Profesorii care țin cursuri de specialitate la orele de dirigenție vor putea fi plătiți pe noile planuri-cadru de liceu, spune secretarul de stat Bogdan Cristescu: Acești oameni trebuie plătiți, inclusiv specialiștii din afara școlii

16.944 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Orele de consiliere și orientare în carieră vor fi incluse în atribuțiile profesorilor diriginți și școlile vor avea posibilitatea de a le folosi și pentru plata profesorilor de specialitate sau specialiștilor invitați să susțină activități pe teme specifice pentru elevi, susține Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Cristescu a răspuns la întrebarea Edupedu.ro privind atribuirea orei săptămânale cunoscută drept „dirigenție”. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat în timpul consultării publice din ultimele cinci săptămâni că la ea vor putea participa și specialiști din afara școlilor, pe noile planuri-cadru propuse pentru elevii care intră în clasa a IX-a în 2026.

Edupedu.ro: Ora de consiliere și orientare în carieră va fi desfășurată, ca în prezent, de profesorul diriginte? Sau orele de „dirigenție”, cum le spunem în prezent, vor fi normate și scoase la concurs ca atare? Asta pentru că ora de consiliere și orientare în carieră este în proiectul de planuri-cadru în trunchiul comun.

Și atunci, ca celelalte discipline din trunchiul comun, disciplina aceasta va fi titularizabilă sau va fi acordată tot profesorilor diriginți? Pe parcursul consultării publice au fost discuții legate de anumiți experți care să vină să țină ore legate de mai multe domenii pentru copii la dirigenție, eventual să fie și plătiți.

Bogdan Cristescu: Așa cum este proiectul acum, această oră nu va intra la o normare care să conducă la titularizare. Ea este prevăzută acolo pentru profesorii diriginți, care acum sunt plătiți, așa cum știți, prin procent (n. red. sporul de dirigenție de la salariu). Intenția este ca profesorii-diriginți să fie în continuare plătiți prin procent, iar această oră, care apare ca normare, să fie folosită pentru plata profesorilor care intervin în această oră pe anumite părți, pentru că, ați văzut, sunt acolo lucruri despre care am spus că se fac la consiliere și orientare și acești oameni trebuie plătiți, inclusiv specialiștii din afara școlii care îndeplinesc condițiile și vin la oră”.

Informații de context
  • Diriginții nu fac suficiente ore de consiliere în carieră cu elevii pentru că sunt supraîncărcați cu sarcini birocratice și pentru că nu există destule cursuri gratuite de formare sau stimulente, arată studiul de impact „Evaluarea sistemului de consiliere și orientare în carieră din învățământul preuniversitar” din ianuarie 2024. Nu toți elevii din învățământul gimnazial și liceal au acces la un consilier, ci doar ocazional, potrivit aceleiași cercetări.
  • Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat în ianuarie 2025 înainte de publicarea în consultare publică a proiectelor de planuri-cadru de liceu că ar trebui să deschidem școala pentru specialiștii din educație juridică, educație financiară, educație pentru sănătate”, pentru că nu vrea ca „pe profesor, pe diriginte, să-l transforme într-un om orchestră care face și este și psiholog, și medic, și jurist, și finanțist”, într-o emisiune la Antena 1.

„Aceștia ar veni invitați alături de diriginte, de exemplu, la orele de consiliere și orientare și care să-și prezinte lucrurile într-o manieră eficientă, că altfel bifăm pe hârtie, dar nu se întâmplă nimic în practică”, a adăugat ministrul.

„Stilul de viață sănătos este un antidot și la consumul de droguri, și la consumul de alcool, și la comportamentul sexual cu probleme și așa mai departe. Stilul de viață sănătos este o competență care ține foarte clar de zona de psihologie și zona de medicină și de sănătate. Nu trebuie să fie cineva angajat în școală, poate să fie invitat pentru a avea câteva module pe acea temă”, a declarat Daniel David.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
  1. Pe lângă orele de dirigenție,ar trebui sa fie plătite și orele de menageriere a unei clase,pt că astea nu sunt plătite,motiv pt care orele de dirigenție propriu zise nu se țin după o planificare, niciodată.

  2. Consider ca e necesar ca Ministerul sa precizeze modul în care sunt atribuite dirigentiile .Din punctul meu de vedere este o latura intunecata: atribuirea dirogentiei se face discreționar, pentru îngroșarea veniturilor unora ,în procent de 95 % aceste ore sunt fie neafectate prin absenta ambelor părți, fie neafectate prin dedicarea timpului pentru efectuare de statistici și tabele sau rezolvarea subiectelor de bac.
    Cum de face ca acești diriginți sunt cei care accesează lipsa sancțiunilor pentru absente,violenta…,ignorarea consiliului clasei la stabilirea notelor la purtare..
    Procesele verbale din caietele dirigintilor în aceste cazuri nici nu sunt prezentate membrilor consiliului clasei.
    Sunt scoli în care cei care nu sunt diriginți efectuează ore de consultații cu elevii și părinții ca și învățătorii.Acestia bineînțeles ca nu sunt renumerati.
    Întrebarea este : cine sunt acești profesori care primesc ditigentii ?

  3. neata!!!! consilierii pot fi diriginți de când lumea!! oricum dirigenția le o plătește Cjrae și oricum multi diriginți nu fac nicio tema la clasa!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 al pandemiei / E esențial ca ministerele Educației și Sănătății să ia măsuri ca să nu se blocheze din nou sistemul educațional după sărbători, spun elevii

Este absolut esențial ca ministerele Educației și Sănătății să ia măsuri ca să nu se blocheze din nou sistemul educațional, spun reprezentanții elevilor într-un comunicat primit sâmbătă de Edupedu.ro. Consiliul…
Vezi articolul

Modificările aduse de proiectul planurilor-cadru pentru liceu „reprezintă un pas mic”, dar care „trebuie făcut”, afirmă FePAL, organizație a părinților / Ea îl sprijină pe „ministrul curajos”, dar spune că planurile „ar fi putut fi mult mai curajoase” și au fost făcute de oameni care „au avut grijă de oameni și catedre”

Proiectul planurilor-cadru pentru liceu produce modificări care „reprezintă un pas mic”, dar care „trebuie făcut, mai ales că schimbarea propusă este în direcția corectă, centrată pe elev”, arată Federația Părinților…
Vezi articolul

Profesorii și directorii de școli care vor să accelereze procesul de transformare digitală pot beneficia de consultanță în achiziții publice și scrierea de proiecte de finanțare de la EDUS (P)

Cel mai important proces în dezvoltarea unei societăți este reprezentat de educație. Viitorul nostru începe cu copiii noștri, încă de la grădiniță și nu se termină cu studiile postuniversitare, dacă…
Vezi articolul