Nina Vasile, profesoară de Filosofie și Logică la Colegiul Național „Ion Creangă” și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din capitală, a criticat ideea introducerii examenelor de recertificare pentru profesori. În cadrul emisiunii Info Edu, difuzate de TVR Info, Nina Vasile a explicat că definitivatul și gradele didactice pe care le susțin profesorii sunt examene complexe, care pot fi considerat echivalentul unor recertificări.
”Îmi aduc aminte că exista o idee în ultimul timp cum că ar trebui recertificată titularizarea, că ar trebui să fie, la nu știu cât timp, dată din nou titularizarea, eventual de către toți oamenii. Stați un pic! În învățământ situația e în felul următor: ai luat titularizarea, urmează definitivatul, care este un alt examen, aproape la fel ca titularizarea, deci este deja o certificare”, a subliniat profesoara.
Pentru obținerea gradelor didactice I și II, este nevoie de aproximativ 2-3 ani, timp în care profesorul are inspecții, urmând ca la final să susțină un examen de tip licență, a precizat ea.
„Fiecare grad, gradul doi nu înseamnă un simplu examen, ci se se lungește pe 2-3 ani și nu poți să te duci la grad până nu faci niște ani de de practică și de predare. Ai vreo patru inspecții pentru gradul doi în câte 2 ani și, bineînțeles, ai examen care seamănă cu o licență. Apoi urmează gradul unu”.
„Deci toate aceste grade în învățământ se obțin în cel puțin 10 ani de pregătire continuă și de recertificare automată. Unde să mai pui certificare de titularizare? Este aberant”, a mai adăugat aceasta.
Informații de context
Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza, profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
Pe de altă parte, un profesor care a obținut minimum nota 7 este posibil să nu poată fi angajat pe perioadă nedeterminată, dacă nu există posturi titularizabile. Practic, în lipsa unui post titularizabil, atât candidații cu nota 5, cât și cei cu nota 10 sunt nevoiți să susțină din nou concursul în anul următor.
Eliminarea examenului de titularizare și înlocuirea acestuia cu evaluări pentru recertificare i-a fost recomandată României de către specialiștii Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în două rapoarte de expertiză, din 2017 și 2024, care au fost ignorate de Ministerul Educației.
- Potrivit raportului, recertificarea ar putea fi susținută, de exemplu, de toate cadrele didactice care, timp de 10 ani, „nu au promovat o formă de evaluare în vederea promovării în această perioadă”. Ulterior, recertificarea s-ar baza pe competențe: profesorii cu performanțe reduse ar trebui să urmeze cursuri de formare pentru a-și remedia deficiențele și să solicite din nou recertificarea după 2 ani.
În plus, titularizarea ar trebui să fie înlocuită sau completată cu „metode de recrutare a cadrelor didactice ce răspund mai bine nevoilor școlilor”. Este vorba de interviuri, evaluare a portofoliilor și observarea practicii pedagogice”, au mai sugerat experții OCDE.
Recertificarea este susținută și de alte cadre din sistemul de învățământ. Profesoara de Matematică de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, Silvia Mușătoiu, a declarat că examenul de titularizare ar trebui să fie eliminat sau reconfirmat la 4-5 ani. Reconfirmarea ar consta în evaluări care să garanteze că profesorii nu stagnează atunci când vine vorba despre dezvoltarea lor profesională.
Viforel Dorobanțu, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Curcani, județul Călărași, a explicat că titularizarea ar trebui să fie modificată sau chiar desființată. Acesta a propus ca profesorii să fie angajați în baza unui contract de muncă pe perioadă determinată, urmând ca la fiecare 4 ani să dea un nou examen pentru a rămâne în funcție sau a preda într-o altă școală.
Lucian Ciolan, prorectorul Universității din București, a afirmat că examenul de titularizare, în forma sa actuală, nu mai poate rezista pentru mult timp. Acesta a menționat că trebuie să existe posibilitatea desfacerii contractelor pe durată nedeterminată pentru lipsa de performanță, deoarece, în prezent „poți să predai bine sau prost tot pentru restul vieții, pentru că nu mai are nimeni ce să-ți facă.”
Decidenții politici, dar și sindicatele din educație susțin însă titularizarea în formă actuală. În ciuda semnalelor de alarmă trase de OCDE, dar și de cadrele din sistem, care au semnat scrisori și petiții în defavoarea acestui examen, titularizarea a fost păstrată de Ministerul Educației. Aceasta este prevăzută în noua Lege a Educației.
Fosta ministră a Educației, Ligia Deca, a pledat în favoarea titularizării, argumentând că protecția oferită profesorilor de acest tip de angajare este ceea ce încă atrage forță de muncă în educație: „Faptul că există o stabilitate în sistem odată ce s-au titularizat pe un post este unul dintre argumentele pentru care încă avem doritori pentru profesia didactică”.
La începutul lunii februarie, ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că, printre politicile educaționale pe care ar urma să le anunțe în iunie 2025 va fi și regândirea titularizării. El a criticat actualul proces, în care „oameni buni care dau examene peste examene nu reușesc să ajungă” la contract pe perioadă nedeterminată, fiind nevoiți să repete concursul din cauza lipsei de posturi.
44 comments
Gradele didactice ar trebui scoase.In toată lumea nu este decât Definitivat și atât doar la noi e ca la nimeni.Vorbim de digitalizare ,de modernizare și suntem în urma cu 100 de ani.In străinătate contează un master ,un doctorat ,nu gradele lor penibile unde trebuie sa stai cu mese întinse, sa plătești taxi,sa dai cadouri etc.
Este cazul sa schimbam și aici.Sa evoluam și aici.Examene de Titularizare, de certificare ,de calificare ,toate aiurelile care te epuizează și care nu își au rostul.
Dai Titularizare, ai Definitivat și apoi toată lumea testata din 5 în 5 ani și apoi repartizată în funcție de rezultate.Sa vina și doamnele de la școlile de pi șentru mai spre periferie ,sa facă și acolo performanțe.
Depinde poate de materie. Eu ziceam de matematica, subiectele de azi sunt o gluma fata de cele din anul in care am dat eu ( 2008). Asta poate oricine verifica Si repet, asta s-a vazut si la notele unor candidati care in 2008 luau 4 sau 5, apoi cand subiectele au devenit mult mai usoare, au ajuns la 8 sau 9. Hai da fim seriosi. Unor absolventi mai recenti li se par grele si subiectele de azi ptr ca sunt mai slab pregatiti, probabil.
Sa se introducă aceasta formă de reevaluare in toate Instituțiile de stat: medicina, funcționari publici, miniștri sa ocupe funcția după o evaluare serioasa, etc….toți bugetarii sa treacă prin acesta reconfirmare pe post nu doar cei din învățământ!!!
Vi se pare ca profesorii nu dau destule examene serioase? Sunt luati asa, de pe strada si pusi sa predea? Profesorii dau deja cam cele mai multe examene. Nr lor arvtrebui diminuat chiar.
Aveți perfecta dreptate , Judecători avocați , procurori funcționari publici dau examen formal și ce salarii au , numai în înv dau examen dupa examen .Unele cadre au definitivat , Gr ll și m ai susțin și proba practică ptr titularizare..niste anomalii niste legi date de niste imbecili ajunși miniștri Rușine ….pestele se impute de la cap..Aștept să vă treziți nu m ai dormiți cu toții…
Reconfirmare cu HR veritabil să fie. E absolut normal. In joburile cu eficiență și productivitate se face anual. De ce elevii nu contează de cine sunt pregătiți? Nici o inspecție de la politruci sau din școală nu poate fi atât de obiectivă. Acest „nedeterminat” interval de muncă (pune mâna pe job si apoi dormi) trebuie să câștige o lupă pe el. „contract de 2 ani cu posibilitatea de prelungire alți 2 ani”. Supervizare permanentă, altfel nu te cred nici curcile că mai faci treabă bună. Ai stat incapabil 2 ani ca profesor, ai derutat niste copii, cu necesitatea de remediere tot în cârca părinților, nu?
Din pacate vorbesti in necunostinta de cauza.
In primul rand, orice profesor este evaluat anual, prin fisa de evaluare (Care are vreo 7 pagini doar cu criteriile), punctaje, dovezi, calificativ. Apoi, exista periodic, la cativa ani, brigazi de inspectie de la inspectoratul scolar, care iau si inspecteaza toti profesorii la cateva ore. Apoi, la 5 ani mai exista controalele ARACIP, unde iar se intra la ore , se discuta cu elevii etc.
Desigur, ori de cate ori se constata disfunc tii (rezultate proaste la simulari/examene, reclamatii de la elevi si parinti) profesorul este automat inspectat de director sau de inspectorul de specialitate. A, am uitat, profesorul este obligatoriu inspectat de cateva ori pe an, de sef de catedrsa/.direct sau director adjunct. Nu iti ajung toate astea?
