Profesorii care au ocupat, prin concurs, funcții de directori în alte școli decât în cele în care sunt titulari pot opta pentru efectuarea obligației de predare în școala în care sunt directori, dacă există posturi didactice/catedre vacante incomplete, potrivit metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025. În județul Neamț, opțiunile directorilor se transmit până la data de 20 ianuarie, după cum anunță inspectoratul școlar.
Conform metodologiei, opțiunea se adresează, în scris, în perioada de constituire a posturilor didactice/catedrelor și încadrare a personalului didactic de predare
Art. 23 – „(4) Cadrele didactice care au ocupat, prin concurs, funcţii de director sau de director adjunct în alte unităţi de învăţământ decât cele în care sunt titulare pot opta, în perioada de constituire a posturilor didactice/catedrelor și încadrare a personalului didactic de predare, pentru efectuarea obligației de predare în unitatea de învățământ în care sunt numite în funcția de conducere, dacă există posturi didactice/catedre vacante incomplete în specialitate. Opțiunea se adresează, în scris, comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti de mobilitate, care identifică și propune posturile didactice/catedrele vacante incomplete care pot asigura efectuarea obligației de predare. În baza propunerii comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti de mobilitate, inspectorul şcolar general al ISJ/ISMB emite decizia pentru efectuarea obligației de predare de către cadrele didactice care au ocupat, prin concurs, funcţii de director sau de director adjunct în alte unităţi de învăţământ decât cele în care sunt titulare, în unitatea de învățământ în care sunt numite în funcția de conducere.
(5) În situaţia în care cadrele didactice care au ocupat, prin concurs, funcţii de director sau de director adjunct în alte unităţi de învăţământ decât cele în care sunt titulare şi nu au posibilitatea de a efectua obligaţia de predare în unităţile de învăţământ în care sunt titulare sau în unitatea de învățământ în care sunt numite în funcția de conducere conform alin. (4), comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de mobilitate identifică posturile didactice/catedrele incomplete care pot asigura efectuarea obligației de predare în unităţi de învăţământ apropiate şi publică aceste posturi cu menţiunea „Post pentru stabilirea obligației de predare director/director adjunct”. În etapa de detaşare în interesul învăţământului, conform Calendarului, inspectorul şcolar general al ISJ/ISMB emite decizia de detaşare în interesul învăţământului a cadrelor didactice respective pe posturile didactice/catedrele incomplete”, se arată în metodologia de mobilitate.
Adresa Inspectoratului Școlar Județean Neamț poate fi consultată mai jos:
Ce prevede calendarul, potrivit metodologiei
n) emiterea și comunicarea deciziilor de transfer/întregire/completare de normă didactică de predare, precum şi a deciziilor privind obligaţia de predare directorilor/directorilor adjuncţi conform art. 23 alin. (4) și (5) din Metodologie. Perioada: 20-26 februarie 2024
De menționat este că Ministerul Educației nu a mai degrevat de normă directorii, așa cum se luase în calcul. În noiembrie 2023, Edupedu.ro a scris că unul dintre scenariile de lucru luate în calcul pentru anul școlar următor – 2024-2025 – este degrevarea totală de norma didactică a directorilor de școli și a inspectorilor, potrivit surselor Edupedu.ro. Asta însemna că aceștia nu vor mai preda elevilor la clasă, pe durata mandatelor.
În prezent, directorii de școli au normă de predare, în medie, de 6 ore pe săptămână, inspectorii la fel, pe lângă activitatea managerială sau de îndrumare și control.
De la începutul acestui an școlar au fost degrevați parțial de norma de predare directorii de grădinițe.
Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount