Profesori folosiți în campania electorală. Surse: PNL a chemat prin inspectori școlari peste 2.000 de profesori la un eveniment de campanie organizat de Monica Anisie, la care cadrelor didactice le-a vorbit candidatul la prezidențiale Nicolae Ciucă / Monica Anisie: Invitația a fost publică

3.270 de vizualizări
Foto: Facebook.com/Monica Cristina Anisie
PNL a folosit autoritatea mai multor inspectori școlari de la București pentru a chema la un eveniment de campanie electorală profesori din Capitală, au declarat pentru G4Media.ro și Edupedu.ro surse din rândul cadrelor didactice și surse politice. Peste 2.000 de profesori au fost aduși luni seară de liberali la un restaurant din nordul Bucureștiului, la un eveniment politic plătit din banii primiți de partide în campanie electorală și la care au luat cuvântul Monica Anisie, candidat PNL la Senat, Nicolae Ciucă, candidatul liberal la președinție, și prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan. Contactate de Edupedu.ro, atât Monica Anisie, organizatoarea evenimentului, cât și inspectoarea școlară Corina Ceamă au negat că ar fi trimis prin persoane de la ISMB mesaje prin care au invitat profesorii și directorii din București la evenimentul politic la care ambele au participat.

„💪𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐢̂𝐧𝐬𝐞𝐚𝐦𝐧𝐚̆ 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐫𝐞! În seara aceasta, 2042 de cadre didactice au răspuns «prezent» invitației mele, pentru a stabili prioritățile PNL pentru educație! Evenimentul a fost onorat inclusiv de prezența dlui președinte Nicolae Ionel Ciucă, candidatul PNL la președinția României! ✍️În această seară am demonstrat cu toții că  #educația poate schimba lumea! 🙏Vă mulțumesc, dragii mei!”, a scris luni seară, pe 4 noiembrie 2024, după eveniment, senatoarea liberală Monica Anisie. 

Candidată pentru încă un mandat de senator pe listele PNL București, pe poziția a doua pe liste după Sorin Cîmpeanu, fosta ministră a Educației Monica Anisie a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii de la evenimentul de campanie pe care l-a organizat și la care au participat profesorii. Printre participanți s-a numărat și liderul sindical din educație Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, care anul trecut a negociat cu Ciucă, premier la acea vreme, majorarea salariilor cerute de profesori în timpul cele mai mari greve din învățământ din ultimii 20 de ani. 

Nicolae Ciuca, Monica Anisie și Marius Nistor, la evenimentul de campanie PNL / Sursa: Facebook – Monica Anisie

Potrivit surselor Edupedu.ro, mai mulți profesori și directori de școli, „preponderent din sectorul 2”, ar fi primit mesaje de la inspectori școlari în funcție la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu apelul că trebuie „convocați directori de școli și licee preponderent din sect 2, dar și restul”, la un restaurant din nordul Capitalei. Printre inspectorii care ar fi retrimis către profesori mesajul de convocare la evenimentul de campanie organizat de Monica Anisie ar fi și Corina Ceamă, inspector școlar pentru management instituțional la Inspectoratul Școlar al Municipiului București Sector 2. Cunoscută ca apropiată a Monicăi Anisie, care este președinta Organizației PNL Sector 2, Corina Ceamă a fost detașată la minister în perioada în care Anisie a fost ministru al Educației, în urmă cu 4 ani. Potrivit declarației de avere depuse anul acesta, Ceamă a păstrat legăturile cu politicul, figurând cu venituri de la un birou senatorial Sector 5, iar în urmă cu o săptămâna anunța pe contul său de Facebook că o va vota pe Anisie în parlamentare.