Nu exista pana aici suficiente „lupe”? Vezi cum vorbesti fara sa te interesezi? Fara sa stii ca in invatamant exista chiar mai multe controale si „lupe” decat la privat? Asta inseamna sa te faci de ras…
Apoi, ce zici cu contract pe 2 ani este ilegal, citeste Codul Muncii care spune ca orice contract de munca se incheie pe durata nedeterminata, ca regula generala, si doar prin exceptie pe durata determinata, exceptie care trebuie sa fie foarte bine justificata, si chiar acolo zice, doar in cazurile de angajare de proba etc… Ori profesorul are o evolutie in cariera total diferita de mediul privat. Da un concurs doar ca sa intre in sistem, are un an de stagiatura (adica un fel de perioada de proba), dupa care da un examen de definitivat si abia apoi se poate spune ca este certificat ca profesor. Apoi are, de 2 ori la cate 4 ani , cele doua grade didactice.Au trecut astfel 9 ani. Crezi ca se termina totul aici? Nici vorba. Dupa ce si-a dat toate gradele, este obligat sa participe periodic la cursuri de perfectionare, care si ele se finalizeaza prin evaluari. Atentie, cursurile astea sunt in paralel cu orele, nu e ca la privat cand seful de scoate din activitate ca sa te trimita la curs. Asta pana la pensie! Daca nici atatea examene, cursuri si controale nu sunt suficiente ptr voi, atunci nu stiu, cred ca va trebuie voua ceva controale de un alt tip, imi pare foarte rau. Prea multa bataie de joc si umilire la adresa cadrelor didactice, ca aici se inscriu toate propunerile astea! Ele oricum sunt inaplicabile ptr ca din fericire suntem intr-un stat de drept unde nu poti veni cu orice prostie, dar se vehiculeaza doar ptr a ii umili pe profesori.
Iar data viitoare informeaza-te inainte de a-ti da cu parerea despre ceva…
Nu poate sa „stea 2 ani”, ptr ca profesorul e evaluat anual, e inspectat de director/inspector de specialitate chiar de mai multe ori pe an! Daca „deruteaza copii”, primeste imediat reclamatii si ii vin controalele, stai tu linistit.
Mai ales la inceput, in primul an are stagiatura, daca e slab si „Deruteaza” copii nu va ajunge la definitivat.
Si vezi ca ai degraba pe copii ii deruteaza nu profesorii slabi, ci telefoanele pe care stau zi si noapte. Nu mai sunt in stare nici sa se concentreze la ore mai mult de 5 minute fara sa-si verifice telefonul…
Raportul OCDE este o aiureala, iar daca cititi bine acolo ei se refera la cei care nu promoveaza titularizarea sau deful sau nu isi dau deloc gradele, doar ptr ei se propune aceasta ” recertificare”, ” dupa 10 ani in profesie” si nu ” la fiecare 10 ani”. Oricum raportul din 2024 e total ambiguu, contradictoriu chiar pe alocuri.
Aceasta ” recertificare” exista doar prin UK, dar sub forma participarii la cursuri de formare
la 5 ani, prof trebuie sa participe si sa faca dovada, nu exista alte examene sau evaluari.
Oricum raportul este foarte prost facut si neclar, e lipsa de profesionalism
Si e absurd ca OCDE sa ceara eliminarea ex de titularizare, cand tari puternice membre Ocde precum Franta sau Germania au acest examen. Oricul, Ocde a acordat in decembrie avizul pe educatie ptr aderarea Romaniei asa ca acel raport nu mai are nicio relevanta.
Sunt multi care se dau cu parerea!
Asta e, fiecare are dreptul la o parere chiar daca este o aiureala si chiar daca este absolut inaplicabila juridic, cum este cazul aici, repetarea concursului de angajare pe post. Intrebati orice avocat bun pe dreptul muncii, il va pufni rasul despre aceste „propuneri”.
Oricum, autorii articolului citeaza acele extrase din raportul OCDE din 2024, scoase din context. Acolo se spune clar ca aceasta recertificare s-ar adresa nu tuturor profesorilor ci acelora care continua cumva sa predea (din lipsa de altii mai buni probabil, in anumite zone), desi nu promoveaza titularizarea sau chiar nici definitivatul (nu iau notele minime, 7 respectiv 8) . Sau e vorba de cei care nu sunt interesati de evolutia in cariera prin grade didactice, nu isi dau mai mult decat definitivatul. De aceea se vine cu aceasta conditie „DUPA 10 ani in profesie” ptr ca 10 ani este termenul ptr a iti sustine toate gradele didactice. iar un profesor dedicat si le da pe toate in acest timp.
Daca citim cu atentie si mai mare, vedem ca se spune, in acelasi raport OCDE ca aceasta „recertificare”s-ar face, repet, „DUPA 10 ani IN PROFESIE”, adica dupa 10 ani de la debutul in profesie .
Atat!
Nu zice „LA FIECARE 10 ani” /din 10 in 10 ani asa cum au interpretat unii. Nu ar avea sens, in orice profesie exista o treapta maxima la care odata ajuns, gata, ai atins maximul competentei. Mai departe exista doar cursuri de perfectionare periodica (Care si ele se finalizeaza prin evaluari, deci tot o forma de recertificare!). Nu poti sa o tii tot in evolutie pe trepte si examene reluate pana la pensie, este absurd, unde exista asa ceva? Aproape nicaieri nu exista atatea grade/trepte ca in invatamant. Poate doar la medici? Se pare ca nici acolo.
