Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, potrivit noii legi a Educației. Oricine poate face sesizarea la secretariatul școlii / În decembrie ar trebui să fie deja înființat Registrul de interese în fiecare școală

35.565 de vizualizări
Foto: © Opolja | Dreamstime.com
Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației, care intră în vigoare din 2 septembrie. Legea nu specifică o sancțiune clară în acest caz, dar va fi înființată o comisie care să cerceteze acuzațiile. Oricine poate sesiza posibile fapte de abateri disciplinare, iar sancțiunile încep de la avertisment, se pot cumula și pot duce până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. Tot în lege se specifică faptul că profesorul „are obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”. În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii educației, adică din decembrie 2023, se înființează Registrul declarațiilor de interese, prin ordin de ministru, pentru a se pune în aplicare prevederea privind interzicerea meditațiilor la clasă.

În calendarul proiect publicat de Ministerul Educației cu legislația subsecventă pentru noile legi apare faptul că pe 1 noiembrie 2023 ar trebui să fie aprobat un ordin al ministrului educației privind aprobarea modelului Registrului declarațiilor de interese și procedura de declarare a intereselor.

Foto: captură – proiect ordin măsuri tranzitorii

Amintim că abateri disciplinare vor fi considerate și cazurile de violență, iar profesorii anchetați pentru fapte de violență fizică ori verbală la adresa elevilor sau colegilor de cancelarie nu vor mai preda la clasă pe perioada cercetărilor, dar vor primi salariu, potrivit noii legi a Educației. 

În noua lege a Educației, care intră în vigoare din 2 septembrie, apare mențiunea prin care se interzic meditațiile cu elevii de la clasă în două articole: articolul 209 care prevede că printre abaterile disciplinare ce pot fi sancționate se află și desfășurarea meditațiilor cu elevii de la propria clasă și articolul 169 care precizează că profesorul are “obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială“.

  • „Pentru a asigura echitatea și obiectivitatea în activitatea de predare-învățare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfășoare activități de pregătire suplimentară contracost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială

Nu este precizată o sancțiune clară în acest caz, însă, potrivit articolului 210, “pentru celelalte abateri (n. red. mai puțin cele care presupun fapte de violență), în funcție de caz, se poate desface disciplinar contractul individual de muncă sau se pot cumula restul sancțiunilor prevăzute de lege”, adică:

  • reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
  • suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
  • suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;

În noua lege dispare observația scrisă, prima măsură ce se poate lua fiind direct un avertisment.

Tot la articolul 169, alin. 4, se precizează că în 3 luni de la intrarea în vigoare a legii educației se constituie Registrul declarațiilor de interese pentru a se pune în aplicare prevederea privind interzicerea meditațiilor la clasă.

  • „Pentru punerea în aplicare a dispozițiilor alin. (3), la nivelul unităților de învățământ se constituie Registrul declarațiilor de interese. Modelul Registrului declarațiilor de interese și procedura de declarare a intereselor se aprobă prin ordin al ministrului educației, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi”
Care sunt abaterile disciplinare, potrivit noii legi a Educației

a) faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor;

b) orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/ elevilor;

c) manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar;

d) activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă;

e) încălcarea dispozițiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel național sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii;

f) fapte de natură să aducă atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor/elevilor și familiilor acestora ori să prejudicieze onoarea și/sau prestigiul unității/instituției, interesul învățământului.

Cine poate face sesizarea în cazuri abateri disciplinare

Potrivit articolul 211, orice poate face o sesizare care vizează posibile abateri disciplinare, inclusiv cazuri de violență. Plângerea se face la secretariatul școlii.

„(1) Orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ, pentru faptele săvârșite de personalul didactic angajat, prevăzute de prezenta lege ca abateri disciplinare”.

Cine anchetează abaterile disciplinare

La nivelul școlii se înființează o comisie, cu aprobarea consiliului de administrație la decizia conducerii, din care trebuie să facă parte între 3-5 membri, printre care și un reprezentant al sindicatului din care face parte profesorul anchetat, ceilalți au funcția cel puțin egală cu a celui care a săvârșit abaterea. Sancțiunile se aprobă de cel puțin 2/3 din numărul total al membrilor consiliului de administrație.

Este nevoie și de un raport de specialitate realizat de specialiști din cadrul DGASPC – Direcţia Generală de Asistenţă Socială, cerut de conducerea școlii, pentru a se putea aplica sancțiunile în cazurile de abaterile disciplinare privind cazuri de violență ale profesorilor asupra elevilor sau chiar colegilor de cancelarie, potrivit articolului 209, alineat 3.