Profesori la evenimentul de campanie al PNL în București / Foto: Facebook.com/Monica Cristina Anisie

Contactate de Edupedu.ro, Monica Anisie și Corina Ceamă au negat că ar fi folosit autoritatea inspectorilor școlari pentru a aduce profesori la evenimentul electoral organizat de PNL. În răspunsurile pentru Edupedu.ro, Monica Anisie spune că toate invitațiile le-a pus pe Facebook. Nici pe pagina sa de politician, și nici pe contul său personal, invitația la evenimentul de luni nu este publică. Invitația lui Anisie apare însă pe alte conturi, cum este cel al inspectoarei școlare de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) Adelina Vîlcu ce a distribuit public invitația Monicăi Anisie la evenimentul de partid:

Foto: Facebook.com/Adelina Vilcu
  • Precizăm că profesorii nu au interdicția de a face parte dintr-un partid politic sau de a participa la evenimente politice, în afara spațiilor școlare, însă problema pe care o ridică evenimentul de față este folosirea autorității și influenței inspectorilor școlari județeni în convocarea cadrelor didactice pe care le au în subordine la un eveniment de campanie electorală organizat de un partid.
  • Întrebările pe care le ridică implicarea în campanie a inspectorilor școlari sunt: câți profesori care nu sunt membri PNL, nu sunt susținători ai ideologiei de partid sau pur și simplu nu ar fi vrut să meargă la evenimentul de partid au avut curajul să refuze invitația sau telefoanele venite direct de la șefii lor ierarhici, inspectori școlari care au printre atribuții inspectarea școlilor din subordine, evaluarea profesorilor și gradațiile de merit? Câți directori și profesori preiau modelul de management difuzat de inspectorii lor școlari, în care atribuțiile și influențele se împletesc fără granițe clare, în propriile școli și clase?
Monica Anisie: Toate invitațiile pe care le-am transmis le-am pus pe Facebook și am transmis colegilor profesori pe care i-am cunoscut
Monica Anisie, Rareș Bogdan și Nicolae Ciucă, la evenimentul de campanie electorală cu profesori / Foto: Facebook.com/Monica Cristina Anisie

Rep: Sursele noastre spun că invitația la această întâlnire le-a fost transmisă directorilor prin intermediul unor inspectori școlari în funcție, cu solicitarea să aducă cât mai mulți profesori la eveniment. Ați cerut vreunui inspector în funcție să își folosească influența dată de poziția administrativă și să le solicite directorilor și profesorilor din subordine să vină la un eveniment de partid?

Monica Anisie: În niciun caz. Toate invitațiile pe care le-am transmis, inclusiv invitația le-am pus pe Facebook. Deci nu a fost nimic ascuns și am transmis colegilor profesori pe care i-am cunoscut. Tocmai astăzi [ieri, marți 5 noiembrie – N.Red.] vreau să vă spun că mi-a scris o profesoară că îi pare rău că nu a primit și dumneaei invitația, că ar fi venit cu mare plăcere, dar mă susține în continuare.

Rep: Ați scris pe Facebook că au fost prezenți 2042 de profesori. I-ați cunoscut dumneavoastră pe toți sau v-a mai ajutat cineva în trimiterea acestor invitații?

Monica Anisie: Dacă am pus-o pe Facebook, vă dați seama că a fost publică.

Rep: Au venit numai ca urmare a invitațiilor pe care le-ați transmis dumneavoastră?

Monica Anisie: Au fost colegi profesori din toate sectoarele municipiului București, dar cei mai mulți au fost din Sectorul 2, este adevărat, pentru că pe aceștia îi cunosc de ani de zile și cu aceștia am făcut activități în toți cei 4 ani de mandat la Senatul României și cred că la multe dintre evenimentele pe care le-am organizat ați participat și dumneavoastră, presa.

Rep: Potrivit surselor noastre, unul dintre inspectorii în funcție care le-au cerut directorilor din Sectorul 2 să aducă profesori din școlile pe care le conduc la eveniment este Corina Ceamă, inspectoare școlară la Inspectoratul Școlar al Sectorului 2, unde dumneavoastră sunteți președintele organizației PNL. Doamna Ceamă, am văzut, a fost și detașată la minister în perioada mandatului dumneavoastră de ministru. Le-ați cerut dumneavoastră inspectoarelor?

Monica Anisie: În niciun caz. 

