Profesorii care lucrează în weekend beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată, potrivit contractului colectiv de muncă

31.448 de vizualizări
Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com
Profesorii care lucrează în weekend sau în zilele de sărbătoare legală beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată, potrivit prevederilor din contractul colectiv de muncă. Cele două zile libere pentru fiecare zi lucrată în weekend vor fi acordate în următoarele 30 de zile, conform sursei citate anterior.
  • Amintim că noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ a intrat în vigoare pe 6 iulie, potrivit documentului semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca.

Art. 27 – „(6) În cazul în care, din motive justificate, angajații prestează activitate în zile nelucrătoare/zile de sărbătoare legală, aceștia beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal/sărbătoare legală, acordate în următoarele 30 de zile”, prevede contractul colectiv de muncă.

Cadrele didactice care participă la organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare, derulate în zilele de repaus săptămânal/sărbătoare legală, beneficiază de 2 zile libere plătite pentru fiecare zi lucrată, după cum se arată în contractul colectiv de muncă.

Art. 27 – „(7) Personalul din învățământ care participă la organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare indiferent de etapă/fază, derulate în zilele de repaus săptămânal/sărbătoare legală, beneficiază de 2 zile libere plătite pentru fiecare zi lucrată. Procedura de acordare a acestor zile libere se stabilește de către comisia paritară de la nivelul unității/instituției angajatoare a salariatului implicat în aceste activități, prevăzute în Anexa nr. 3.”

Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024
  • 30 noiembrie 2023, joi – Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie 2023, vineri – Ziua Naţională a României;
  • 25 decembrie 2023, luni – prima zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
  • 26 decembrie 2023, marți – a doua zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
  • 1 ianuarie 2024, luni – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
  • 2 ianuarie 2024, marți – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
  • 24 ianuarie 2024, miercuri – Mica Unire;
  • 3 mai 2024 2024, vineri – Vinerea Mare – ziua este în vacanța de primăvară;
  • 6 mai 2024, luni – a doua zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
  • 1 mai 2024, miercuri – Ziua Muncii – ziua este în vacanța de primăvară;
  • 24 iunie 2024, luni – a doua zi de Rusalii – ziua este în vacanța de vară;
  • 15 august 2024, joi – Adormirea Maicii Domnului – ziua este în vacanța de vară.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă:

  • 5 octombrie 2023, joi – Ziua Mondială a Educației;
  • 7 mai 2024, marți – a treia zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
  • 5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului;

Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Miercuri, 24 ianuarie, zi liberă pentru elevi și profesori, de ziua Unirii Principatelor Române, potrivit Codului Muncii

16 comments
  1. Citesc din comentarii și nu pot să cred că sunt scrise de profesori! Cacofonii, lipsa semnelor de punctuație, dezacorduri… Nici formă, nici fond! Gândim cum vorbim/scriem, iar cu “profesorii” m-am lămurit! Sunteți varză, vă meritați soarta! Numai lamentări, numai “ochi dați peste cap”. Ce e cu atitudinea asta de “duc lumea pe umerii mei”?!? Ce e cu voi, câți ani aveți? 3?

  2. Am organizat cândva olimpiada pe școală sâmbăta și corectam la faza pe sector duminica .
    Nimanui nu i-a păsat ca lucram in weekend.
    Si de silă asupra exploatării la care eram supuși ,eu am început sa refuz sa lucrez in weekend.

  3. Dar nu vă mai duceți fraților la niciun minunat de concurs,olimpiadă sau ce o mai fi,până nu sunteți plătiți!
    Nu mai fiți fraieri!