Articolul 211 prevede:

„(2) Pentru cercetarea împrejurărilor și faptelor reclamate la alin. (1), săvârșite de personalul didactic de predare din unitățile de învățământ, se constituie o comisie de cercetare disciplinară formată din 3-5 membri, dintre care unul reprezintă federația sindicală din care face parte persoana aflată în discuție sau este un reprezentant al salariaților, iar ceilalți au funcția cel puțin egală cu a celui care a săvârșit abaterea. În situația în care la nivelul unității de învățământ nu există suficienți salariați care au funcția didactică cel puțin egală cu a salariatului cercetat, comisia de cercetare se completează cu persoane care au cel puțin aceeași funcție, desemnate de către DJIP/DMBIP, la solicitarea conducerii unității de învățământ.

(3) Comisiile de cercetare disciplinară se constituie prin decizie a directorului unității de învățământ abilitate în soluționarea sesizării, după aprobarea lor de către consiliul de administrație al unității de învățământ preuniversitar, pentru personalul unității.

(4) Pentru personalul didactic de predare din unitățile de învățământ preuniversitar, propunerea de sancționare se face de către oricare membru al consiliului de administrație. Sancțiunile se aprobă de cel puțin 2/3 din numărul total al membrilor consiliului de administrație și sunt puse în aplicare și comunicate prin decizie a directorului unității de învățământ preuniversitar”.

Drepturile profesorului cercetat disciplinar

Profesorul anchetat trebuie audiat obligatoriu. El trebuie să fie înștiințat cu cel puțin 48 de ore înainte. Ancheta nu este împiedicată dacă cel anchetat refuză să se prezinte sau să scrie un proces verbal.

Decizia se comunică în 30 de zile de la data înregistrării raportului de cercetare disciplinară, și poate fi contestă de cel în cauză în 15 zile de la comunicare, la Comisia Națională pentru Inspecție Școlară de la nivelul ARACIIP. Până acum decizia se contesta la colegiul de disciplină de pe lângă inspectoratul școlar.

Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării și să își producă probe în apărare. Dacă se dovedește că persoana e nevinovată i se comunică în scris inexistența faptelor pentru care a fost cercetată.

Articolul 212 prevede:

„(1) În cadrul cercetării împrejurărilor și faptelor reclamate, se stabilesc urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârșite, existența sau inexistența vinovăției, precum și orice alte date concludente.

Audierea celui cercetat și verificarea apărării acestuia sunt obligatorii. Refuzul celui cercetat de a se prezenta la audiere, deși a fost înștiințat în scris cu minimum 48 de ore înainte, precum și de a da declarații scrise se constată prin proces-verbal și nu împiedică finalizarea cercetării. Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării și să își producă probe în apărare.

(2) Cercetarea faptei și comunicarea deciziei se fac în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării raportului de cercetare disciplinară, la registratura generală a unității de învățământ preuniversitar, fiindu-i adusă la cunoștință persoanei de către conducătorul instituției după aprobarea în consiliul de administrație al acesteia, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârșirii faptei. Persoanei nevinovate i se comunică în scris inexistența faptelor pentru care a fost cercetată.

(3) Sancțiunea se stabilește, pe baza raportului comisiei de cercetare, și se comunică celui în cauză, prin decizie scrisă, de către directorul unității de învățământ.

(4) Persoanele sancționate încadrate în unitățile de învățământ au dreptul de a contesta, în termen de 15 zile de la comunicare, decizia respectivă la Comisia Națională pentru Inspecție Școlară de la nivelul ARACIIP.

(5) Normele privind componența, organizarea, funcționarea și atribuțiile Comisiei Naționale pentru Inspecție Școlară de la nivelul ARACIIP se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului educației.

(6) Sub sancțiunea nulității absolute, decizia de sancționare disciplinară cuprinde în mod obligatoriu:

a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă care au fost încălcate de către salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de către salariat în timpul cercetării disciplinare;

d) temeiul de drept în baza căruia sancțiunea se aplică;
e) termenul în care sancțiunea poate fi contestată;
f) instanța competentă la care sancțiunea poate fi contestată.

(7) Dreptul persoanei sancționate de a se adresa instanțelor judecătorești este garantat”.

Informații de context

În prezent, potrivit Codului de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, aprobat prin ordin de ministru și publicat în Monitorul Oficial în 4 octombrie 2018, profesorilor le este interzis să dea meditații elevilor de la clasă. Dar ordinul nu specifică sancțiuni. Se menționează doar că sunt interzise orice activități care generează acte de corupție, printre care și meditațiile contracost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat.

Ideea de a interzice meditațiile la clasă a fost avansată de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, care vorbea chiar de o comisie națională de inspecţie care să verifice respectarea normelor de etică şi deontologie profesională, lucru care până în prezent nu s-a întâmplat.

