Profesorii care refuză să încheie mediile pot fi înlocuiți de alți colegi de cancelarie să facă asta, la decizia consiliului de administrație – măsură introdusă fără dezbatere în ROFUIP 2024 / Se pregătește Ministerul Educației să combată o eventuală grevă în iunie anul viitor?

13.448 de vizualizări
Foto: Cristian Nistor – Agerpres Foto
Profesorii care refuză să încheie mediile elevilor la final de an școlar pot fi înlocuiți de alți colegi pentru a definitiva situația elevilor, prevede noul regulament al școlilor – ROFUIP 2024, publicat în Monitorul Oficial pe 12 august.
  • Măsura a fost introdusă fără dezbatere în ROFUIP și nu a fost comunicată de Ministerul Educației în postarea de pe Facebook cu noutățile din regulamentul-cadru pentru școli din ziua în care a anunțat că l-a trimis spre publicare în Monitorul Oficial.

Decizia de desemnare a altor profesori care să încheie mediile aparține consiliilor de administrație (CA) din școli și licee, potrivit documentului, care poate fi descărcat și consultat integral mai jos în articol.

Iată ce scrie la articolul 108, alineatul 1, din ROFUIP 2024:

„La sfârșitul anului școlar, cadrele didactice au obligația să încheie situația școlară a beneficiarilor primari. În situația în care cadrul didactic refuză să încheie situația școlară a beneficiarilor primari și elevii au note suficiente, consiliul de administrație al unității de învățământ va desemna un cadru didactic care să le încheie situația școlară în locul acestuia”.

Cu alte cuvinte, prin noua prevedere din Regulamentul de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar, Ministerul Educației își asigură cadrul legal pentru încheierea mediilor elevilor în situații de criză a personalului didactic, cum a fost cea mai mare grevă a profesorilor din ultimele două decenii, din lunile mai-iunie 2023.

Se pregătește Ministerul Educației de o nouă grevă în vara anului 2025?

Una din „armele” profesorilor din greva de anul trecut a fost chiar neîncheierea situațiilor școlare pentru elevi, ceea ce periclita absolvirea gimnaziului sau a liceului și implicit înscrierea la examenele naționale.

Pe 22 mai, luni, în prima zi de grevă generală în Învățământ, secretarul de stat Sorin Ion din Ministerul Educației estima că între 60% și 70% dintre angajații din școli participau la grevă, „amplitudinea protestului este importantă”. „Tehnic, mediile elevilor se pot încheia cu notele acumulate până în luna mai”, mai spunea Sorin Ion.

Pe 23 mai, în a doua zi de grevă generală în școli, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, anunța că profesorii nu vor încheia mediile elevilor, în contextul în care premierul de atunci, Nicolae Ciucă, nu invitase sindicatele la discuții.

După primele 7 zile de grevă, Ministerul Educației a lansat un proiect de ordin de ministru, adoptat rapid, pentru modificarea Regulamentul de funcționare a școlilor (ROFUIP) în vigoare atunci: profesorii să încheie mediile elevilor și cu doar două note. Reacțiile au fost de respingere: vicepreședintele FSLI, George Purcaru, declara că „este revoltător” felul în care Ministerul Educației încerca să modifice regulile de încheiere a mediilor elevilor în plină grevă generală în sistemul de Învățământ.

Nu există situația în care nu se finalizează situațiile școlare sau examene, toată lumea va avea examenele date, toată lumea va avea mediile încheiate”, a declarat Ligia Deca a doua zi după ce instituția pe care o conduce a pus în consultare proiectul de modificare a regulilor de încheiere a mediilor pentru elevi în anul școlar 2022-2023.

În final, în anul școlar 2022-2023, primul cu structură modificată – organizat pe module, mediile școlare ale elevilor au putut fi încheiate și cu doar două note, iar situațiile elevilor nu au mai trebuit validate în consiliile profesorale. Ordinul de ministru a modificat Regulamentul de funcționare a școlilor (ROFUIP) 2022 în vigoare atunci, în plină grevă generală a angajaților din Educație.

Amintim că o profesoară de biologie care a refuzat să treacă notele în catalogul electronic și să încheie medii a fost dată afară de la Colegiul Tehnic Energetic din Constanța anul trecut. În august 2023, profesoara preda în continuare la un alt liceu din oraș, unde a fost cercetată și sancționată pentru abateri similare în anii trecuți.

