Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a declarat, pentru TVR Info, că sunt situații în care părinții prelungesc vacanța elevilor peste termenul stabilit. Modulul 3 de cursuri a început miercuri, 8 ianuarie 2025, conform structurii anului școlar 2024-2025. De sâmbătă, 21 decembrie 2024, și până marți, 7 ianuarie 2025, copiii au fost în vacanța de iarnă.
„Da, sunt părinţi care îşi prelungesc, uneori şi fără să ceară permisiunea şcolii, vacanţa, atât pentru dumnealor, cât şi pentru copii, peste termenul stabilit. Se pierde foarte mult timp din predare şi din evaluare”, a declarat cadrul didactic.
Potrivit TVR Info, la Şcoala Centrală din Capitală, în prima zi de după vacanţa de sărbători, aproximativ 70% dintre elevi au revenit la cursuri.
- Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt 5 module, despărțite de 5 vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Anul școlar 2024—2025 este structurat astfel:
Modulul 1: de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
Vacanța de toamnă: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;
Modulul 2: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;
Modulul 3: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;
Vacanța de schi/mobilă: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025;
Modulul 4: de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
Modulul 5: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;
Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 6 iunie 2025;
Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 13 iunie 2025;
Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a) și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 iunie 2025;
Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.
Școala altfel și Săptămâna verde, potrivit ordinului nr. 3.694 din 1 februarie 2024
Art. 4. — „(1) Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
(2) La clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică și din învățământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică, urmărind și scopul acestor programe.
(3) La clasele din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică.”
- Vezi aici calendarul anului școlar 2024-2025 pentru fiecare județ, în format pentru telefon sau pentru printat.
În martie sunt simulările examenelor naționale – probele scrise
Simularea Evaluării Naționale (EN VIII) 2025 are loc în modulul 4 de cursuri, mai exact începe pe 17 martie cu proba la Limba și literatura română.
Calendar Simulare Evaluare Națională 2025:
- 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
- 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor
Calendar Simulare Bacalaureat 2025:
- 24 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 martie 2025: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
- 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
- 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor
10 comments
Peștele de la cap se-mpute.
E adevărat că se chiulește pe rupte în școli. Chiulesc și elevii și profesorii și directorii. Ce va mai mira? Disciplina ioc, respect ioc, toate vin la pachet cu starea națiunii. Asta s-a vrut! Asta avem!
Nici părinții nu sunt mai breji. Părinții care la rândul lor au fost niște loaze la școală, vin cu gura mare și au pretenții nejustificate pentru odraslele lor. E un cerc vicios. O oală plină de rahat.
Dar dânșii care au dreptul la pensie și ei își iau continuitate la catedra le comunica și părinților?? Că la 65 de ani nu mai faci față sistemului și poate nici eu ca părinte nu sunt de acord sa mai predai.
Păi dacă nu ne mai vreți în sistem,aduceți tineret.Eu știu că e o criză de personal didactic în școlile din România. Sau….intrati dvs. în învățământ dacă tot vă plac liberele noastre, pe care nu le cerem noi. Dar,vorba aceea:”La agricultură și învățământ se pricepe toată lumea:
P.S. Se mai adauga anul asta scolar si ceva zile de vacanta cu ocazia probelor de la bac.
Zilele de vacanta se iau asa:
– in timpul saptamanilor verde si altfel, sau cel putin 2-3 zile in aceste saptamani; nu degeaba se programeaza aceste saptamani inainte de vacante si nu parintii fac aceste programari.
– cel putin ultimele 2-3 zile din fiecare modul
– anul asta s-a dat vacanta si cu ocazia alegerilor, 2 zile acolo la fiecare tur, sa fie lumea multumita.
Nu cred ca trebuie aruncata vina pe parinti. Profii si sistemul creat contribuie din plin la aceasta situatie.
Mizeria asta cu modulele si zilele de vacanta in plus sunt conforme cu lenea si nesimtirea chiriasului de lux de la Cotroceni si cu prostia acolitilor care s-au ocupat de asa zisa reforma.
Si in alte tari exista un dolce farniente la final de semestru sau an scolar, dar nu chiuleste nimeni si nu-si permite nimeni sa spuna ca nu se pun absente. Pseudo-vacantele astea sunt la ei mai scurte. Nu mai spun ca ei nu au prostii de gen saptamana verde.
Sa facem o socoteala:
maxim 5 verzi + 5 altfel + 3 zile x 5 module = 25! zile de vacanta in plus
minim 3 verzi + 3 altfel + 2 zile x 5 module = 16 zile de vacanta in plus
Asata e reforma promisa de nesimtitul puturos.
Da, asa este…
De exemplu, la clasa copilului meu, vacanta a inceput chiar din prima zi a ultimei saptamani de scoala, adica de luni, 16 decembrie, pt ca dna Invatatoare a anuntat din start ca dansa nu va mai veni vineri, 20 dec, la scoala si a pus mini-serbarea de Craciun fix in ziua de luni….
Evident, acum, dupa sarbatorile de iarna si vacanta aferenta, guess what ?! Tot asa, pe 8 ianuarie au fost in clasa aprox jumatate dintre elevi !
Culmea este ca tot parintii sunt cei care tipa ca scoala nu face, nu drege, ca profesorii sunt vinovati pt analfabetismul functional si, tot culmea, chiar si profesorii se plang ca materia e prea stufoasa si ca timpul e limitat….
Pe bune, eu am ajuns la concluzia sinistra ca scoala NU ar mai trebui sa fie obligatorie, respectiv, sa vina la scoala si sa respecte disciplina si orarul scolar, sa respecte profesorii doar cei care chiar inteleg aceste lucruri !
Duoamna este depășită de situație! este mai mult decât scandalos .. rusinosspusele dumneaei !!! Este epidemie de viroze , gripa etc ! Boala nu te intreaba !Copilul meu are gripă , ce sa fac sa îl trimit la cursuri ??? Păcat de căruța duoamnei…un dezastru articolul!
dar hai sa vorbim si despre orele care nu se fac pentru ca profesorii lipsesc: sunt la inspectorat, sunt cu erasmus, sunt cu olimpicii, e consiliu in scoala… si se aduna destule… iar cand esti an terminal si dai BAC la materiile respective cam ustura…
evident. dar de fiecare dată își prelungesc vacantele ACEIASI profesori care beneficiază de sprijinul direcțiunii …se schimba ceva?! nu!
problema se rezolva simplu: ai motivare, bine, nu ai motivare, absența nemotivată. restul, timp pierdut.