Profesoara Florina Rogalski: Pensiile oamenilor din învățământ sunt mici. Eu am colegi care au ieșit de câțiva ani la pensie și au ieșit cu niște pensii modeste, care nu le permit să trăiască

18.270 de vizualizări
Florina Rogalski / Foto: captură Youtube.com – Amedeo Ene
Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „pensiile oamenilor din învățământ sunt mici”: „Eu am colegi care au ieșit de câțiva ani la pensie și vreau să vă spun că au ieșit cu niște pensii modeste, care nu le permit să trăiască”.

„E o meserie foarte grea și, dacă nu ești foarte stăpână sau stăpân pe tine, nu o poți face, pentru că elevii pot avea înțelegere, dar până la un anumit punct. În general, când te apropii de pensie și ai o anumită vârstă, ei devin ceva mai susceptibili. Deci, trebuie să-ți faci meseria ca la carte”, a spus cadrul didactic.

Profesoara a precizat că este o diferență mare între pensie și salariu pentru angajații din Învățământ:

„Unde îl contrazic pe domnul profesor? Eu cred că între pensie și salariu în acest moment este o diferență foarte mare. Eu am colegi care au ieșit de câțiva ani la pensie și vreau să vă spun că au ieșit cu niște pensii modeste, care nu le permit să trăiască. Deci, cred că factorul economic încă el contează.

Amintiți-vă ce revoltă a fost în învățământ de curând, ce mitinguri am făcut, cum n-am făcut niciodată de când sunt în învățământ. Și abia după aceea, când factorii de decizie au văzut că noi nu ne oprim și că nu terminăm anul școlar, eram hotărâți să nu terminăm anul școlar, chiar oamenii de vocație, atunci au luat niște măsuri. Dar pensiile oamenilor din învățământ sunt mici.”

În ianuarie 2024, Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, a calculat, la Antena 3, care va fi pensia unui profesor pensionar, după un stagiu de cotizare de 44 de ani. După majorarea de la 1 septembrie 2024, pensia va crește cu aproximativ 25%, față de luna noiembrie 2023, ajungând la 8.216 lei, potrivit acestuia.

Amintim că, în noiembrie 2023, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat cum va crește pensia unui profesor care a cotizat 44 de ani din 2024, potrivit noii legi a pensiilor, pentru Antena 3: „Pornește de la o pensie de 6.563 lei, acum, în noiembrie, va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024 și crește la 7.471 lei, apoi, aplicând noua formula de calcul va ajunge la 8.216 lei”.

Informații de context

În Capitală, din 782 de profesori pensionabili la data de 1 septembrie 2024, 586 de cadre didactice au rămas la catedră în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document cu starea învățământului din Municipiul București. Acest lucru înseamnă că aproape 75% dintre profesorii pensionabili sunt încă titulari.

Din anul școlar 2024-2025, profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani, potrivit metodologiei de mobilitate. În luna februarie, Edupedu.ro a scris că 300 de profesori din București care sunt peste vârsta de pensionare vor rămâne titulari în anul școlar 2024-2025, potrivit listei publicate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Spre deosebire de anul trecut, creșterea este de aproape 40%. Pentru anul școlar 2023-2024 au fost aprobate 217 cereri.

Creşte numărul pensionarilor la catedră, pentru că tinerii nu vor să lucreze în învăţământ”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, cu ocazia Zilei Internaționale a Educației. „Situaţia a fost generată atât de lipsa posturilor titularizabile, cât mai ales de numărul foarte mic al tinerilor care vor să profeseze în sistemul de învăţământ de stat”, potrivit sursei citate.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că la 1 septembrie 2024 era un deficit de aproape 1.000 de posturi pe fizică, la nivel național, dar a fost acoperit și că profesorii se plâng de faptul că subiectele de la titularizare sunt foarte dificile, într-o intervenție la DC News, pe 16 septembrie.

