Profesorii care nu au primit până acum banii pentru corectarea lucrărilor corectate la examenele naționale, inclusiv pentru echivalarea probelor de competențe de la Bacalaureat cu mediile din liceu, ar putea fi plătiți după sesiunea de toamnă a Bacului – 2023, spune secretarul de stat Sorin Ion din Ministerul Educației pentru Edupedu.ro. „Unele județe așteaptă să deruleze și a doua etapă de Bacalaureat ca să facă plata la pachet”, a declarat Sorin Ion.
Mai mulți profesori au semnalat pe adresa redactie@edupedu.ro și în mesaje pe pagina de Facebook că nu le-a fost plătită corectarea lucrărilor la examene. Alți profesori au spus că au primit banii pentru această activitate în luna iulie, odată cu salariile pentru luna iunie.
Secretarul de stat pentru Învățământ preuniversitar din Ministerul Educației Sorin Ion a precizat pentru Edupedu.ro că unele județe aleg să facă plățile după a doua sesiune a examenului național de Bacalaureat, „pentru că sunt mulți profesori care participă și la sesiunea din iunie, și în august”, potrivit acestuia.
„De la județ la județ depinde, unele județe așteaptă să deruleze și a doua etapă de Bacalaureat ca să facă plata la pachet. În principiu noi aprobăm cam toate deschiderile de credite pe examene. Dacă a cerut județul X deschidere de credite, i-am făcut. Dacă nu i-am făcut și ne cere în august ca să includă atunci, îi deschidem atunci. Unele județe așteaptă și sesiunea din toamnă ca să facă plata la pachet pentru că sunt mulți profesori care participă și la sesiunea din iunie, și în august”, a spus secretarul de stat.
„În momentul în care un profesor este implicat în examenul național, el face un contract de muncă pe perioadă determinată cu școala în care se desfășoară activitatea, fie că e centru de evaluare, fie că e centru de examen, trebuie să facă un contract cu ei, iar banii îi dăm prin acea școală. Profesorul este plătit de județul în care este încadrat. Dacă e o problemă pe plată, este la el în județ, nu în altul”, a mai explicat Sorin Ion.
Amintim că luni, 7 august, a început echivalarea probelor de competențe cu mediile din liceu la Limba română, limbi străine și Tehnologia Informației, la examenul național de Bacalaureat 2023, pentru sesiunea august-septembrie. De întregul proces se ocupă o comisie formată din directorul sau directorul adjunct al școlii în rol de președinte, un profesor care să știe să opereze pe calculator ca secretar al comisiei – și membri între 2 și 4 profesori evaluatori pentru fiecare specialitate și 1-2 secretari de școală, după cum a scris Edupedu.ro de când metodologia era în dezbatere publică.
Profesorii care echivalează competențele trebuie să fie plătiți
Profesorii care lucrează la echivalarea probelor de competențe de la Bacalaureat 2023 cu mediile din liceu ale candidaților la Limba română, Limbi moderne și Tehnologia informației (TIC) / Informatică trebuie plătiți ca evaluatori la aceste probe, confirmă pentru Edupedu.ro secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru, președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat din acest an.
Mai mulți profesori au întrebat Edupedu.ro dacă munca de echivalare a competențelor lingvistice și digitale cu mediile elevilor se plătește, având în vedere că nu au mai avut loc evaluări ale candidaților în acest an: Ministerul Educației a luat decizia, după greva generală a profesorilor, ca mediile din liceu ale candidaților să se transforme în calificativele care s-ar fi acordat la competențe, după un set de reguli stabilit la nivel național.
Foto: © Monika Wisniewska | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
vai si amar de invatamantul romanesc, incompetenta si ilegalitati. proceduri nerespectate . cum sa dai in toamna bacul cu scanare cand e aceeasi procedura ca in vara? trebuia inceput cu scanarea de la simulari.dincolo de faptul ca scanarea nu inseamna digitalizare. de departe miroase a coruptie si prostie.
Iar o luăm de la capăt? Vreau să știu o benzinărie care mă așteaptă până atunci!
Profesorii care nu au primit până acum banii pentru corectarea lucrărilor corectate la examenele naționale, inclusiv pentru echivalarea probelor de competențe de la Bacalaureat cu mediile din liceu, ar putea fi plătiți după sesiunea de toamnă a Bacului – 2023, spune secretarul de stat Sorin Ion
deci AR PUTEA FI platiti zice titlul…