Profesorii au terminat corectarea lucrărilor la simularea Evaluării Naționale mai devreme / Sorin Ion: A fost o desfășurare de forțe impresionantă. Vom începe să trimitem de săptămâna aceasta borderourile cu rezultatele pe fiecare item în școli

27.598 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Profesorii au terminat mai devreme de corectat lucrările la simularea Evaluării Naționale, cu „o desfășurare de forțe impresionantă”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul conferinței de presă de joi. Așadar, borderourile cu rezultatele pe fiecare item vor ajunge în școli începând de vineri, deși termenul era inițial stabilit pentru luni, a adăugat acesta.

Conform calendarului aprobat de minister, rezultatele simulării Evaluării Naționale ar fi trebuit să fie comunicate elevilor pe 31 martie. Deoarece profesorii au corectat mai repede lucrările, școlile vor primi încă de vineri, 28 martie, borderourile de notare, pentru a discuta lucrările cu elevii de la clasă: „Vom trimite borderouri defalcate pe fiecare item către fiecare elev, chiar de la sfârșitul acestei săptămâni. Termenul este luni, dar pentru că tot am terminat mai devreme și vorbim aici de comunicare individuală, am putea să începem procesul chiar de mâine”, a declarat Sorin Ion.

Acest lucru înseamnă că profesorii de la clase vor avea acces la punctajele acordate de profesorii evaluatori din țară care au notat lucrările elevilor scanate, din platforma de corectare digitalizată, pentru fiecare item în parte. O procedură similară a existat și la simularea de EN VIII 2024.

Referitor la corectarea lucrărilor, secretarul de stat a afirmat că „a fost o desfășurare de forțe impresionantă, să știți. Vorbim de aproape 14.000 de profesori evaluatori care au corectat, după cum bine știți, și de acasă, și de la școală, și de la orice oră, și în weekend, atunci când și-au găsit timp pentru asta. Ceea ce face examenul un pic mai complicat de gestionat, atunci când gestionezi 13.785 de evaluatori, cu problemele lor, am avut situații în care ei au suferit un accident, n-au putut să continue evaluarea, astfel încât faptul că am terminat mai devreme decât mi-am propus este un lucru îmbucurător”, a declarat Sorin Ion.

Redăm declarațiile integrale ale secretarului de stat pe acest subiect:

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion: Vom trimite borderouri defalcate pe fiecare item către fiecare elev, chiar de la sfârșitul acestei săptămâni. Termenul este luni, dar pentru că tot am terminat mai devreme și vorbim aici de comunicare individuală, am putea să începem procesul chiar de mâine.

Evident, matematica a încheiat prima și datorită subiectelor mai mult de tipul item obiectiv. A fost o desfășurare de forțe impresionantă, să știți. Vorbim de aproape 14.000 de profesori evaluatori care au corectat, după cum bine știți, și de acasă, și de la școală, și de la orice oră, și în weekend, atunci când și-au găsit timp pentru asta, ceea ce face examenul un pic mai complicat de gestionat, atunci când gestionezi 13.785 de evaluatori, cu problemele lor, am avut situații în care ei au suferit un accident, n-au putut să continue evaluarea, astfel încât faptul că am terminat mai devreme decât mi-am propus este un lucru îmbucurător. 

Deocamdată, date calificative am doar foarte primare, să spun așa. La matematică facem o analiză în primul rând al gradului de acuratețe a evaluării, iar aici unitatea de măsură este numărul de lucrări care se întorc la a doua evaluare, din cauza diferenței de punctaj pe primii doi evaluatori, iar la Matematică gradul acesta este cam de 1:1.000, cam o lucrare din 1.000 se întoarce pentru reevaluare. Evident, așa cum v-am spus, tipul de subiecte duce la asta, pentru că la Română, clar, cifrele nu vor fi aceleași, drept pentru care la Română și la Limba maternă s-a terminat azi-noapte.

Informații de context

Ministrul Educației și Cercetării a fost întrebat recent de ce nu sunt plătiți profesorii care participă la simulările examenelor naționale, iar răspunsul acestuia a fost că „simulările nu s-au plătit nici înainte”. Daniel David a spus, la prezentarea raportului săptămânal, „să nu uităm, încă o dată, că salariul pe care îl primim este un salariu pentru 8 ore pe zi. Nu se reduce doar la activitățile pe care le avem prin predare la clasă.”

Marius Lobază, profesor la Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, i-a răspuns ministrului Educației, referitor la faptul că profesorii nu sunt plătiți pentru evaluarea lucrărilor de la simulările examenelor naționale, și spune că argumentul lui Daniel David „a fost lipsit de respect”. „Să nu uite cei din Minister că fișa postului este încheiată cu angajatorul și nu cu școala din Iași, Constanța, unde trebuie să corectez eu lucrările”, a afirmat acesta. Declarațiile au fost făcute la TVR Timișoara.