Oricum, acest raport al OCDE este foarte prost facut. Eu cred ca acel paragraf e facut in Romania, de cineva de aici care colaboreaza cu OCDE ptr ca pur si simplu e cam multa lipsa de profesionalism, exista contradictii in afirmatii/propuneri, se fac trimiteri bibliografice la alte rapoarte OCDE pretinzand ca acele rapoarte ar sustine una, si cand te duci si le parcurgi, e cu totul altceva. Chiar intr-o astfel de sursa am gasit cazul Austriei, unde cand s-a schimbat statutul pers. didactic („codul” cum ii spune la ei), profesorii intrati in sistem pe codul vechi au ramas/raman pe acel cod pana la pensie!! In ce priveste tot, trepte de evolutie, chiar si SALARIZARE! Asa este si normal, e principiul neretroactivitatii legii in orice stat de drept! Chiar spune acolo ca acum prof. din Austria merg pe 3 „coduri”paralele simultan, in functie de data intrarii in sistem! Deci si la noi, orice modificare a titularizarii nu ar afecta titularii actuali.
Apoi, ce tot pretind cei de la Edupedu si repeta la infinit ca „Romania incalca/ignora recomandarile OCDE”din nou nu se sustine. Ca fapt divers Romania este in plin proces de aderare la OCDE, iar in decembrie 2024 am primit avizul final, definitiv, pe educatie! Confirmarea ca politicile educationale din Romania sunt aliniate la standardele OCDE! Cu alte cuvinte, daca ar fi fost asa o problema grava cu aceasta titularizare si Romania nu ar respecta ce doreste OCDE, am mai fi primit acordul?
Nu mai spunem ca exista tari membre OCDE vechi, cum ar fi Franta sau Germania in care inca exista un concurs gen titularizare ptr intrarea in sistem. Cum si-ar permite OCDE sa ceara Romaniei sa renunte la ceva ce exista in alte tari?
Prin aberații birocratice, lipsite de sens și logică, nu vor face decât să îi forțeze pe și mai mulți oameni competenți să părăsească sistemul și să emigreze (a se vedea situația din sistemul medical). Un exemplu simplu: pe un inginer mecanic sau pe un IT-st îl pui să se recertifice, ca să fie credibil ptr domeniul lui? Aberant.
Daca s-ar organiza un examen general pentru titularizare ,peste 50 la sută dintre titulari l-ar pica,chiar cu gradul 1!!! Garantat.
Asa crezi tu? Cu subiectele actuale care sunt o gluma fata de cele de acum 20 de ani? Fii serios, cine a dat prin anii 2004-2008 la matematica, de exemplu, ia 10 fluierand la subiectele actuale si nu ii trebuie mai mult de o ora. Da, poate daca ii punem pe cei cu 9 acum sa dea titularizare cu subiectele de acum 20 de ani, probabil ai dreptate, nu ar lua nici 7.
Oricum, repetarea unui concurs de angajare ptr un post pe durata nedeterminata este o aberatie juridica, ar incalca Codul Muncii, Codul Civil precum si Constitutia care nu ar permite o aplicare retroactiva . Nu este aplicabil. Cel mult, ce se poate face: verificare prin inspectii la clasa, recomandari de imbunatatire/participare la cursuri de formare, reverificari ulterioare. Ori astea se fac si acum, nu e nimic nou. Si asta nu ptr toti cei 250000 de profesori, ca va dati seama, nu are nimeni resurse(timp si oameni) ptr asa ceva. Cine sa verifice atatia oameni? Nu, doar ptr cei la care se constata disfunctii.
Nu este adevărat. Am văzut subiectele din acea perioada (le găsiți pe site) și acum este mult mai greu.Anul trecut, deși au zis ca nu au candidați și au multe posturi,si-au bătut joc:subiecte făcute în bătaie de joc(cât mai alambicat,ceva în stilul :cati metri pătrați avea avea cavoul din Plumb),condutii mizere chiar în București unde examenul de Titularizare în mod clar a fost sabotat și prin faptul ca aerul condiționat a fost pornit doar când a început examenul scris,pana atunci s-a stat la 40 grade + iar apa era de aia luata de la puț și îmbuteliată de cine știe ce inspector sa mai facă un ban.
Și când ziceți dumneavoastră s-au titularizat și cu 5.Iar acum nici cu 7 nu obții un post pentru ca fac orice e posibil ca să masluiasca și sa fure în fata ta posturile.Cine a fost la repartizări știe ce spun.
Au titularizat cu toptanul învățătoare pe care apoi le-au transferat fără niciun examen,zero ,nimic, pe posturi de profesori!!Și cei cu examen de Titularizare au rămas fără post pentru ca erau prea puține deși la început fuseseră zeci și zeci de posturi.
Cum va explicați ca în București la romana sunt doar câteva posturi de ani de zile?Sunt câte 4-5 posturi și dacă sunt mai multe e nebunie curată!