Vezi aici cum se încheie mediile la finalul anului școlar structurat pe module.

DOCUMENT DESCARCĂ ROFUIP 2024:

Amintim că profesorii vor pune cel puțin 4 note pe an școlar la o disciplină, prevede noul regulament al școlilor – ROFUIP 2024. Documentul păstrează „norma” anuală de note din ROFUIP 2022: cu trei mai mult decât numărul orelor alocate pe săptămână, la o materie.

Citește și:
Profesorii vor pune cel puțin 4 note pe an școlar la o disciplină, prevede noul regulament al școlilor – ROFUIP 2024. Documentul păstrează „norma” anuală de note: cu trei mai mult decât numărul orelor alocate pe săptămână, la o materie
Școlile sunt obligate să publice online autorizația de securitate la incendiu și autorizația sanitară de funcționare și să anunțe dacă nu le dețin – ROFUIP 2024
OFICIAL Părinții pot merge la secretariatele școlilor într-un interval dedicat, de la 8 la 9 și de la 16 la 18. Școlile sunt obligate să găsească un program extins cel puțin două zile pe săptămână – ROFUIP 2024
OFICIAL Interdicțiile elevilor din anul școlar 2024-2025. Fără telefoane mobile în timpul orelor și fără comportamente jignitoare, printre prevederile din Statutul elevului 2024

14 comments
  1. si eu care credeam ca e greu sa egalezi sau sa depășești in incompetență perioada EcAndronescu, iată, Deca se ridică la un alt nivel, de subincompetență. Se vor găsi metode de a nu permite în grevă sa se inchida gurile corpului didactic cu bocancul. Oare isi fac pregatirile sa nu respecte nici mizeriile de conditii impuse in suspendarea abuziva cu blat a grevei anterioare?
    P.s. cataloagele electronice nu incheie automat mediile, este necesară încheierea click-by-click de către profesorul de la clasa.

  2. In viitorul apropiat nu o sa mai fie nevoie de o astfel de măsură,că la unele școli există acum acel catalog electronic unde nu mai e nevoie ca la final profesorii să încheie mediile pt că acestea oricum se încheie automat.

  3. O făceau și înainte cu directiva Directorului..Este un sector de activitate în care totul e după comanda.

  4. Da??? puneți în locul profesorilor calificați tractoriști vidanjori drujbisti și să nu cumva sa uitați hingherii și polițiștii…

  5. grevele incep puternic pe la finalul lui mai, inceputul lui iunie. Este imposibil ca atunci sa ai toate notele puse si o sa si-o ia Deca frumos in freza. Avem noi grija sa-i snopim cadrul legal frumos pregatit.

    1. @Vica: asta înseamnă nesimțire crasă, dacă refuză să le încheie mediile elevilor și ideal ar fi, să fie și dați afară din învățământ, fără drept de a mai preda vreodată.

      1. Fah, esti proasta? (Cu tine nu se poate decat cu limbaj suburban, e pe valoarea ta.) Cand e greva la transport, nu merge autobuzul, cand e greva la medici, nu se fac operatii. Ce-ai vrea sa faca profesorii cand e greva? Sa nu mai faca mortar, sa nu mai toarne ciment? Normal ca nu incheie medii, nu merg la supravegheat, ca asta e domeniul de activitate. Am zis ca esti un bot AI generated, dar n-are cum, esti prea proasta pentru a fi generata de inteligenta artificiala. OanaM, get a life, woman!!!!

        1. @Cred într-unul: dacă tot te freacă grija de mine, să știi că duc o viață extrem de bună și nu mă plâng, pe când voi, după ce că munciți prea puțin pentru ce salarii mari aveți, vă plângeți tot timpul, așa că ciocu’ mic, joc de glezne și hai, înapoi în peșteră că vine iarna și trebuie să hibernezi, prostule!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Desființarea intrării separate pentru profesori, din școli, propusă de Consiliul Național al Elevilor pentru noul statut / Sondaj: doar un sfert din 15 mii de elevi susțin că au primit alocații forfetare pentru navetă

Consiliul Național al Elevilor (CNE) a realizat raportul anual privind implementarea statutului elevului, iar la consultare au participat cadre didactice și elevi, din mediul urban și rural și din toate…
Vezi articolul