România înregistrează deficit de profesori calificați la matematică, științe, educație fizică, arte și alte materii, potrivit celui mai nou raport anual Education at a Glance, dat publicității de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Art. 229 – „(11) Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani. Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unității de învățământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii”, conform sursei citate.

Potrivit metodologiei de mobilitate, condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2024, sunt:

a) pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 62 de ani şi 3 luni, 32 de ani şi 8 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;

b) pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare. 

Citește și:
În București, aproape 75% dintre profesorii pensionabili la data de 1 septembrie 2024 au rămas la catedră în anul școlar 2024-2025 – document
Este o adevărată dramă în orice școală când un profesor titular s-a îmbolnăvit și nu poate fi găsit un înlocuitor cu ușurință, spune profesoara Florina Rogalski
Tezele erau necesare, spune profesoara Florina Rogalski: Teza îi obligă pe elevi să facă sinteza. Trebuie să vă spun că elevii noștri sunt deficitari în a sintetiza lecțiile și ideile
Profesoara Florina Rogalski, despre organizarea examenului de BAC în timpul cursurilor: Cum îşi permit decidenţii din Ministerul Educaţiei să perturbe complet şcoala? Ai compromis săptămâni la rând, după care vrei ritmicitate în predare și vrei ca acești elevi să aibă niște rezultate
Studiile de masterat sunt considerate vechime în muncă de la 1 septembrie 2024. Studenții trebuie să finalizeze cu diplomă ca să le fie recunoscute ca stagiu de cotizare pentru pensie
Pensia unui profesor cu 44 de ani vechime va fi de peste 8.200 lei, în septembrie 2024, potrivit calculelor liderului sindical Anton Hadăr pe baza noii legi a pensiilor
Pensia unui profesor care a muncit 44 de ani va ajunge la 8.216 lei în 2024, susține Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, care explică formula de calcul din noua lege a pensiilor

12 comments
  1. as dori să-i spun Dnei Florina Rogalski că noi profesorii am avut salar minim până în 2018 când ne-au triplat efectiv salariul pana în 2022, de aceea avem pensii mici până în 2000 de lei exact ca a unuia care nu a muncit decât 5 ani .

  2. Sindicatul din învățământ ar fi trebuit să ceară ca profesorii să poată opta nu numai pt a rămâne până la 70 de ani la catedră,dar și pt a ieși anticipat la 55 de ani,pt că sunt profesori care, după 50 de ani,nu mai au nici dinți în gură și sunt atât de ramoliți, încât nu mai sunt plăcuți nici de elevi,nici de părinți și nici de colegii de catedră…

  3. La 18 ore pe săptămână cât vreți sa luați pensie ?
    Nu va este rușine ca ați distrus tot sistemul de învățământ ? Nu mai dați vina pe Minister.
    Dacă ați primit și aveți salarii enorme raportat la nr de ore lucrate lunar , plus câte zile libere și cu vacanțe , cum se face că elevii sunt tot mai nepregătiți?

    1. Sa-ti fie rușine pentru ce spui ! Un profesor mai lucrează acasă pentru școală, încă o norma, participa la / organizează examenele elevilor, participa/ organizează activitățile extrașcolare,…..etc
      Ce vina are profesorul dacă loazele nu invata? Lor sa le spui de țoale de firma, de telefoane, de droguri, de cluburi..etc.Cine vrea sa învețe, învață, cine nu taie frunza la câini, iar la examene se vad rezultatele.

  4. Un stat neatent la profesori face ca un învățător(care, eventual a făcut și after school ani și ani), să aibă mai mult ca un profesor care a avut toată viața obiect de examen!
    Tot efortul lui suplimentar e nerecunoscut!
    Învățătorul a primit 10% la salariu ca un diriginte, dar nu orice profesor a avut dirigenție, pentru că directorul x nu l-a vrut!
    E atâta nemernicie și manipulare in sistem!!!!