Se fura asa mult încât mi-ar fi shame sa spun ca examenul trebuie anulat sau ca înainte era mai greu.Nu era.Acum este cumplit de greu.Aleg subiecte din notele de subsol în mod intenționat și se corectează la sânge ca sa demoralizeze, sa descurajeze și sa se asigure ca nu mai vine nimeni după o astfel de experiență. În ultimii 10 ani au făcut subiecte din ce în ce mai complicate iar anul trecut efectiv si-au bătut joc pentru ca pilele lor nu vin la asa ceva ca nu au nevoie.Este nevoie sa se demonstreze ca notele sunt mici și ca nu au oameni capabili și ca e mai bine sa aducă pe tanti Jenica,nevasta lui X, sa fie si ea profesoara ca e mai buna decât un incompetent cu examen.
Ne spui noua cum este sistemul ca am zăcut anul trecut de supărare când am văzut bătaie de joc după bătaie de joc și colega mea cu 3 în examen avea post asigurat!!Vii tu și ne spui nou!!Lasă vrăjeală!Spune povesti la amatori ca noi știm despre ce vorbim!!
Și știi ceva chiar as fi dipusa sa se facă o astfel de testare națională a tuturor profesorilor, cu subiectele de la Titularizare, pentru ca sunt unii care s-au titularizat cu dosarul.Niciun examen.
Vreau sa vad și eu toate damele astea bine ,care vin în inspecții ,dacă sunt în stare sa facă o lucrare măcar de 5.Nu,nu cred ca ar face vreuna de mai mult.Am văzut și eu ce cunoștințe au multe dintre ele.
Stimata doamna, vin dintr-un judet cu fost inspector general fars titularizare luata. Asta nu inseamna ca toti suntem prosti. Am muncit imens sa iau titularizarea.
Titularizarea e cea mai buna forma de a intra în sistem pe merit!!!!
Țin să vă contrazic. Am unii colegi titulari care au doar DEF-ul și nici nu se mai complică să își continue formarea profesională. De competențe TIC nici nu mai vorbim, nu pot face niciun tabel în Word, de metode moderne nici nu vor să audă. Să nu mai zic de greșelile gramaticale, unii nefăcând corect acordul subiect-predicat. Fiind titulari, nimeni nu le mai vine în inspecție, mai ales dacă sunt și mai în vârstă. Desigur că dosarele lor sunt stufoase cu activități la care sunt trecuți de formă de alți colegi care fac toată treaba.
Nu este adevarat ce spuneti, ca daca sunt titulari nu le vine nimeni in inspectie. Asistentele directorului sunt obligatorii, de 2 ori pe an
Apoi, cand vine brigada ISJ nu intra doar la suplinitori. Faceti afirmatii nefondate. Ok, daca nu le vine, sa le vina! Nu stapanesc TIC, sa fie trimisi la cursuri. Nu isi dau grade, sa fie pusi sa si le dea. Dar sa se repete concursul de angajare tot o aberatie ramane.
De fapt, daca cititi bine raportul OCDE, recertificarea se adreseaza celor care nu isi dau gradele, sau celor care continua sa predea desi nu promoveaza nici titularizarea sau deful.
aveți perfecta dreptate!!!
Cei care sunt vocali ,sunt cei care știu că s-au plafonat ,au intrat într-o zonă de confort și au siguranță postului,odată titularul zaț nimeni nu îl poate desface contractul de munca fiind pe perioada nedeterminata
Ar trebui gândite masuri de rectificat care)reconfirmare a postului prin examen de titularizare din 4 in 4ani
Dacă ești bun ,aceste măsuri nu te deranjează,dacă ești plafonat devii vocal,invocând numeroase motive/ pretexte
Vocali sunt cei ca tine care debiteaza aiureli. Contractul pe perioada nedeterminata este Regula obligatorie, conform Codului Muncii si e valabil in toate domeniile, si la stat si la privat. Repetarea concursului de angajare la 4 ani este o aberatie juridica, nu este posibila si nu poate fi implementata, asa ca vorbesti degeaba.
Ba bineinteles ca oricine are dreptul nu sa fie deranjat, ci sa se revolte chiar, la asa propuneri aberante! Unde mai exista asa ceva? Nicaieri nici la stat nici la privat, nici in Romania nici in alte tari! Dar chiar nu va e rusine? Si, ca sa stii si tu, bineinteles ca un contract de munca se poate desface si ptr titular, daca exista abateri, poate fi comcediat. Dar asta pe motive serioase, ca la orice job de fapt, ca daca dai afara auurea, vine instanta si iti revoca decizia.
Aberezi si cu plafonarea, nici nu ai citit articolul unde se arata care examene dau profesorio, gradele, apoi au cursuri de perfectionare obligatorii toata viata, care sibele se finalizeaza prin evaluari. Voi credeti ca profesorii sunt carpele voastre? Unde se mai repeta concursul de angajare la 4 ani? La locul tau de munca dati la 4 ani? medicul repeta rezidentiatul sau specislitatea la 4 ani? Judecatorii magistratura? Avocatii baroul? Macar realizezi ce ineptii spui?