  4. Și presupunând că profesorii vor avea două zile libere, cine intră la ore? Se roagă de colegi să le țină locul pe la clase? Asta nu este așa de simplu, că nu vine nimeni să stea în locul tău așa cu una cu două. Se modifică orarul la toate clasele pentru a nu mai face orele clasele unde are profesorul liber? Trebuie menționat că clasele nu pot fi lăsate singure, e vorba și de siguranța elevilor, care trebuie supravegheați atât în pauze de către paznici și profesorii de serviciu, cât și la oră de profesorul care are ora. Școala trebuie să prevină și răspunde pentru orice incident care afectează siguranța și integritatea fizică a elevilor, cât timp aceștia se află în spațiul școlar. Niște aberații, asta cu liber două zile

    1. nu știu pe la ce scoli sunteți, dar la școala la care învață copilul meu lipsesc profesorii. dirigintele a avut nuntă sau ceva similar și a lipsit aproape o săptămână. nu știu dacă prin coincidență toate orele dânsului erau la început sau la sfârșitul zilei de școală, așa că elevii au venit sau plecat mai târziu cu o oră/mai devreme cu o oră. și alți profesori au lipsit câte o oră, se anunța dinainte, și copiii plecau acasă, de obicei era ultima oră. de două ori au fost ore în mijlocul programului și nu a venit nimeni la ei. altă dată a venit o profesoară de engleză la ora de istorie. profesorii din primară lipseau adesea și învățătoarea făcea altă oră în locul lor. mi se pare foarte ciudat că profesorii de pe aici spun că nu se poate, când alții găsesc soluții. ori sunt ei cei mai corecți profesori, ori am nimerit noi (tare mă tem de asta) cea mai șmecheră școală din București:)

    2. Scoala atunci, daca isi asuma sa ma exploateze la maximum in plus, isi va asuma si litera de lege si va gasi inlocuitori. Simplu. Faceti apologia batului de chibrit inutil.

  5. Învățământul este s3ctorul de activitate in care nu s-a respectat și nu se respecta multe..Ba chiar esti considerat obraznic,,conflictual dacă îndrăznești,.
    Încă se practica abuzul.

  6. o să i cheme,stați liniștit…inca sunt directori nesimțiți care și tratează angajații ca pe sclavi…și i vor chema,atâta vreme cât sunt unii care vin mâncând pământul,respirând pentru școală și patrie …

  7. Da directorul cu noi de pământ daca cerem liber pt.ca am muncit sambata la olimpiada sau alt concurs scolar. Si cine va tine orele pe care eu nu le fac ca mi- am luat liber după sambata lucrata?

  8. Buuun. Sa vedem cine mai cheama profesorii sambata la: recuperari, consfatuiri, cercuri, sedinte, pazit copchii pe la diverse actiuni nu voluntare, ci impuse de scoala. Mai indrazneste cineva smecheria asta? Ca vin cu legea in mana si i-o flutur sub nas de-i trece.

    1. Fluturat degeaba, ca nu va ba lua nimeni in seamă. Asta e practica.O faci benevol si fara a fi remunerat sau recompensat cu zile libere.Asta e doar pe hârtie, dar nu o aplica nimeni. Acum de când cu legea privind accesul copiilor în baza sportivă a școlii, profesorii de serviciu vor lucra si in zilele libere sau în weekend, dar nu-i mai recompenseaza nimeni cu nicio zi liberă.Nici nu este posibil, căci trebuie sa-si tina orele din catedră pe care sunt angajați.

      1. Daca ganditi asa nu vom evolua niciodata. Ala nu face, celalalt nu indrazneste, altul sa nu supere directorul, altul sa nu supere partidul. Astfel am ajuns noi, profesorii de am perpetuat niste abuzuri care au devenit cutuma, incat acum, nu doar ca nu mai putem scapa de ele decat prin lege si greve, ci mai suntem si balacariti din toate partile. Fratilor, vreti aplicarea legii, atunci trebuie sa va asumati mai intai voi puterea de a cere aplicarea ei. Nu va mai comportati ca inaintea Razboiului de Secesiune! Maine-poimaine veti iesi la cules bumbacul sub biciul directorului sau vreunui inspector cu aere de “Yes, master.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Camelia Gavrilă, președintele departamentului de educație PSD: Ipoteza lansată de Raluca Turcan privind înghețarea anului școlar decredibilizează guvernarea și inflamează starea de spirit a românilor. Sistemul este capabil să recupereze, materia poate fi esențializată

Declarația vicepremierului Raluca Turcan cu privire la posibilitatea înghețării anului școlar “anulează toate eforturile Ministerului Educației de a menține elevii și profesorii activi și cu un confort psihologic bun în…
Vezi articolul