Op Ed / Profesoara Iuliana Șerban: Intrarea noastră cea de toate zilele. Am uitat că nu avem planuri cadru noi, nici ROFUIP actualizat, că nu avem nici bani, am uitat de tot în fața gâlcevii din fața intrării în școală

5.285 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
S-a vorbit săptămâna trecută, cu prea multă pasiune, aș zice, despre intrări. Gândindu-se cam ce modificări și drepturi suplimentare (obligațiile sunt doar pentru maturi) ar putea adăuga Statutului lor (mă refer la document, desigur), reprezentanții elevilor s-au împiedicat de scara profesorilor. 

Apreciind că ”intrările separate transmit și o diferență de statut, o diferență de poziție” (a zis-o președintele CME București, nu eu), au propus desființarea lor. Și brusc au dispărut toate problemele din sistemul de educație. 

Am uitat că nu avem planuri cadru noi, nici ROFUIP actualizat (n.red. Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar), că sunt carențe în transportul elevilor navetiști, că nu avem nici bani, nici dotări pe măsura nevoilor, nici suficiente cadre didactice, că se prăbușesc internatele peste elevi, am uitat de bullying și celelalte forme de violență, de absenteism, de consumul de alcool și droguri, am uitat de tot în fața gâlcevii din fața intrării în școală. Pentru că n-au întârziat să apară reacții, care mai de care mai absurdă, de la profesoara care vedea în asta ”o formă de uzurpare a imaginii cadrului didactic”, întrucât, zicea ea, ”suntem categorii sociale diferite”, la mămica de pe un grup de părinți care compara intrările separate cu apartheidul. Lăsând la o parte hilarul unor astfel de afirmații, m-aș opri totuși asupra unui aspect care contează, și anume motivul pentru care un astfel de subiect a căpătat o pondere exagerată și a suscitat poziționări mai greu de înțeles poate pentru cei din afara sistemului de învățământ.

Lăsând la o parte apetența românilor pentru isterii sterile, o parte din context ține de faptul că propunerea a venit de la elevi. Altfel spus, ei – ale căror drepturi au tot crescut ca Făt Frumos (nu, nu am o problemă cu asta, ci doar cu faptul că la reglementarea obligațiilor nu prea se mai uită nimeni) – își arogă dreptul de a stabili ce ar trebui (sau nu) să aibă dreptul alții (profesorii, în speța de față). Noi avem de patru ani intrare comună în școală, motivată de deficitul de portari. Când ne-a fost adusă la cunoștință decizia, nimeni nu a avut obiecții, nu a văzut nimeni în asta o ”formă de uzurpare a imaginii”. Dacă elevii și-ar fi motivat propunerea prin faptul că și-ar dori o relație mai apropiată și deschisă cu profesorii lor (deși, să fim serioși, asta nu o dă intrarea), ar fi fost poate privită altfel. Însă, vorbind despre ”statut și poziție”, reprezentanții elevilor au transformat intrarea într-un fals simbol, iar dispariția ei într-o încercare de subminare a unui statut și-așa șubrezit. Sigur, ideea este în cel mai fericit caz o imaturitate, pentru că există și va exista o diferență și de statut și de poziție, indiferent de modul în care intri în școală.  Pentru că nu ușa de acces ți le dă.

De ceva ani însă (nu puțini) autoritatea școlii și a profesorilor a fost subminată continuu. Și dinăuntru și din afară. Dinăuntru de către cei care nu au calitățile pe care ar trebui să le aibă un dascăl, însă au pătruns în sistem pentru că acesta nu a prea avut alternative, profesia nefiind una atractivă din cauza condițiilor (atât salariale cât și adiacente), iar din afară în primul rând prin legislația excesiv de permisivă față de abaterile de comportament ale elevilor, facilitată de politicienii preocupați de voturile părinților din ce în ce mai vocali. Și de aceiași părinți interesați doar de aparențe, cărora nu le pasă că școala a devenit pentru copiii lor doar un spațiu de socializare și de etalare a statutului social. Subminarea autorității a condus la vulnerabilizare. 

Greva din mai-iunie a avut amploarea pe care o cunoaștem pentru că a avut în centru nevoia recunoașterii unui statut pe măsura importanței muncii. Sigur, o scară nu îți oferă autoritate și, contrar senzației elevilor, nici statut, însă sensibilitățile nu s-au stins și ea poate deveni uneori prea facil urma a ”încă ceva” care ți se ia. 

Pe de altă parte, citeam de curând un articol în care președintele Consiliului Național al Discriminării susținea că primele două motive de hărțuire în rândul elevilor sunt aspectul fizic și îmbrăcămintea. Cu alte cuvinte ei se valorizează unii pe alții în funcție de brandurile hainelor sau prețul obiectelor cumpărate de părinți. Aspect pe care mi-e greu să cred că reprezentanții elevilor nu-l cunosc și care mi se pare mult mai semnificativ decât pe unde intri în școală. Și nu pot să nu mă întreb de ce acești reprezentanți, atât de preocupați de ”statut și poziție”, nu par deloc afectați de modul în care se manifestă diferența de statut (social) în interiorul grupului în numele căruia vorbesc, de ce nu caută soluții de ”egalizare” atunci când poziția chiar este (sau ar trebui să fie) de așa natură, propunând introducerea uniformei școlare, de exemplu. Dar probabil e mai simplu să te agăți de-o scară decât să dai peste cap sistemul fals de ”valori” al generației din care faci parte, bazat pe nimic din ce-ar ține de vreun merit personal. 