Rep: Dar știți să fi chemat acestea, independent de dumneavoastră? 

Monica Anisie: Nu știu să vă răspund eu la această întrebare. Le puteți întreba pe ele, dar în niciun caz nu le-am cerut așa ceva. Așa cum v-am spus, totul a fost transparent, a fost public și presa dacă ar fi venit sub nicio formă n-aș fi interzis prezența acolo. Nu am nimic de ascuns. Nu înțeleg de unde a pornit această…

Rep: Chiar participanți ne-au sesizat că au fost chemați de inspectorii în funcție care au venit acolo, chemați de autoritatea acestora.

Monica Anisie: Să zicem, să presupunem că cineva îți face această invitație, ai dreptul să refuzi? Corect. Și atunci n-avem despre ce să discutăm din punctul ăsta de vedere.

Rep: Deci dumneavoastră n-ați făcut apel la funcția și la influența acestei poziții a inspectorilor pentru un eveniment de campanie?

Monica Anisie: În niciun caz. Și majoritatea celor prezenți reprezintă, de fapt, colegii mei pe care îi cunosc de ani de zile, de zeci de ani de zile.

Rep: Având în vedere numărul impresionant, de 2000 de cadre didactice și directori de școli care au fost prezenți la eveniment, oare se poate face management în educație în București fără să fii membru de partid?

Monica Anisie: Dar de ce să nu poți să faci management fără să fii membru de partid? Sunt atâția directori în București care nu sunt membri de partid. Din Sectorul 2, nu știu, cred că 80% dintre directori nu sunt membri de partid, cel puțin membri la Partidul Național Liberal. Nu știu dacă nu or fi la alte partide, da.

Rep: Care au fost costurile evenimentului de luni seara?

Monica Anisie: Costurile sunt publice, se realizează prin mandatarul financiar al Partidului Național Liberal București. Sunt cheltuieli de campanie și acestea sunt transparente. Adică nu sunt din bani privați sau din surse ascunse. 

Corina Ceamă, inspector școlar pentru management instituțional la Inspectoratul Sectorului 2: Nu m-am ocupat eu. A fost transmisă o invitație de către organizatoare
Inspectoarea școlară Corina Ceamă, la evenimentul de campanie al PNL / Foto: Facebook.com/Elena Sima

Contactată de Edupedu.ro, Corina Ceamă a negat că ar fi transmis către profesori și directori mesajul de a participa luni seara, 4 noiembrie 2024, la evenimentul de campanie electorală al PNL organizat de Monica Anisie. Redăm mai jos răspunsurile inspectoarei școlare:

Rep: În legătură cu evenimentul de luni seară, unde ați fost alături de peste 2.000 de profesori la un eveniment politic de campanie, mai mulți profesori ne-au declarat că dvs i-ați convocat și că au venit pentru că mesajul a venit de la dvs, ca inspector. 

Corina Ceamă: Nu am invitat eu la un eveniment de campanie politică. A fost public anunțul transmis de doamna senator [Monica Anisie – N.Red.] în care scria cine și unde se desfășoară si care sunt obiectivele întâlnirii. Nu am invitat eu în calitate de inspector. În plus, s-a desfășurat în afara programului. Toți colegii care au venit, au venit din proprie voință.

Nu am trimis nicio invitație eu, invitația a fost transmisă public, scria concret ce se petrece acolo. 

Rep: De pe telefonul dvs nu a plecat niciun mesaj către profesori din Sectorul 2 sau din restul Bucureștiului prin care să îi informați cu privire la evenimentul de luni?

Corina Ceamă: Nu m-am ocupat eu. A fost transmisă o invitație de către organizatoare. Nu am fost eu organizatoare și nu am transmis eu invitații oamenilor din sector sau de unde spuneți.

Rep: Către directori ați trimis mesaje?

Corina Ceamă: Nu sunt organizatorul acestui eveniment. Oamenii au venit la eveniment la o invitație publică, din proprie inițiativă. 

Rep:Noi avem un mesaj primit de la dvs de profesori, în care le spuneți exact despre acest eveniment.

