Profesorii care nu au locuință în localitatea unde au postul vor beneficia de decontarea transportului – amendament votat în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților

6.906 vizualizări
Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com
Cadrele didactice și personalul administrativ care nu au locuință în unitatea administrativ-teritorială unde au postul vor putea beneficia de decontarea transportului, de către angajator, conform unui metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educației, reprezintă un amendament votat în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților.

Art. 221 (1) – „Personalului didactic și administrativ din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuinţă în unitatea administrativ-teritorială unde are postul i se decontează cheltuielile de transport de către angajator, din bugetul Ministerului, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educației.” – amendamentul votat.

Astfel, a fost adăugată o nouă literă la art. 134 (2):

Art. 134 – (2) „Finanțarea de bază se asigură din bugetul de stat, pentru următoarele articole de cheltuieli, în funcție de care se calculează costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, după cum urmează:

d) Cheltuielile de transport pentru personalul din învățământul preuniversitar, care nu dispune de locuință în unitatea administrativ teritorială unde are postul.”

Ce prevede actuala Lege a Educației

Art. 105 (2) – „Finanțarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație, pentru următoarele categorii de cheltuieli:

f) cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar, conform legii;”

Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


7 comments
  1. Dar cei care stau la 100 de km (dovedit “prin acte”, vorba aceea), de domiciliu (plus încă 100 de km întors), cum vor putea sa facă naveta? Și acești 200 km sunt încă de la începutul facultății. Am purtat binecuvântarea, dar, se pare, si “blestemul” de a-mi plăcea cartea si am vrut scoala, așa ca nu am avut de ales si am stat in chirie, de 13 ani, inca de la începutul facultății si pana in prezent, când profesez in calitate de cadru didactic.

    …dar cei care au domiciliu, in sensul ca sunt luați in spațiu locativ, in localitatea unde își au postul, dar nu pot sa locuiască acolo, pentru ca e deja locuit de maximul de persoane care pot locui? Cum li se decontează naveta acelora? Pentru ca nu fac naveta, întrucât am domiciliului (ca luare in spațiu locativ in Timișoara), dar eu tot in chirie stau de 13 ani, deși mi-as fi dorit sa fac naveta, dar nu pot, pentru ca ar fi însemnat, zilnic, 200 km dus-întors…

    1. Decontarea ar trebui să fie realizată direct de Ministerul Educației, fără intermediari, deoarece unele primării precum Obârșia Cloșani, Mehedinți, nu plătesc deloc naveta, iar altele au restanțe în ceea ce privește plata navetei profesorilor încă din ianuarie anul trecut (în cazul meu).

  2. Dar celor care sunt la sute de km, de domiciliu, in loc de plata chiriei care a fost eliminată , vor trebui să facă naveta ?

  3. ziceați că cei ce stau in chirie vor primi bani de chirie… suntem unii care nu avem nici o locuință… suntem chiriași până la sfârșitul vieții…

  4. dar de ce doar profesorii di auxiliarul,personalul nedidactic nu beneficiază că muncesc, pretenții sunt mari ,sporuri nu și nici navetă decontata?????

  5. Definiti ” nu au locuinta”. Nu e totuna cu domiciliul. Poti sa ai domiciliul acolo(chirie, gazda, viza de flotant, luare in spatiu, comodat) si totusi sa nu ai sau sa fi avut vreodata locuinta. Ba, mai mult decat atat, acel domiciliu sa se afle la 15 km de scoala si totusi sa fie in localitatea ei. Intrebarea mea este: Acestor profesori li se va deconta vreodata naveta? Momentan asta nu se intampla. Daca ai o comuna de munte cu 7 sate pe 7 munti, nu ti se deconteaza naveta daca domiciliezi pe unul din munti si mergi 30km pana la muntele cu scoala. Asadar platesti naveta din amaratul tau de salariu de 2500 de lei net. Cum se rezolva astfel de cazuri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

GRAFICE Scenariile în care vor începe cursurile în marile centre universitare din țară. Clujul și Timișoara, în risc să ajungă la 6 la mia de locuitori până pe 27 septembrie, potrivit unei prognoze a cercetătorilor de la Universitatea Babeș Bolyai

Anul universitar începe tocmai când valul 4 al pandemiei de coronavirus ajung la vârf, în România. Mai exact, în unele centre universitare cum sunt Cluj-Napoca sau Timișoara, riscul de depășire…
Vezi articolul

Peste 1,2 milioane de copii de grădiniță și clasele primare, excluși de la tichetele de 400 de lei pentru after school, prevăzute de Legea Educației, potrivit unui proiect de OUG / Valoarea unui voucher pentru “școala după școală”, tăiată la jumătate. Programul devine unul pilot, pentru 49 de mii de elevi vulnerabili

Copiii de grădiniță nu mai pot cere tichete de after school, ci doar elevii din clasele primare, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență aflat pe ordinea de zi a…
Vezi articolul