Profesoara reclamată la Inspectorat pentru că a folosit cuvântul “foot” la ora de engleză: De ce nu ne lăsați să ne facem meseria?

5.272 de vizualizări
SURSA: Freepik.com
Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj susţin că instituţia nu a fost sesizată oficial în cazul profesoarei care a predat la lecția de engleză despre ”Human Body” și cuvântul ”foot”. Totuși, reprezentanții Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj transmit că a existat un apel telefonic pe această temă, luna aceasta, însă instituția nu a primit suficiente date pentru a porni o anchetă, potrivit europafm.ro.

Pe 17 ianuarie profesoara de limba engleză Adriana Stanciu, care spune că are 17 ani vechime în învățământ, a pus pe contul său de Facebook un mesaj în care povestea despre cum ar fi fost reclamată la Inspectoratul Școlar Județean Cluj de mama unui elev de clasa a III-a, pe motiv că ar fi folosit la ora cuvinte vulgare. Iată mesajul:

“Bună seara
Aș dori să vă întreb: până când vom continua să permitem parinților să ne ceară socoteală despre cum trebuie să ne susținem orele și ce anume trebuie să predam.

Sunt profesoară de limba engleza. Am avut lecția “Human body” la clasa a III-a. Cuvântul “foot” (care se regăsește în carte) în limba engleză înseamnă “picior, laba piciorului”. Acest cuvânt se pronunță “fut”, doi de “o” în limba engleză se citesc “u”.

În ultima săptămână de școala din decembrie, a venit la școală mama unui elev să mă reclame pe motiv că folosesc cuvinte vulgare la ora. Doamna nici măcar nu a venit la mine, s-a dus direct la director. Directorul neștiind despre ce e vorba, m-a chemat în cabinetul dânsului să discutăm problema. Va jur că în primele 5 minute abia am reușit să articulez un “ăăă” întrucât am nimerit sub artileria vocală a mamei. Inițial nu am știut despre ce e vorba apoi am înțeles că doamna era focalizată pe laba piciorului din engleza, adică pe “fut” (pronunție), “foot” (scriere). Am încercat să îi explic doamnei că nu e un cuvânt vulgar, am venit chiar cu dictionarul, i-am aratat pronuntia, semnele din paranteza dar doamna era nu si nu! M-am enervat si am intrebat-o pe doamna de unde stie copilul ei ca acest cuvant “fut” e vulgar si unde l-a auzit? Vreau sa va spun ca aceasta discutie a durat o ora, timp in care eu trebuia sa fiu la alta ora ( s-a dus o colega in locul meu la clasa dar eu am pierdut o ora).

Au venit sarbatorile si am crezut ca doamna a inteles si problema s-a rezolvat.

Saptamana aceasta, am primit un telefon de la ISJ si desi i-am explicat doamnei inspector despre ce este vorba, luni trebuie sa ma prezint acolo pentru a explica situatia. Doamna a facut reclamatie si este hotarata sa mearga mai departe sa ma scoata din invatamant. Doamna este “potenta financiar” si manager al unei firme din oras.

Directorul este speriat ca din cauza mea va avea brigada in scoala intrucat stie cu ce se ocupa doamna si ce influenta are in “cercurile inalte”. Colegii mei se uita ciudat la mine si susotesc pe la colturi. Culmea e ca au aflat si copiii. Imaginea mea este patata. In 17 ani de invatamant nu mi s-a intamplat asa ceva niciodata si nu am avut nicio reclamatie.

De ce trebuie sa trec prin acest stres intrucat nu sunt vinovata cu nimic. Daca eu fac de suparare un avc pana luni, cine imi da inapoi sanatatea? Cum este posibil asa ceva?. Eu stiu ce am de facut, imi angajez si un avocat la nevoie dar pana unde lasam alte persoane sa ne distruga viata? Stresul la care sunt supusa in aceste zile si alaturi de mine si familia mea cum imi va afecta sanatatea? Nu am fost om in aceste zile. Pana unde merge ura asta fata de cadrele didactice? De ce nu ne lasati sa ne facem meseria?”