Corina Ceamă: Nu știu despre ce vorbiți, nu m-am ocupat de organizarea acestui eveniment. A fost invitație publică în care scria concret care este obiectivul acelei întâlniri. 

Informații de background

În discursul susținut luni seară pe scenă alături de Monica Anisie, Nicolae Ciucă, candidat PNL la prezidențiale, a susținut în fața profesorilor și directorilor de școli adunați la restaurantul din nordul Bucureștiului că, în momentul grevei profesorilor din 2023, nu și-a predat mandatul de premier „până ce nu am rezolvat toate problemele”. Ciucă l-a nominalizat explicit pe liderul sindical Marius Nistor, prezent la evenimentul electoral al PNL de luni seară, ca martor al acțiunilor sale din timpul grevei, potrivit unei înregistrări a discursului său de la eveniment, obținută de Edupedu.ro. 

Amintim că, de fapt, Nicolae Ciucă a încercat în timpul grevei de 3 săptămâni a profesorilor să păcălească profesorii că le acordă creșterile salariale cerute, prin documente fără o putere, după cum a arătat pe larg Edupedu.ro în analiza semnată de Costin Ionescu, iar rotativa s-a petrecut după încetarea grevei profesorilor la presiunea PSD, al cărui lider Marcel Ciolacu a refuzat să preia șefia Executivului până ce PNL n-a rezolvat problema profesorilor

Despre implicarea inspectorilor școlari din București în campanie, Edupedu.ro a relatat și în alegerile locale, când a scris pe larg despre o întâlnire organizată pentru candidata PSD Gabriela Firea cu peste 200 de profesori și directori de școli, la Casa de Cultură a Studenților, la care a fost prezentată mai toată conducerea ISMB și secretarul de stat Florian Lixandru.

Citește și:
Candidatul Nicolae Ciucă spune că nu a predat mandatul de premier, în 2023, până nu a „rezolvat toate problemele” la greva profesorilor / În realitate, guvernul său a încercat tot felul de tertipuri pentru a amăgi cadrele didactice care cereau salarii mai mari și a trebuit să rămână în funcție sub presiunea alianței PNL-PSD
PROFESORII ÎN ALEGERI 2024 Principalele partide nu propun mai nimic substanțial referitor la cadrele didactice în campania pentru parlamentare, insistă pe formarea acestora și pe considerații generice despre salarizare / Un singur partid vine cu unele noutăți, formulate sumar
Școala în campania electorală: Inspectoratul Școlar Gorj, condus de reprezentanți PSD-PNL, inclusiv o candidată la parlamentare, face plângere împotriva unui candidat USR pentru că a filmat într-o sală de clasă / Politicianul acuza, într-o clasă goală, condițiile de studiu ale elevilor sub conducerea politică a ISJ
Ministra Justiției, Alina Gorghiu, și ministra Educației, Ligia Deca, folosesc elevi în campania electorală pentru alegerile parlamentare în care ambele candidează din partea PNL / Copiii – filmați în mediul școlar
EXCLUSIV Școala în campanie electorală. Peste 100 de liceeni au fost aduși la restaurant, la Câmpulung, pentru o întâlnire cu politicieni-candidați ai PNL în prezența ministrelor Educației și Justiției / Ligia Deca spune că evenimentul din aprilie ar fi fost organizat de Prefectura Argeș și că pe ea a invitat-o Alina Gorghiu / Inspectorul general adjunct, candidat și el, susține că „ministra Educației i-a invitat pe elevi”

