Profesoara Lidia Ristea își invită colegii la Săptămâna programării în UE: Elevii își vor dezvolta abilitățile de vorbire în limba engleză, gândirea critică, algoritmică și vor învăța câteva limbaje de programare (P)

1.877 de vizualizări
Code Week – Săptămâna UE a programării în România, 2023
Ediția din acest an a Săptămânii UE a programării are loc în perioada 7-22 octombrie. Aruncăm o privire asupra impactului inițiativei în România, prin ochii profesorului îndrumător al Săptămânii UE a programării, Lidia Ristea, o profesoară dedicată de la Școala Gimnazială „Profesor Nicolae Simache” din Ploiești. Săptămâna UE a programării este o inițiativă de bază care are ca scop să facă accesibile tuturor programarea și alfabetizarea digitală, într-un mod distractiv și atractiv – Lidia Ristea este implicată activ de mai mulți ani, iar opiniile sale aruncă o lumină asupra puterii de transformare a acestei inițiative în România.

„Am participat la cursuri de formare pe platforma European Schoolnet Academy, iar în cadrul unor sesiuni online, am aflat despre Săptămâna UE a programării și despre evenimentele Ora de Programare”, spune Lidia Ristea, reflectând asupra călătoriei sale în cadrul Săptămânii UE a programării. Din 2014, alocă o oră în clasă pentru a-i introduce pe elevi în lumea programării și, din 2015, implementează în mod activ activități la clasă în timpul Săptămânii UE a programării.

Cu toate acestea, Lidia nu s-a oprit la clasa sa. Ea a început să promoveze Săptămâna UE a programării pe paginile platformelor de comunicare socială pe care le administrează și în cadrul școlilor în care a activat. De asemenea, și-a invitat colegii să participe și să pună în aplicare activități axate pe programare și gândire computațională.

Accent pe diversitatea de gen

Un aspect notabil al implicării Lidiei este accentul pus pe diversitatea de gen în domeniul programării. „Le-am implicat pe fete să testeze diverse aplicații, de la cele mai simple la cele mai complexe, după care și-au creat propriile scenarii sau jocuri, în diverse aplicații”, a spus ea. Este lăudabil angajamentul ei față de incluziune și de a le permite tuturor elevilor să exploreze programarea.

De-a lungul anilor, Lidia a fost martora unui interes tot mai mare pentru Săptămâna UE a programării în rândul colegilor educatori din România. „Am văzut cum, în fiecare an, tot mai mulți colegi din țară se alăturau cursurilor și evenimentelor din cadrul Săptămânii UE a programării”, notează ea. Această comunitate în expansiune de educatori dedicați predării programării și competențelor digitale este crucială pentru viitorul elevilor din România.

Lidia subliniază importanța Săptămânii UE a programării în educație, afirmând: „Săptămâna UE a programării este foarte importantă deoarece, prin participarea la activitățile organizate, elevii își vor dezvolta abilitățile de vorbire în limba engleză, gândirea critică și computațională, gândirea algoritmică, vor învăța câteva limbaje de programare și vor dobândi experiență în programarea roboților folosind Scratch și extensiile Arduino.”

Impact de anvergură

Impactul Săptămânii UE a programării depășește cadrul școlar. Lidia a văzut elevi care și-au descoperit pasiunea pentru IT în timpul liceului, ceea ce i-a condus la înființarea propriilor afaceri de servicii informatice sau la angajarea în companii specializate în web design și jocuri educaționale. Această inițiativă joacă un rol esențial în modelarea viitorului tinerilor, deschizând uși către oportunități de carieră interesante în lumea digitală.

Nu doar elevii beneficiază de Săptămâna UE a programării, ci și profesorii, precum Lidia, au de câștigat enorm de pe urma participării lor. „Profesorii ar trebui să se alăture Săptămânii UE a programării, în primul rând pentru ei înșiși, pentru a se forma și pentru a adapta conținuturile la nevoile elevilor care sunt nativi digitali”, recomandă Lidia. Ea scoate în evidență resursele neprețuite și oportunitățile de dezvoltare profesională disponibile prin intermediul acestei inițiative.

Săptămâna UE a programării 2023, care va avea loc în perioada 7-22 octombrie, promite o nouă ediție interesantă, cu numeroase activități pentru toată lumea, de la elevi și studenți la profesori. De asemenea, se adresează copiilor de vârstă preșcolară cu activități care nu necesită dispozitive digitale. O hartă interactivă permite participanților să descopere activitățile din zona lor locală și există podcast-uri captivante, cursuri de formare  online și chiar hackathon-uri pentru cei care doresc să aprofundeze lumea programării.

Impactul Săptămânii UE a programării în România, exemplificat prin dedicarea Lidiei Ristea, este o dovadă a importanței inițiativei în modelarea peisajului alfabetizării digitale. Punând accentul pe promovarea programării, a gândirii computaționale și a competențelor digitale, Săptămâna UE a programării îi responsabilizează atât pe elevi, cât și pe profesori, ghidându-i pe calea succesului în era digitală.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca: Guvernele trebuie să investească în profesori prin salarii competitive și stimulente, programe de formare, asigurarea unor condiții decente la locul de muncă – recomandările ONU pentru întărirea educației, prezentate în avanpremieră de ministrul român la UNESCO

Guvernele trebuie să investească în “salarii competitive și stimulente pentru profesori”, în “programe accesibile de formare” pentru cadrele didactice și în asigurarea unor “condiții decente la locul de muncă”, drept…
Vezi articolul

Școlile care vor vrea să depună proiecte pentru reducerea abandonului școlar în runda a II-a vor putea primi bani mai mulți decât cele 1.409 care s-au calificat în PNRAS în prima etapă. Suma maximă crește cu 50% în ghidul publicat în consultare, fără nicio explicație de la Ministerul Educației

Unitățile de învățământ ar putea să primească granturi de până la 300.000 de euro, pentru reducerea abandonului școlar, potrivit Ghidului Solicitantului – Schema de Granturi (runda II), document pus în…
Vezi articolul

Guvernul ar putea să nu mai facă rectificare bugetară în acest an – Surse Economedia.ro / Executivul apelează la fondul de rezervă pentru mai multe ministere și instituții rămase fără bani / Pe agenda ședinței de vineri sunt și suplimentări de credite pentru Ministerul Educației

Guvernul ar putea să nu mai facă rectificare bugetară în acest an, afirmă surse guvernamentale consultate de Economedia.ro, în contextul în care alocă bani din fondul de rezervă și suplimentează…
Vezi articolul