Florin Tudose, profesor de logică, filozofie și sociologie la Liceul Teoretic Benjamin Franklin din București, a declarat, într-o intervenție la TVR Info, că „se putea găsi o formulă de stimulare a profesorilor corectori” de la simulările examenelor naționale 2025. Acesta a spus că „abia aştept şi eu, din nou, 100-200 de lucrări pe care să le corectez în două, trei zile”.

Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că la simularea examenelor naționale „presiunea din partea părinților este aceeași”. „Dacă (profesorii – n.red) sunt plătiți la examenele propriu-zise, de ce să nu fie plătiți și la simulare?”, spune acesta.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, este de părere că „nu mai există o diferență majoră între examenul în sine și simularea examenului respectiv”.

Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, le-a mulțumit, luni, 25 martie 2024, profesorilor care au evaluat lucrările elevilor de la simularea pentru Evaluarea Națională și BAC 2024: „Știm efortul și le mulțumesc profesorilor pentru el”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă și în contextul în care cadrele didactice care au corectat lucrările n-au fost remunerate pentru activitatea prestată.

Cronologia corectării digitalizate la examene

2021: Ministrul Educației de atunci, Sorin Cîmpeanu, a anunțat intenția de a introduce corectarea online a lucrărilor la examenele naționale începând cu anul următor. Planul prevedea scanarea lucrărilor în sala de examen, aplicarea unui cod unic de identificare și corectarea online de către evaluatori care nu pot comunica între ei. Această procedură urma să fie aplicată la Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și la Bacalaureat, inițial prin pilotare.

2022: A avut loc prima pilotare a corectării digitalizate. În județul Dâmbovița, lucrările de la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a au fost corectate digitalizat, iar în județul Călărași, aceeași procedură a fost aplicată pentru lucrările de la Bacalaureat. Scopul pilotării a fost eliminarea subiectivității în corectarea lucrărilor și testarea eficienței sistemului digitalizat.

2023: Ministerul Educației planifică extinderea pilotării corectării digitalizate la nivel național. Inițial, s-a decis ca pilotarea să se desfășoare în județele Alba, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj și Satu Mare. Cu toate acestea, ulterior, s-a revenit asupra deciziei, iar pilotarea s-a realizat doar în județele Dâmbovița (pentru Evaluarea Națională) și Călărași (pentru Bacalaureat), ca în 2022.

Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat că evaluarea digitalizată se va generaliza începând cu sesiunea din august a examenului național de Bacalaureat. Ministerul Educației a achiziționat o platformă dedicată pentru evaluarea digitalizată a lucrărilor, similară celei folosite anterior în pilotări, de la compania Softwin.

Anul școlar 2023-2024Ministerul Educației a extins folosirea corectării digitalizate la examenele de Titularizare, Definitivat, Evaluare Națională, Bacalaureat și simulări, în vederea eliminării erorilor și creșterii obiectivității evaluărilor.

Citește și:
Rezultate simulare Evaluarea Națională 2025. Profesorii vor primi borderourile de notare pentru a discuta lucrările cu elevii de clasa a VIII-a, spune secretarul de stat Sorin Ion
Simulare Evaluare Națională 2025. Secretarul de stat Sorin Ion: Nu avem în fiecare județ un număr de corectori care au urmat cursul de evaluator, astfel încât să acopere necesitățile. Noi am propus să participe, dacă se poate, toți profesorii care au clasa a VIII-a


3 comments
  1. știe ministrul efortul profesorilor corectori și le mulțumește pentru efort? dar 7000 de ron Indemnizatie de merit pe viata o sa ia doamna Deca și alți șefi care nu își strica ochii corectare nu e asa? și tot nu va este de rușine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce se va întâmpla cu BAC-ul și Evaluarea Națională, dacă sunt mulți elevi care nu au participat la școala online? Cîmpeanu: Nu aș merge până la echivalare cu mediile. Dacă va fi nevoie vom putea avea și o sesiune suplimentară

Ministrul Educației spune că nu ar apela la echivalarea examenelor naționale cu mediile, ci ar face doar “măsuri de flexibilizare a modului de evaluare, în interesul elevilor”. Cîmpeanu a declarat…
Vezi articolul

EXCLUSIV Mircea Miclea: Rezultatele de la Evaluarea Națională reflectă o funcționare cosmetizată a sistemului, oglindesc efortul părinților de a asigura meditații și ocolesc deficitele din ultimii 2 ani. Ce nu au putut cosmetiza este diferența mult prea mare dintre mediul rural și mediul urban. Copiii din rural au obținut de 3 ori mai multe medii sub 5 decât cei din urban

Rezultatele obținute de elevi la Evaluarea Națională 2022, cu un procent al mediilor peste 5 care a ajuns pentru prima dată peste nivelul dinaintea introducerii camerelor de luat vederi în…
Vezi articolul