Despre autor:

Iuliana Șerban este profesor informatică Gr I, Coordonator de proiecte și programe educative la Colegiul Național Cantemir-Vodă, sector 2, București.

Nota redacției: Opinia profesorului este importantă și vă încurajăm ca, dacă aveți ceva de spus, să ne trimiteți articolul dumneavoastră pe redactie@edupedu.ro. Ideile și opiniile exprimate în aceste articole nu sunt neapărat și cele ale redacției.


12 comments
  1. Cu ochii în ograda țărilor civilizate, (de parcă noi am fi coborât recent din copaci), copiem anapoda ce vedem pe “dincolo”, construind încet-încet o struțocămilă. Curentul e așa de puternic încât persoane de bun-simț cum este doamna profesoară autoare a acestui articol, par a fi anarhice…
    Sunt foarte sigur că nu sunt un nostalgic, dar când văd unele binefaceri ale libertății prost înțeleasă și prost implementată, mă cam apucă dorul de vremurile apuse ..

  2. Eu nu am o problemă cu intrările, dacă să fie separate sau nu, dar mă întreb ce se va întâmpla atunci când elevii/părinții vor cere să nu mai fie toalete separate. Oare elvețienii aceia ce toalete au folosit?

  3. Tot ceea ce ne pare complicat este f simplu … e f bine sa intre toti pe unde vreau … probema cea mai mare e cum iesi … asa cum se spune in popor … ,,pe undescoti camașa ” … io ca profesor si cand intru si cand ies tot profesor sunt … dar tu dupa o zi … un an … un ciclu scolar sau 12 ani de scoala iesi …. tot ata de … repetent …drogat … incult … si lista poate continua … tu … elevule si cu tot cu parinti tai de aceasi conditie infima cu a ta elevule … ati vazut ce simplu e … caini latra …ursul teece …

  4. Doamna are perfecta dreptate,sapte ani de acasa lipsesc azi atit copiilor ,dar moi ales…..parintilor.La noi romanii azi toata gloata e contra cu…toata lumea,bine ca stim sa molfaim …seminte.

  5. visați planuri cadru noi ???dar astea ce au??? probleme cu lenea indolența analfabetismul au elevii…se ocupă de problema intrărilor separate de proiecte inutile digitalizare nu ți se citi o carte nu ar memora o formulă la fizică sau matematică…se bălăcesc in mediocritate lipsă de cultură violență..

  6. Țușcă mică, multe palavre, zero rezultate. Studenții (foști elevi de doi bani), vremelnici, intră și ies pe unde vor, pot vota rectorul, pârăsc ca niște adevărați activiști de partid etc. Ăsta e un măreț rezultat al pseudo – educației, râde ciob de oală spartă.

  7. Cu multi ani in urma am insotit o echipa de profi din Elvetia prin scolile din Bucuresti. Primul lucru pe care l-au remarcat au fost intrarile separate. Le-am explicat de ce exista intrari separate si la urmatoarele scoli au intrat numai pe la elevi, ca niste copii obraznici care nu respecta regulile.

    Scara separara transmite un mesaj. Elvetienii au transmis si ei unul.

    1. Deci elvețienii sunt un exemplu și trebuie să facem ca ei, nu? Atât mai vrem să-i copiem pe alții că nu va mai rămâne nimic din noi.

      Dar în caz de incendiu sau de altă calamitate pe unde ies elevii? doar pe intrarea-ieșirea profesorilor?
      Nimeni nu a făcut intrarea elevilor pentru a-i sancționa sau pentru a le arăta diferența de statut: fluidizarea teaficului intrare-ieșire, ieșire mai ușoară în curtea școlii, etc. Asta a fost de când lumea, un caz particular s-a transformat în isterie generală.

  8. Dacă tot ne “tragem de brăcinari”, elevii să predea în locul nostru, așa ne lasă mai mult timp să fabricăm hârtii și să completăm declarații inutile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Senatorul Ștefan Pălărie, inițiatorul legii depolitizării numirii directorilor interimari, reintoarsă de Iohannis: România educată … mai încolo, nu astăzi / O decizie politică de a ține captive școlile în mâinile filialelor politice de județ

Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie, inițiatorul legii care prevedea ca directorii interimari din școli să nu mai fie numiți politic, a reacționat la decizia președintelui Klaus Iohannis de a o întoarce…
Vezi articolul

Reducerea distanței din jurul școlilor și grădinițelor în care masca este obligatorie, precum și închiderea cazinourilor și sălilor de jocuri de noroc din București – pe ordinea de zi a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență

Purtarea măștii ar putea să fie obligatorie pe un perimetru de 50 de metri în jurul școlilor și grădinițelor din București, și nu la o distanță de 100 de metri…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor critică autoritățile pentru lipsa transportului gratuit pentru elevi din 19 județe: Elevii se află într-o situație dificilă și derutantă, mai ales dacă provin din medii defavorizate și nu își permit abonamentele de transport

Consiliul Național al Elevilor (CNE) critică autoritățile pentru că elevi din 19 județe nu mai primesc abonamente gratuite de transport pentru a ajunge la școală: “Elevii se află într-o situație…
Vezi articolul

Studenții să poată contesta evaluările orale, să fie eliminat pragul minim de pagini pentru suportul de curs, să fie reglementată utilizarea resurselor electronice și a inteligenței artificiale în universitate – propunerile alianței organizațiilor studențești ANOSR pentru noul Cod al drepturilor studentului

Mobilitatea studenților, evaluarea lor, suporturile de curs, resursele electronice și utilizarea inteligenței artificiale în activitatea academică se numără printre temele atinse în propunerile de actualizare a drepturilor studenților, înaintate de…
Vezi articolul