Profesorii pot să acceseze resurse pentru organizarea de activități care sprijină dezvoltarea și echilibrul emoțional al elevilor, oferite de UNICEF și Fundația Romanian Angel Appeal de Ziua Internațională a Fericirii, celebrată anual pe 20 martie, potrivit unui comunicat de presă.
Cele 10 activități propuse „sunt ușor de implementat, pe modelul World’s Largest Lesson (Cea mai mare lecție din lume)” și pot fi utilizate de cadrele didactice, consilierii școlari și alți profesioniști care lucrează cu tineri, pentru a sprijini dezvoltarea și echilibrul emoțional al elevilor.
„Desfășurând activitățile propuse, copiii, sub îndrumarea profesioniștilor, învăță împreună aspecte importante despre cum să-și gestioneze emoțiile, cum să facă față stresului și cum să construiască relații sănătoase”, a declarat Reprezentanta UNICEF în România, Anna Riatti.
- Activitățile au o durată de maximum 60 de minute, pot fi desfășurate în perioada 20 martie – 20 aprilie 2025 și sunt disponibile gratuit aici: https://www.elearning.raa.ro/ro/courses/starea-de-bine-emotionala-pentru-elevi-si-tineri-aplicatie-practica/
„Demersul vine ca răspuns la provocările de gestionare a emoțiilor și a stresului în rândul tinerilor, dar și la semnalele cadrelor didactice și a profesioniștilor care lucrează cu tinerii și care nu dispun de suficiente resurse pentru a-i sprijini”, mai transmit reprezentanții UNICEF.
Activitățile vor putea fi organizate pentru elevi și tineri cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, atât în școli, cât și în alte spații, precum centre de tineret, spații ale ONG-urilor sau ale instituțiilor publice frecventate de tineri.
Tematicile abordate sunt diverse, de la identificarea și înțelegerea emoțiilor și tehnici de autoreglare emoțională, până la utilizarea unui instrument de identificare precoce a riscurilor de sănătate mintală, adaptat pre-adolescenților și adolescenților.
Cele 10 activități propuse sunt următoarele:
- Valori personale
- Introducerea conceptului de reziliență
- Bingo de valori
- Bucuria schimbării
- Jocul rolurilor empatice
- A spune nu
- Stiluri de gândire
- Înțelegerea furiei
- Linia oarbă
- Observarea și descrierea emoțiilor ce ne copleșesc
Inițiativa face parte din proiectul „Crearea unui model funcțional de intervenție pentru sănătate mintală și sprijin psihosocial pentru copii și adolescenți”.