Vocali, zici? Ptr ce? Aceste propuneri sunt oricum aberatii dpdv legal care nu pot fi aplicate, chiar daca s-ar dori. Nu ai ce sa comentezi, pot fi pur si simplu ignorate. Tu chiar crezi ca suntem in jungla, sau unde, intr-un regim autoritar? Macar te-ai interesat cate legi/ coduri ar incalca o astfel de propunere? Nu ar trece de faza de proiect, nu ar primi avizele legislative. Sunteti comici rau , traiti in filme SF. Nu mai spun ca doar daca s-ar veni cu asa propuneri aberante, oficial, ar insemna inghetarea anului scolar. Ptr ca profesorii nu sunt carpele voastre de sters pe jos, sau sa jucati alba-neagra cu concursuri de angajare repetate la nesfarsit.
Aiureli si cu asa zisa plafonare. In orice profesie exista o treapta maxima dupa care ai ajuns la maximul competentei. Nu exista nicio plafonare , de fapt este o continua acumulare de experienta, o data cu vechimea. Din moment ce ai demonstrat prin titularizare, def, gradul 2, gradul 1 ca ai atins un nivel de competenta inalt, nu exista niciun motiv ptr a se considera ca aceasta competenta s-ar diminus. Competenta nu se pierde niciodata, mai ales ca este exersata zilnic. Ce se poate intampla este ca profrsorul sa fie demotivat prin salarii proaste, lipsa de respect, regulamente scolare care nu asigura disciplina in scoli etc. Si chiar daca s-ar pune problema plafonarii, asta se rezolva prin cerinta de a participa la cursuri de formare/ traininguri, anual sau periodic. Ca in orice alt domeniu. Asa ca puteti continua sa aberati cat vreti. stiti vorba aia ” cainii latra, ursul merge”… Doar zgomot de fond este ce faceti voi.
Exact.
Adevărat!!!
Trebuie găsită o modalitate de reconfirmare a postului;multi au fost titularizati de revoluție,alții și-au cumpărat nota și sunt titulari pe perioada nedeterminata.Au intrat într-o zonă de confort;știu că nimeni și nimic nu le poate desface contractul de munca!
Alții,an de an dau concurs de titularizare ,obțin note mari dar din păcate sunt angajați pe perioada determinata.
Daca s-ar da concurs o data la 4 ani ,toate cadrele didactice indiferent de statut,atunci ar fi mai motivați!
Pot avea titularii și gradul I ,se plafonează și devin comozi;clar că nu vor face fata unui examen de titularizare.
Persoanele care devin vocale la astfel de propuneri sunt acele persoane care știu clar că nu ar putea obține nota 5
Hai ca esti amuzanta. Macar ai citit articolul la care comentezi? Profesorul nu se ” plafoneaza” ptr ca are apoi gradele didactice, si chiar si dupa grade, e obligat sa participe la cursuri de formare in fiecare an, care se finalizeaza cu evaluari. Sunt apoi controale ISJ, ARACIP etc.
Ce propui tu cu repetarea concursului de angajare la 4 ani poate starni cel mult amuzamentul. Ia consulta un avocat, sa te lamureasca, este o aberatie juridica. Si unde ai mai vazut tu asa ceva, in ce domeniu se repeta concursuri la 4 ani? Ca sa intre ” oameni noi? La locul tau de munca asa faceti? Nu am auzit sa propuna cineva ca la medici sa se repete ex de medic specialist la 4 ani, de exemplu, ca sa intre si altii, ca poate unii se plafoneaza? Veniti si voi cu bancuri mai bune, astea sunt rasuflate
Doamna profesor ori nu știe,ori omite cu bună știință faptul că în 1990,prin ordin al ministrului educației sa efectuat titularizarea tuturor cadrelor didactice aflate pe diferite posturi! Dar s-ar putea ca și dumneaei sa fi fost titularizată in acest mod.Ar fi corect ca toți să plece de la un punct zero,adică examen de titularizare!!!
Altul care vorbeste in necunostinta de cauza! Au fost multe articole cu aceasta doamna, chiar unul ieri in care spune ca anul acesta va da titularizarea ptr a NOUA oara! Tu pricepi? Nu e vorba ca n-a dat-o niciodata, o tot da de 9 ani ptr ca probabil nu gaseste post…
Si ce treaba au cei cu repartitie guvernamentala. In primul rand aceia se indreapta spre pensie de acum, sunt totusi 35 sau 36 de ani de la revolutie, repartitiile se faceau inainte de rev, sau 1-2 ani dupa. Cei care au dat concursul de titularizare si au obinut post nu pot fi in niciun caz pusi sa il repete ca asa propune orice bagator in seama. Nu credeti, nu aveti decat sa consultati un avocat care va va lamuri, se incalca vreo 3-4 legi, ori astfel de propunere legislativa nu va trece de faza de propunere, va ramane o maculatura!!!
Această doamnă poate să se titularizeze cu viabilitatea postului. De ce n-o face? Cine o împiedică dacă are/ ar avea nota 7+ la concurs și definitivatul luat?! Apare tot timpul în mediul online și promovează desființarea concursului de titularizare. Cum să intri în sistemul de învățământ, bătând din ușă in ușă la școli? Concursul național este singurul care garantează transparența în această țară coruptă până în măduva oaselor!!!
