EXCLUSIV Profesor universitar din Ucraina: Și eu și toți colegii mei suntem bine, suntem în viață. Eu am plecat din Kiev, cursurile sunt complet suspendate pentru 2 săptămâni / Avem un sistem în care verificăm zilnic dacă toată lumea e în siguranță

2.669 de vizualizări
Foto: Agerpres/ EPA/SERGEY DOLZHENKO
Profesorul universitar Igor Zaitsev de la Universitatea Națională Taras Shevchenko din Kiev, despre care am scris săptămâna trecută, a părăsit Kievul și se adăpostește acum într-un sat din apropiere. Când am luat prima dată legătura cu el, joi, în prima zi a invaziei, nu se aștepta ca lucrurile să escaladeze atât de violent, încă avea speranțe că este în siguranță în Kiev, nu avea de gând să plece, chiar plănuia să predea online a doua zi. Însă, în noaptea aceea lucrurile au luat o turnură violentă. Primele alarme s-au auzit în Kiev și armata rusă a trimis rachete spre oraș. Zaitsev și-a luat familia și a plecat, la fel au făcut mai mulți colegi de ai săi și studenți. Unii au rămas, însă, în Capitală și stau în apartamentele lor, iar noaptea, când sună sirenele, fug la metrou să se adăpostească de bombe. Edupedu.ro a păstrat legătura cu profesorul Zaitsev, al cărui nume real îl vom proteja, din motive de siguranță.

„Și eu și toți colegii mei de la Universitate suntem bine, suntem în viață. Unii au rămas în Kiev, alții au plecat. Eu sunt într-un sat de lângă Kiev, este un loc sigur momentan. Toate cursurile au fost complet suspendate, conducerea universității ne-a anunțat că pentru următoarele două săptămâni tot procesul de predare-învățare este întrerupt. Plecarea din Kiev nu a fost dificilă, căile de acces dinspre sud sunt deschise. Cei mai mulți colegi ai mei de la facultate sunt încă la Kiev. Ne-am organizat, avem un sistem în care verificăm zilnic dacă toată lumea e în siguranță, tot personalul didactic și toți studenții raportează individual în grupurile de comunicare internă ale departamentelor universității, apoi toate rapoartele de prezență sunt transmise mai departe decanilor și rectorului. Până acum, toți sunt bine. Unii se mai ascund în adăposturile subterane din când în când, dar autoritățile le recomandă cetățenilor să stea la ei în apartamente, dar să stea departe de geamuri, să se adăpostească în camere cât mai în interiorul clădirilor. Este mai sigur decât în subteran”, a povestit profesorul Zaitsev.

Familii adăpostindu-se în stațiile de metrou, în Kiev Foto: Agerpres/EPA/SERGEY DOLZHENKO

În ceea ce privește evoluția lucrurilor din teren zilele următoare, el spune că „nimeni nu știe ce se va întâmpla”, dar că oamenii „își pun speranța în negocierile pentru pace”.

„Dacă nu funcționează negocierile, atunci suntem pregătiți să rezistăm cât de mult posibil. Sunt atâtea exemple, cred că ați văzut, de oameni pașnici, fără arme, care se așează în fața tancurilor și a convoaielor militare și fac scuturi umane. În plus, mulți soldați ruși au fost capturați, moralul lor e la pământ. Li s-a spus că-i vom întâmpina cu flori, dar i-am întâmpinat în schimb cu cocktailuri Molotov. Lucrul acesta s-a întâmplat și aproape de graniță, unde sunt mai mulți vorbitori de rusă”, a povestit Zaitsev.

Centrul Kievului, 2 martie 2022 Foto: Agerpres/ EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Profesorul universitar are și un mesaj pentru comunitatea academică, către colegii săi din toată lumea care i-au contactat, le-au oferit ajutor și le-au arătat că nu sunt singuri în fața mașinăriei distructive a Kremlinului. „Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor mei de la universități și institute de cercetare pentru susținerea și solidaritatea arătate. Eu și colegii mei din Ucraina am primit multe mesaje de la colegii noștri din toată lumea, în special din Europa și Statele Unite, ne-au transmis cuvinte de susținere, ne-au oferit condiții de cazare dacă vrem să părăsim țara, au oferit locuri la studii pentru studenții noștri. Nu în ultimul rând, susținerea și ajutorul comunității academice mondiale este foarte importantă în ceea ce privește cunoașterea adevărului despre acest război mizerabil și la ei acasă, în țările lor. Susținerea voastră este neprețuită, vă mulțumim”, a spus Igor Zaitsev.

Citește și:
EXCLUSIV Profesor universitar la Kiev, Ucraina: Toți colegii vor continua să predea online / Le-am spus studenților mei să fie calmi, să nu se panicheze

1 comment
  1. Persoanele care gestioneaza laboratoarele la politehnica bucuresti, in general tineri masteranzi sau doctoranzi, sunt alesi ca sa sperie, ca sa intimideze studentii.
    Probabil ca este modul in care se simt ei bine, se considera superiori. Online, erau obligati sa fie cum trebuie. In fizic, nu se mai ascund. Nu le verifica nimeni comportamentul, si nici nu indrazneste nimeni sa riposteze pentru ca sunt la mana lor! Dovedesc faptul ca sunt indivizi slabi, ca si cei care i-au ales in astfel de functii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Doar jumătate din locuințele din România au internet de mare viteză, iar 20% dintre români nu au fost niciodată online, anunță Cristin Popa, director în Autoritatea pentru Comunicații: La licitația pentru licențele 5G, de anul viitor, vom avea în vedere să intrăm cât mai mult în zona rurală

„Aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul, pe de altă parte, mai puțin de o treime dintre români au cunoștințe digitale elementare”, a spus vineri Cristin Popa,…
Vezi articolul

VIDEO Klaus Iohannis, despre derobarea de răspundere în cazul închiderii școlilor în pandemie: Am rămas destul de decident, dar este evident că unele autorități, cum s-a întâmplat în București, s-au bâlbâit. Se vor învăța

“Am rămas destul de decident, dar este evident că unele autorități, cum s-a întâmplat în București, s-au bâlbâit”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe susținute la Palatul…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Universitățile au un procent de vaccinare anti-COVID a personalului peste media de 60% din învățământ. Rectorul UMF „Carol Davila”: Cursurile se vor desfășura din toamnă cu prezență fizică

Universităţile au înregistrat un procent de vaccinare anti-COVID peste media sistemului de învăţământ (60%), a declarat, duminică, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la conferința de presă care a avut loc la…
Vezi articolul