/sau prestigiul unității/instituției, interesul învățământului.
(3) Abaterile disciplinare prevăzute la alin. (2) lit. a) și b) pot fi sancționate numai după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialiști din cadrul DGASPC la solicitarea scrisă a unității de învățământ.
(4) Cercetarea disciplinară a personalului didactic auxiliar se realizează conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(5) În cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru una din faptele prevăzute la alin. (2) lit. a) și b), pe perioada desfășurării cercetării disciplinare, acesta nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii primari, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale.”
Informații de context
Amintim că Edupedu.ro a scris că peste 80 de cazuri de agresiuni asupra elevilor, din partea profesorilor, din 2021 și până în martie 2023, se află în evidența Avocatului Poporului, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro.
Legea 272/2004 este cea care stabilește protecția și promovarea drepturilor copilului.
Articolul 94 – „(1) Prin abuz asupra copilului se înțelege orice acțiune voluntară a unei persoane care se află într-o relație de răspundere, încredere sau de autoritate față de acesta, prin care sunt periclitate viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, și se clasifică drept abuz fizic, emoțional, psihologic, sexual și economic.”
Articolul 95 – „Sunt interzise săvârșirea oricărui act de violență, precum și privarea copilului de drepturile sale de natură să pună în pericol viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, atât în familie, cât și în instituțiile care asigură protecția, îngrijirea și educarea copiilor, în unități sanitare, unități de învățământ, precum și în orice altă instituție publică sau privată care furnizează servicii sau desfășoară activități cu copii.”
Articolul 89 – „(1) Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migrației ilegale, răpirii, violenței, pornografiei prin internet, precum și a oricăror forme de violență, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție, medii de cercetare a infracțiunilor și de reabilitare/detenție, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc.”
Iată ce prevede Hotărârea de Guvern nr. 355/2007 pentru personalul didactic:
„Fişa 138. Personal didactic din instituţii de învăţământ
Examen medical la angajare:
– examen clinic general
– examen psihiatric – la indicaţia medicului de medicina muncii
– examen coproparazitologic – pentru personalul educativ (educatori)
Examen medical periodic:
– examen clinic general – anual
– examen psihiatric – la indicaţia medicului de medicina muncii
– examen coproparazitologic – pentru personalul educativ (educatori) – anual
Contraindicaţii:
– leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
– tulburări psihice de orice natură
– balbism, disartrie
– tulburări de comportament
– boli infectocontagioase în evoluţie
– alcoolism cronic”
Foto: © Nyul | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
dar pentru profesorii agresati de elevi, inclusiv prescolari, se da o lege?
ar fi bine sa se vorbeasca public mai putin despre aceste lwgi care dau idei nebanuite elevilor.
ar fi bine sa puna accent pe uniforma si pe regulament bazat pe drepturi , obligatii si responsabilitati de ambele parti, dar si de un sistem concret de recompensare reciproca a valorilor reale si a performantelor
suny mandra ca am prins regimul comunist ca eleva…a scos tot ce a fost mai bun din mine
multumesc!
Excelente masuri și condiții pentru protejarea copiilor,elevilor aflați în formare.Bine ar fi sa se și Aplice acestea în toate instituțiile formatoare și nu să rămână doar teorie.