Universitatea parlamentară Valahia: La Târgoviște rectorul, președintele senatului universitar, cel puțin un vicepreședinte și un fost decan influent vor candida în alegerile legislative, toți pe listele PSD
UPDATE Ligia Deca, ministra Educației, prima pe lista PNL Vâlcea la alegerile pentru Senat / Surse: Ar fi „aterizat” cu recomandare direct de la Cotroceni
Școala târâtă în campanie. Conducerea Inspectoratului Școlar București și secretarul de stat Lixandru, fixeri pentru candidații PSD-PNL la locale. Firea le mulțumește public că i-au aranjat o întâlnire cu peste 200 de profesori și directori de școli, la Casa de Cultură a Studenților / Legea Învățământului interzice acțiunile politice „în toate spațiile destinate educației”
Ministra Ligia Deca, întrebată de legătura ei cu județul Vâlcea, unde a fost pusă prima pe lista candidaților PNL la Senat: Este o legătură emoțională – VIDEO
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației pentru învățământ preuniversitar, candidează al doilea pe lista PSD Vrancea la Senat / Presa locală: A fost „parașutat” după ce s-a retras de pe lista din București
Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educației, candidează prima pe lista partidului lui Geoană la Camera Deputaților
Ligia Deca a scos 40 de șefi din Minister la o întâlnire informală, la un restaurant de lângă instituție. Ministrul educației: Am considerat că întărește coeziunea grupului. Nu a avut niciun fel de caracter politic
Școala în campanie electorală – studiu de caz: Mihai Chirica, primarul candidat pentru un nou mandat la Iași / Edilul apelează la funcție pentru a folosi elevi, profesori, școli și universități în comunicarea de campanie
ANALIZĂ Inspectorii școlari generali, în campanie electorală. Cel puțin 31 de șefi de inspectorate școlare candidează la alegerile locale din iunie 2024 pentru PNL, PSD și UDMR
Ministerul Educației, prins de febra electorală. Vârf de lance în comunicarea de partid: secretarul de stat Sorin Ion, candidat PNL în Dâmbovița, în campanie cu realizările „conducerii liberale” a instituției
Școala în campania electorală. Elevii – folosiți în propaganda pentru alegeri și de Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria București, cu imagini de arhivă realizate într-un liceu

9 comments
  1. Ce exprimare profesorii folosiți.Adevarul este că
    știau despre ce este vorba ,dar au acceptat pentru că ,sunt umili,docili,fara atitudine,slugile perfecte, asta este valoarea lor .🤮

  2. Mi-e rușine de nesimțirea lor! Vanghelie făcea vanghelioane și dădea tablete, lumea a regresat peneleu’ da de băut din banii de campanie😁

  3. Probabil ca ciuca le-a oferit un prilej de meditatie.
    Dupa un presedinte care i-a considerat ghinionisti pentru ca nu au profitat de piata neagra a meditatiilor, avem un candidat-scriitor care pare, mai degraba, analfabet. Candidat care se jura ca a facut tot ce i-a stat in putinta ca sa rezolve greva de acum un an, desi este principalul vinovat al taraganarii lucrurilor.

    Oare i s-a atras atentia ca principalul aspect mentionat atunci nici macar nu a fost atins?
    Oare isi aduc aminte sindicalistii ca “În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”???
    Nu exista o noua lege a salarizarii, revendicarile nu au fost prinse intr-un asemenea text legislativ, prin urmare, nimanui nu i-a pasat de soarta revendicarilor. GREVA? Ar fi ideala, pentru perioada electorala.

  4. E o moda! La Buzău toți inspectorii școlari sunt în campanie după program,se pot vedea pozele pe facebook. Când oprim politizarea din învățământ??? Nu e normal ca învățământul și sănătatea sa fie politizare!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ Salariile de bază ale cadrelor didactice, de la învățământul preșcolar, școala primară, gimnaziu și până la liceu în 22 de țări europene – raport OECD. Variații considerabile între țările din Est și Vest

Un profesor din Uniunea Europeană, exceptând România și alte câteva țări, câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.000 de dolari dacă se află la început de…
Vezi articolul

Prima de carieră didactică – 6 sfaturi utile pentru profesorii care vor să achiziționeze echipamente IT. Cum puteți alege laptopul potrivit pentru nevoile digitale specifice (P)

Sistemul educațional din România s-a confruntat cu numeroase provocări de-a lungul anilor, una dintre cele mai importante fiind găsirea fondurilor necesare pentru dotarea școlilor și profesorilor cu echipamente de lucru…
Vezi articolul