 Cum a reacționat Inspectoratul Școlar

Există doar o sesizare telefonică, nu există nimic înregistrat. Se fac în acest moment verificări. Nu cred că este o chestiune serioasă, după părerea mea. Dacă e vorba de o chestiune lingvistică doar, bineînțeles că nu se pune problema organizării unei comisii de cercetare. Reclamații de genul acesta avem foarte des”, a declarat Valentin Cuibus, șeful ISJ Cluj, pentru Monitorul de Cluj.

La începutul lunii ianuarie, s-a primit un telefon la Inspectorat, o persoană care nu şi-a spus numele a descris situaţia fără a preciza şcoala unde s-ar fi întâmplat un asemenea incident. A rămas să trimită o sesizare scrisă cu toate detaliile, sesizare care nu a mai ajuns la noi”, spune și Amalia Gurzău, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar, citată de europafm.ro.

Ea mai precizează că în prezent nu se desfăşoară nicio anchetă pe această temă la ISJ Cluj, neexistând înregistrată plângere oficială.

„Nu ştim nici măcar unde s-a întâmplat siutaţia descrisă”, a mai precizat Amalia Gurzău.

FOTO: Designed by Freepik


3 comments
  1. Eu l-aș da afară pe director, că a permis ca unul dintre cadrele didactice să fie pus intr-o situație așa penibilă. Pun pariu că a chemat-o că să nu-și bată el capul. Ari putut lămuri problema cu parintele, singur, dacă ar fi fost capabil.
    Ar fi interesant de știut dacă directorul a trecut examenul de management organizat în 2016…
    Mai lăsați părinții în pace, că vă aflați pe o poziție în care aveți mai multă putere decât ei. Daca profa ar fi pomenit boroboatei mamei cu ceva mai multă relaxare, ar fi fost mult mai bine și pentru elevul dânsei care va trebui sa îndure acum miștourile colegilor…

  2. Bună ziua, fac UNII pe deștepții, dar vreau să vă atrag atenția supra unor cuvinte din LIMBA ROMĂNĂ: BuCURești, PoPULAră
    (Republica ____ Română, Ungară, Bulgară etc, denumiri ce s-au schimbat începând cu 1965 pentru toate statele poPULAre), deci cine gândește așa, poate îl ajută „exemplele clasice”. BăiCOI e un „accident”, la fel ca și apusa „Cetate de FLOCI” de la capătul estic al Bărăganului.
    Consider că e bine ca fiecare părinte să-și vadă de treaba lui, dascălii să-și facă meseria cu corectitudine (coRECTitudine, dacă „ajută cu ceva”) iar elevii n-au decât să se conformeze că n-au altă soluție…
    O zi bună să aveți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii să fie sancționați disciplinar dacă nu folosesc portofoliul educațional, clasele să fie constituite prin distribuția aleatorie a elevilor, pentru combaterea segregării, admiterea la liceu să fie eliminată din proiect, iar la Religie să fie calificative, în loc de note – solicită reprezentanții Consiliului Național al Elevilor

O serie de 85 de amendamente a fost transmisă Ministerului Educației de către reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, precizează organizația într-un comunicat. Reprezentanții elevilor solicită distribuirea elevilor în clasă aleatoriu,…
Vezi articolul

Olimpiadele pot fi organizate direct din faza județeană, iar pentru participarea la națională a fost eliminat pragul de cel puțin 40% din punctajul maxim / Profesorii nu mai sunt plătiți la fel ca la bac

Inspectoratele școlare pot decide ca în anul școlar 2021-2022 să organizeze direct etapa județeană a unei olimpiade naționale, potrivit Ordinului ce modifică și completează metodologia de organizare și desfășurare a…
Vezi articolul