„La nivelul legii vom ridica această interdicţie – noii legi a educaţiei care va rezulta pentru implementarea proiectului ‘România Educată’ şi vom avea o comisie naţională de inspecţie şcolară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică şi deontologie. (…) Vom avea o comisie naţională, pentru prima oară, care va avea acest obiectiv: verificarea respectării normelor de etică şi deontologie profesională din partea cadrelor didactice. Din această comisie vor putea să facă parte, spre exemplu, profesori de o probitate morală şi profesională fără cusur, profesori care să aibă şi experienţă şcolară”, spunea Cîmpeanu.

În februarie anul acesta, Ministerul Educației a spus că nu deține date despre niciun profesor care ar fi făcut meditații contracost cu elevii de la clasă în ultimii 5 ani și nici nu știe să fi fost vreun cadru didactic sancționat pentru așa ceva.

Foto: © Opolja | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Profesorii anchetați pentru fapte de violență fizică ori verbală la adresa elevilor sau colegilor de cancelarie nu vor mai preda la clasă pe perioada cercetărilor, dar vor primi salariu, potrivit noii legi a Educației / Dispare observația scrisă și sancțiunile pot fi cumulate, până la desfacerea contractului de muncă
Ghidul pentru profesorii care dau meditații, publicat de ANAF. Cadrele didactice trebuie să depună declarația de venit până pe 25 mai – document

25 comments
  1. Conform obiceiului autohton, statul bagă pumnul în gură dar oferă NIMIC în schimb! Suntem țara în care cei care ar trebui să te protejeze, te șicanează la fiecare pas! Cei care spun că dascălul trebuie să își facă treaba la clasă au, principial, dreptate… mă tem însă că nu știu ce manuale inepte, ce volum de muncă și ce programe există!

  2. Propun sa fie trimisi la canalul Dunare – Marea Neagra, sa-l largeasca pentru a incapea mai multe vase care transporta cereale din Ucraina!

  3. Tara geme de camatari, distribuitori de droguri, politisti care tremura de frica infractorilor de toate felurile, iar cei autointitulati oameni de stat se ocupa de cei care educa(la scoala sau in particular).
    Vor obtine la fel de multi bani ca din impozitarea bacsisurilor si tot nu vor acoperi pierderile datorate specialilor, care contribuie la cresterea numarului de infractori.

  4. Pare a fi o masura buna. In realitate, fara meditatii, va duce la scaderea calitatii.
    Legea nu face nicio diferenta intre elevii care sunt “convinsi” sa mearga la meditatii si cei care, pentru a obtine o performanta superioara, doresc sa mearga la meditatii.

    Pe de alta parte, masurile sunt ridicole, cu exceptia reducerii salariului.

  5. vax.
    legi date aiurea de cei care nu au predat niciodată la catedra!
    Si părinți veșnic nemulțumiți!
    de genul ” eu t-îl aduc la școală sa faci om din el!” Dar la școală sta maxim 6 ore și alea cu chiu cu cai și acasă cu părintele sta 18 ore.
    Nu poți face oameni din 25 (sau chiar 30) de elevi decât dacă nu muncești în plus, pro bono și la final să îți vina mama lui X să îți spună ce nu ți ai făcut treaba!

  6. Din păcate eu în liceu aveam o doamnă de franceză care ne cam obliga să mergem în privat la meditații. Părinții mei nu își permiteau și peste 6 nu reușeam să obțin la materia ea.

  7. Îmi place înfoierea asta când în spitale oamenii sunt tratați mai rău ca animalele de companie din țările civilizate, dar trebui dat poporului un alt zăhărel până se liniștesc apele și profesorii întotdeauna au fost carne de tun din acest punct de vedere.
    Pe de altă parte ia vedeți cam cum stăm cu numărul de candidați pentru intrarea în învățământ la anumite materii precum fizică, chimie, matematică, informatică și după aia gândiți-vă dacă vă permiteți să mai stresați lumea cu prostii …

  8. Profesorii care fac meditații cu elevii din școală, indiferent dacă sunt de la ei din clasă sau din alte clase, să nu mai aibă dreptul de a preda vreodată, pentru că are cum să își asigure un venit pe lună și să nu mai piardă timpul de a veni la școală. Dacă fac meditații, cu anumiți elevi, în detrimentul celorlalți, înseamnă că nu au interes pentru ceilalți copii și pentru materia predată și favorizează elevii care fac meditații cu acel profesor.

    1. oana m din manelistan si profesorii care ”astia are, aia n-are, care-o fi castigatoare!”. Ar trebui sa te formolizeze cineva, ca pe Terente, nu de alta, dar prostia ta va fi obiect de studiu si ar fi pacat sa se vorbeasca asa, pe uscat, fara acces la microcreierul ala al tau.