Unii sunt chiar redusi…normal ca nu exista suficiente posturi daca tinem profesori pana la 70 de ani. Normal ca nu există suficiente posturi daca sunt scosi absolventi pe banda rulanta mult mai multi fata de pensionari…asa este in toate domeniile…nu exista suficiente posturi nici pt medici si se duc la clinici private. La fel si profesorii…se pot duce la unitati de invatamant private. Fix asta era problema…titularizarea…o aberatie. Credeam ca e ceva de capul ministrului astuia.
Felicitări stimată doamnă doctor Nina Vasile pentru atitudine!
Cel mai dureros, astăzi, în învățământ, este faptul ca locurile sunt date pe pile. Inspectorii asteapta atenții substanțiale și se pretează și la plata taxiului de către cei la care merg în inspectie.Pacat, totul este o afacere, în care castiga relațiile. Sunt înlocuiți profesori pregătiți cu niște nulități, deoarece sunt cunoștințele cuiva ” de sus”.
In curând nu vor avea oameni.
În momentul de față, pe științe, se roagă de profesorii pensionari să ia ore
Cum ajunge câte un deștept prin funcție, (bineînțeles pe competență nu că e membru de partid) vine cu o idee năstrușnică.
Ăștia de prin Universități, ar trebui să aibă bun simț. Sunt persoane (chiar decan) care la titularizare a luat nota 3 iar acum e mare conferențiar universitar
Exact! Nu vor mai avea profesori iar ei se gandesc ca nu ajung 4 examene mari, sa mai bage vreo 2-3…asa cred ei ca vor atrage oameni in sistem? Noaptea mintii… Uite, am citit ca si in Germania in Baden Wurtemberg era si la ei concurs de titularizare la intrare in sistem doar ca de ceva ani din cauza unui deficit din ce in ce mai mare de profesori, ce sa vezi , L-AU SCOS! Nu se mai da…tot ca sa mai atraga oameni mai usor…iar aia nu au nici gradele didactice parca. Iar la noi, niste nu stiu cum sa ii calific propun ca dupa titularizare, def, grad 2, grad 1, sa mai introducem si alte examene? Voi sunteti sanatosi? Doamne, cata umilinta la adresa profesorilor…unde, in ce domeniu se mai propune asa ceva? Sa tot dai examen dupa examen pana la pensie?? Probabil ptr ca toti frustratii au sechele cu examene picate la nesfarsit si cred ca asa se razbuna pe profi, cerand ca si ei sa dea mai multe.
Dna Vasile,analiza dvs este corecta,multumesc..
Am urmat parcursul descris ,a durat 14 ani….Ministrul a fost mult mai diplomat,regandirea titularizarii in viitor…
În sfârșit un om din sistem care știe ce vorbește.
Profesorul care a susținut și a promovat examenul național de titularizare, definitivat și grade didactice nu se „culcă pe urechea” aceea a stagnării profesionale, așa cum i se pare tovarășului ministru! El participă anual la diverse cursuri de perfecționare și susține examene de evaluare! Acestea sunt tot examene! Ce dracului mai vrea societatea românească în fruntea cărora se află „merituoși” psihologi?! Să nu-și mai dorească nimeni să între în sistemul de învățământ?! Oricum, o bună parte dintre cadrele didactice de calitate părăsesc sistemul acesta care toacă nervii tuturor, de la elevi, angajați la întreținere, personal auxiliar până la director!!! Oricum, la ce bun să mai rămână într-un sistem în care nimic nu te mai motivează?! Salarii mizere, puțin peste cel minim pe economie, teroare și plurivalența ocupației, dincolo de limita acceptabilului!!! Profesorul a devenit, fără studii în domeniu, „paznic”, „polițist”, „jurist”, „funcționar în administrație”, „contabil”, „asistent medical”, „asistent social „, „muncitor de întreținere „, „șoferi” „IT-iști”, etc.!!! Am uitat ceva?! Tot ce se poate!…
Sa se scoată și sa dam Titularizare toți ca nu se mai poate de pilele lor!De la cel mai mare la cel mai mic.Centralizat,pe calculator ,ca la carnetul de condus.Se poate în toate domeniile.Nu se vrea.De ce nu se vrea?
