Profesor de sport de la Colegiul Pedagogic din Ploiești, arestat pentru act sexual cu o elevă de 14 ani. Directoarea liceului: Așteptăm decizia instanței și vom aplica Codul Muncii. Daca se confirmă, nu cred că în Învățământ mai este loc pentru domnul profesor

2.973 de vizualizări
Foto: © Juleta Martirosyan | Dreamstime.com
Un profesor de la Colegiul Național „Regina Maria” din Ploiești este cercetat pentru act sexual cu un minor, fiind suspectat că a întreținut relații intime cu o adolescentă de 14 ani, care nu îi este elevă. Procurorii, care au făcut percheziții la domiciliul, dar și la locul de muncă al bărbatului, au solicitat emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele profesorului, însă instanța de judecată a respins propunerea, dispunând, în schimb, arest la domiciliu, transmite News.ro, potrivit G4Media.ro.

Potrivit presei locale, care citează informațiile de pe portalul instanței de judecată, este vorba de profesorul de educație fizică și sport Marian Cătălin Voinea.

Adolescenta de 14 ani cu care a avut relaţii intime nu îi este elevă, iar reclamaţia privind relaţia dintre bărbatul de 33 de ani şi fata de 14 ani a fost făcută de către mama adolescentei, care a aflat ce se întâmplă, au precizat sursele citate.

Iniţial, profesorul a fost reținut pentru 24 de ore, în baza probatoriului administrat. Joi, 29 februarie, acesta a fost prezentat Judecătoriei Ploiești cu propunere de arestare preventivă, dar instanţa de judecată a respins solicitarea procurorilor, în schimb dispunând măsura arestului la domiciliu, conform News.ro și G4Media.ro.

Directoarea Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria” din Ploiești a declarat pentru Edupedu.ro, întrebată dacă profesorul va mai preda după ieșirea din arest, că „deocamdată este o anchetă în derulare, din câte am înțeles a fost ieri prezentat în instanță și, urmărind portalul, am văzut că i s-a dat arest la domiciliu pentru 30 de zile. Nu cunosc alte amănunte. Categoric dacă se va dovedi că este reală situația, nu cred că în Învățământ mai este loc pentru domnul profesor”.

„Avem Codul Muncii, așteptăm decizia instanței și îl vom aplica, conform codului se poate suspenda contractul de muncă în astfel de situații”, a precizat Lucia Ionescu.

Directoarea a mai spus că nu s-a constituit o comisie de anchetă disciplinară în această situație, cazul fiind preluat direct de Poliție: „Nu a fost făcută vreo anchetă disciplinară, nu s-a știut nimic, pur și simplu miercuri am primit vizita unor polițiști cu mandat de percheziție. Domnul profesor a fost ridicat de poliție și atât ni s-a spus, că este o acuzație de un act sexual cu un minor. Și că minorul nu este de la noi din școală. Ne-au spus că vom fi anunțați ce se va întâmpla”.

Profesorul, ridicat de poliție direct de la școală

„Polițiștii au percheziționat anexa sălii de sport – telefoane, laptop, exact ce scria în mandatul de percheziție, dulapul, documente ale domnului profesor. Văzând mandatul, au discutat direct cu el și, după jumătate de oră, au plecat împreună cu el”, a adăugat Ionescu pentru Edupedu.ro.

„Am întrebat dacă este vorba de elevă de la noi, au spus că nu, alte amănunte nu s-au dat”, a completat directoarea liceului pedagogic din Ploiești.

Potrivit informațiilor Edupedu.ro, Marian Voinea este profesor la liceul din Ploiești de circa 7 ani. Înainte de a preda la colegiul pedagogic, a predat din 2012 la Școala Gimnazială 126 din București, Sector 5 (sursa).

Comunicatul IPJ Prahova:

  • „La data de 28 februarie a.c., poliţiştii Secţiei nr. 3 de Poliţie Ploieşti au pus în executare trei mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Ploieşti, la domiciliul, respectiv locul de muncă al unui bărbat de 33 de ani, bănuit de comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor. În fapt, bărbatul, în cursul anului 2023 şi până în prezent ar fi întreţinut mai multe relaţii sexuale cu o minoră de 14 ani, din municipiu, cunoscând vârsta acesteia. În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace materiale de probă”.
Ce sancțiuni prevede legea educației în vigoare

Potrivit legii 198/2023, articolul 210, „ (1) Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertisment scris;

b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;

c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;

d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;

e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

(2) Pentru abaterile disciplinare prevăzute la art. 209 alin. (2) lit. a) și b) se pot aplica cumulat sancțiunile disciplinare prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) sau cea prevăzută la alin. (1) lit. e). Pentru celelalte abateri se poate aplica sancțiunea prevăzută la alin. (1) lit. e) ori una sau mai multe cumulate dintre sancțiunile prevăzute la alin. (1).

(3) În funcție de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancțiunilor prevăzute la lit. b)-e) se dispune și măsura retragerii decorațiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic în conformitate cu prevederile art. 218”.

Foto: © Juleta Martirosyan | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Ce părere o sa-si faca profesorul, cu o cariera “impresionanta” din 2012, când va simți pe pielea lui violul la pușcărie? Sau ce va simți daca ar afla ca fata lui de 14 ani se iubește cu un “profesor” mai mare ca ea cu 19 ani!!!

  2. Eee!Las’ ca îl faceți director,aveți voi soluții!Ce?Piedone nu a avut și el niște probleme legale…și alegătorii au închis ochii.
    Voi va dați seama ce societate de Africa avem?🤣🤣🤣

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

București: 8.307 elevi din învățământul de stat și 219 din privat nu au dispozitive pentru învățarea online. Manea: Am rugat primăriile să achiziționeze unitar la nivelul unui sector o platformă educațională și să doteze laboratoare multimedia

În București, 8.307 elevi din învățământul de stat (3,6%) și 219 din învățământul particular (adică 1,17%) nu au dispozitive pentru învățarea online, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar adjunct Maria…
Vezi articolul

Noțiunea de „școală bună”, „de top” nu ar trebui să existe în cadrul învățâmântului de stat, potrivit Federației părinților și aparținătorilor legali, care transmite sfaturi pentru înscrierea la clasa pregătitoare

Noțiunea de „școală bună”, „de top” nu ar trebui să existe în cadrul învățâmântului de stat care presupune să ofere șanse egale tuturor elevilor, potrivit unei postări a Federației părinților…
Vezi articolul

Ce face Suedia pentru a susține digitalizarea educației, pe baza unei strategii naționale “vechi” de 5 ani: un raport de parcurs prezintă unde mai trebuie lucrat pentru ca elevii să capete anumite competențe și arată că pentru directorii de școli digitalizarea necesită atenție continuă

Procedurile de digitalizare în școli introduse într-o strategie națională veche de câțiva ani trebuie completate cu măsuri suplimentare, de parcurs – de la sarcini în plus pentru directorii de școală…
Vezi articolul