  9. Da, da sa o vedem si pe asta. Poate scapam de profesoara de matematica care da teste dificile ca elevii sa ia note foarte mici, sub 4, cate 3,4 teste cu note de 4 de iti vine sa te duci la școală peste ea. Ii spui ca meditezi copilul si nu se poate cu asemenea note cand dai teste din ceea ce nu ai aprofundat cu copilul la ore. Cand de fapt asta e strategia sa faca rost de meditatii cu copiii de la clasa. Cum crezi ca as dori sa imi meditez copilul cu tine cand tu nu dai rezultate la clasa si copiiii iau 4? Este ilogica atitudinea asta.
    Esti profesor bun cand ai rezultate la clasa.
    Se întâmplă la Constanța la un liceu.

    1. Inca n-am auzit de profi de mate care să forteze elevii sa- i vina la pregătire acasă. Profii de mate sunt suprasolicitati, printr-un intermediar/cunoștința poti ajunge la un prof sa-ti ia copilul la pregătire si aia cu un an înainte de a incepe pregătirea copilului!!! Deci chiar ma mir!!!

  10. Afterschoolurile făcute de învățătoare nu sunt considerate activitati pe bani cu elevii de la clasa?

  11. Pe cand legea care le interzice medicilor sa-i trimita si sa-i trateze la cabinetele particulare pe pacientii proprii, care vin la ei in spital?

  12. Foarte bine! Sa o vad si pe Asta,ca se opresc ” industriile”! Copiii nu mai sunt amenintati cu corigente, iar fiecare profesor sa-so faca treaba la clasa! Pentru ce s-a făcut greva??? Pt salarii! S-au dat, hai
    …la treaba!

  13. Ministrul EN a impus “meditații obligatorii” cu elevii din Școală prin Programul ROSE, prin reprezentanți trimiși în unitățile școlare, dar au uitat să plătească din 2021!!! Nu am făcut niciodată meditații de genul celor specificate de dvs. Întrebarea mea este – când voi primi banii pentru munca depusă??? Sunt convins că aceia care lucrează în Proiect la toate nivelurile pentru gestionarea lui și-au primit salariile!!!

  14. “Oricine poate face sesizarea”. Aceastâ formulare este încurajarea delațiunii. Au practicat-o și comuniștii, dar dacă ne ducem mult mai în trecut chiar și Sfântul Oficiu sau Inchiziția (faimoasele “guri de leu” din Veneția). Da, este nedeontologic să faci meditații particulare plătite cu elevii clasei la care predai. Refuzul acesta trebuie să vină de la orice cadru didactic care se respectă. Dar “sesizarea” un cuvânt mai elegant pentru “denunț” rămâne o josnicie.

  15. Doar cu elevii de la clasă nu au voie să facă meditații particulare contra cost sau cu elevi din școală?
    Parcă aud deja negocieri: trimite-mi 3 de la tine și îți trimit și eu 3 de la mine…

  16. O comisie care sa descopere si sa sanctioneze elevii care consuma droguri sau alcool in scoala sau in vecinatatea scolii cand va fi infiintata?

  17. 209 nu interzice explicit meditațiile contra cost, ci meditațiile în general.

    Deci… gata cu pregătirile gratuite pentru examen, neplătite de nimeni și ”facultative” dar obligatorii, la disciplinele de examen? 😀

  18. Foarte bine. Profesorul sa isi faca treaba la clasa, nu sa faca meditatii cu elevii de la clasele la care preda si apoi la clasa sa vina obosit si demotivat sa mai predea celorlalti elevi din clasa care nu fac meditatii cu el.

      1. V-au dat salarii mari, ce altceva mai vreți, pentru ce program de gravide aveți. Predați cum trebuie la clasă, pentru toți elevii, nu îi mai discreditați, pe unii dintre ei care nu fac meditații cu voi, că vreți voi. Să fiți impozitați la maxim pentru meditații în particular și să vi se retragă dreptul de a preda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Hotărârea care suspendă activitățile cu prezență fizică și în școlile și grădinițele private a fost publicată în Monitorul Oficial la peste 9 ore de la adoptare / Actul normativ se aplică de marți, 26 octombrie

Hotărârea de Guvern care suspendă activitățile cu prezență fizică și în școlile și grădinițele private, adoptată de Executiv luni, la prânz, a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ se…
Vezi articolul

Menținerea școlilor deschise sau sănătatea? „E ca și cum ai pune un copil să aleagă între tată și mamă, așa ceva nu se poate face”, spune ministrul Educației care susține că „trebuie găsit un echilibru între nevoia de educație și nevoia de sănătate” / Controalele în școli vor începe de luni, dar teste non-invazive încă nu vor exista

Acţiunile de control în şcoli privind respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19 vor începe de luni, 4 octombrie, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la…
Vezi articolul