  5. Asta nu e un motiv sa stea la catedra si sa frece menta. Pot fi bone, pot medita copii in timpul liber la pensie, pentru un ban in plus. Dar prefera un loc caldut unde nu mai pot face față digitalizarii. Sunt pe dinafara si ne obstrucționează si noua activitatea. Noi care facem treaba si pentru ei ca ei sărăcuții au muncit destul. Dar toti luam aceleași salarii.

    1. Dacă chiar ești profesor, spune cum te încurcă un pensionar să-ți faci treabă și cum muncești tu pentru el? Te încurcă proful de istorie să-ți faci ora de fizică sau mergi să predai istoria in locul său pentru că tu ești mai “digitalizat”. Nu uita că marea “digitalizare” a început acum 15-20 de ani când actualii pensionari erau la apogeul carierei iar pentru tinerii profesori de astăzi calculatorul nu era decât o jucărie (pentru unii încă este).

  6. Doamnă profesor, domnul Hadăr vorbește de pensiile din Învățământul Superior,de la conferențiar în sus și nu din Învățământul Preuniversitar,unde după aproximativ 44 de ani pensiile sunt f.mici.
    Se ajunge la 5000 -5500 l
    ei aprox. pt profesorii care au obținut toate gradele didactice,au avut în permanență dirigenție(10/100)din salariul de bază,toate salariile și gradațiile de merit din perioada activității (15 /100 respectiv 25/100)+
    alte sporuri.Procentul lor, însă este f .mic.
    Ceilalți,au o pensiile de max .,4000 lei aprox.
    Vi se pare corect să se inducă populația în eroare?
    Se vorbește în plus,totdeauna de pensia brută și nu de cea netă (care se ia în mână). Așa că,realitatea este alta și este dură!

  7. Nu stiu de unde sunt sumele acestea de 6000-8000 lei, dar toti profesorii pensionari pe care ii cunosc au pensii intre 2500 si 4000 de lei! Daca nu suntem ”speciali”!

  8. Precizați că vorbiți despre pensiile profesorilor universitari care pot fi duble sau triple față de cele ale profesorilor din preuniversitar! Este un articol cu erori mari și care dezinformează.

  9. In 2022dupa 36de ani de învățământ cu predare simultană,am ieșit la pensie cu 2400lei iar acum in 2024 am ajuns la 3100lei. M,am adresat instanței pentru că nu mi s,a calculat corect vechimea și probabil și alte drepturi care derivau din asta și nu am avut câștig de cauză pentru că nimeni nu a vrut să verifice dacă este sau nu corect făcută o adunare a anilor de slujbaș la catedră.(exact ceea ce am cerut,,recalculați vechimea) Dacă și instanta m,a ignorat,,,,,la cine să mă mai plâng ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șerban Iosifescu, Agenția care autorizează/acreditează școlile: Acum, că a devenit obligatorie grupa mare de grădiniță, ies la iveală sutele de grădinițe ilegale. Poliția tratează cu o inexplicabilă blândețe zecile de reclamații

“Primim zeci de reclamații privind aceste grădinițe ilegale”, care sunt mascate în centre educaționale sau pre-afterschool, iar poliția “le tratează cu o inexplicabilă blândețe”. Acuzația vine de la Șerban Iosifescu,…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Școlile din patru județe se pot înscrie până pe 6 decembrie la cea de-a doua ediție LifeLab – programul care aduce educația financiară interdisciplinară, de la grădiniță și până la liceu / Acces la cursuri cu 20 de credite, pentru profesori și grant pentru implementarea programului, pentru școală

Până pe 6 decembrie, unitățile de învățământ se pot înscrie la cea de-a doua ediție LifeLab – programul care aduce educația financiară interdisciplinară, de la grădiniță și până la liceu,…
Vezi articolul

Ziua Națională a Franței: Pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, parada militară va fi înlocuită de o ceremonie dedicată personalului civil și militar mobilizat în pandemia COVID-19

Data de 14 iulie marchează ziua națională a Franței. Într-o declarație emisă pe 24 Iunie, Ambasadorul Franței în România, Michele Aramis – a evidențiat caracterul excepțional al serbării naționale, care…
Vezi articolul