Ce sa se scoata? Ce sa dam? Am dat deja titularizarea, am luat cu brio, sanatate. Ia consulta mataluta un avocat sau jurist, sa te lamureasca ce aberatie este aceasta propunere. Nu e aplicabila juridic si nu va fi niciodata! Starneste cel mult rasul!
toti sustinatorii ideii de recertificare propun sa se inscrie intr un program ca exemplu care sa aplice principile (sofismele) care le promoveaza si dupa o simulare de 10-20 ani sa vina cu rezultatele pe care sa le analizam
expertii ocde sa dea solutii pt contractele de munca pe termen determinat si imprumuturile pt o casa o masina deasemenea o noua legislatie nu se poate aplica retroactiv asupra unui drept castigat dar poate este valabila povestea doar pt pensile speciale judecatori politisti procurori etc …. pe aceeasi logica ar trebui sa se aplice in toate domenile recertificarea aceasta doctori judecatori politisti ziaristi soferi IT etc …. sa vedem cum fac o lege generala nediscriminatorie …. inteleg ca profesorii devin mult mai slabi pregatiti decat celelalte profesii oaree dc …. si pot profesorii sa fie tratati ca experiment ca bataie de joc vis a vis de munca examenele date in timp …. sa punem atunci si un sportiv devenit antrenor sa alerge 100 m in 10 secunde la 60 de ani pt recertificare si un medic profesor chirurg la 60 de ani sa fie evaluat de o comisie stiintifica cu persoane de 30-40 ani care sa ii spuna ca tot ce a muncit pana atunci nu este bun si sa devina somer eventual sa faca niste cursuri cu dansii ca na se pricep si mai iau niste taxe de bagat la buzunar …victorieeee sporrr
Adevarul e ca profesorii nu-s deloc slab pregatiti. In invatamant suntem constant „sub lupa”din cauza acestor „nenorocite” de examene: evaluare nationala, BAC, maretele teste PISA (la care, sa fim sinceri, elevii isi „baga picioarele”ptr ca nu e nicio miza ptr ei).
In alte domenii nu exista aceste evaluari ëxterne”permanente, nici macar in universitar! Pe doctor nu il verifica absolut nimeni cate tratamente reusite/nereusite are. Cate diag nostice corecte/gresite are, cate operatii reusite sau nu a facut! Pe judecator nici atat, acolo e mai frumos si mai flagrant, o instanta da o solutie, alta da o solutie complet diferita! PE acelasi dosar cu aceleasi docuemnte, si acelea legi!! De noaptea mintii! Si se considera ca e normal, ba amandoi isi iau banii! Si ce bani, cat 10 profesori!! Doar pe noi ne freaca toti, ptr ce? Ca iau bacul si EN „DOAR” vreo 70-80% din elevi, ceea ce este deja destul, este deja MULT! De ce ar trebui sa ia toti?
Si prostia asta cu asa-zisul änalfabetism functional”, o inventie ca sa se poata da in cap profesorilor. In realitate elevul nu se concentreaza la acele teste PISA ptr ca ele nu se trec in catalog, si atunci elevul nu are nicio motivatie sa rezolve corect ceva, mai ales sa descalceasca niste situatii complicate artificial. In ziua de azi chiar si elevi buni, inteligenti, daca-s obositi sau nu sunt atenti, pot parea analfabeti functional. De cand pana cand un singur test e definitoriu ptr un elev? Chiar si la scoala. azi nu esti pregatit, iei 2, maine te pregatesti, poti sa iei 9 sau 10. De unde dau astia verdicte asa, dupa niste teste , cine garanteaza ptr relevanta acelor teste?
Romania a avansant totusi economic, oare chiar putea s-o faca daca toti absolventii sunt analfabeti functional, asa cum pretind astia? MAi ales ca cei foarte buni pleaca in afara!
Ca sa nu mai zic ca daca ne uitam cu atentie si la acele clasamente PISA . Romania e pe un loc pe la coada, dar diferentele de punctaj intre tari sun extrem de mici, aproape neglijabile. Ceva gen Finlanda are media 4.70 si Romania 4.40 sau ceva de genul. Adica nici acolo nu e cine stie ce performanta, dar nimeni nu se uita la detaliile acestea…
Cei care se duc la examen nu sunt mai slabi.Sunt dați la o parte.
După ani de zile de șuturi în fund pentru ca stau pe postul lui X și e mare durere,mare.Eu cu examen ,ea fără. Dacă mâine s-ar da o lege de genul acesta ,Doamne,as fi asa fericită!!Toate nulitățile care nu știu decât sa umble cu plocoane,răutăți,intrigi,bârfe ca să își arate utilitatea ca lor pielea nu le face nicio ceapa degerata,cum ar pica cu succes!!!Ce jale ar fi pe asa poame rele și ce bucurie ar fi pentru cei care an de an au dat și au înghițit în sec de la atâta amar.
Imi pare rau sa iti stric fericirea, dar o astfel de lege nu se poate da. E o aberatie juridica. Consulta un avocat sa te lamureasca.
Ce vorbesti aici? Cum e titulara fara examen?! Nu mai exista asa ceva, decat cei cu repartitie guvernamentala, care mai au 3-4 ani pana la pensie ptr ca nu se mai face repartitie de 35 de ani. Si oricum, atunci era admitere serioasa la facultati, nu cu dosare ca acum, te roaga sa vii sa isi faca numarul de studenti. Bine ca mori de grija altora, dovada de caracter, ce mai.