Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a declarat, pentru TVR Info, că „nu este normal” ca elevii de clasa a XII-a să susțină probele orale de la examenul național de BAC 2025 dacă „n-au absolvit liceul şi n-au promovat”. În perioada 27 ianuarie – 7 februarie are loc evaluarea competențelor, conform calendarului oficial, iar ceilalți elevi de la clasele Pregătitoare – a XI-a au ore de curs.
„Din punct de vedere juridic, nu e normal să fie examene până când aceşti elevi de clasa a XII-a n-au absolvit liceul şi n-au promovat. Pentru că ei pot da competenţele orale şi pe urmă să rămână corigenţi, amânaţi, repetenţi”, a spus cadrul didactic.
Ministrul Educației a anunțat că nu va schimba calendarul examenului de Bacalaureat 2025: „Am primit multe mesaje să anulăm aceste probe. […] Vor fi niște ghiduri prin care să îi ajutăm pe cei din școli să organizeze acest lucru bine”, a declarat Daniel David la Euronews.
- Din 16 decembrie și până pe 20 decembrie 2024, elevii de clasa a XII-a s-au putut înscrie pentru susținerea probelor orale ale examenului național de Bacalaureat 2025, potrivit calendarului oficial.
- Conform calendarului oficial, încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a XII-a se face pe 6 iunie 2025.
Informații de context
Daniela Claudia Orășanu, directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Pașcani, județul Iași, a explicat pentru Adevărul.ro ce înseamnă organizarea probelor de competențe de la BAC 2025 în timpul cursurilor: „Copilul intră în examen la ora 8.00, stă o oră, iar apoi, până după-amiază, ce face? Se duce acasă și vine din nou la școală la ora 13.00?”.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat, într-o intervenție telefonică la TVR Info, că vor fi emise recomandări pentru licee, în privința organizării probelor de competențe de la BAC 2025.
„Vom emite un set de recomandări pentru licee şi cât se poate de multă elasticitate în ceea ce priveşte organizarea acestor probe. Există situaţii în care liceul învaţă într-un singur schimb şi atunci poate fi reorganizat programul. De exemplu, copiii pot veni după-amiază la cursuri şi de dimineaţă la probele de competenţe. Dacă se învaţă în două schimburi, din nou, se poate reorganiza programul, astfel încât să perturbăm cât se poate de puţin desfăşurarea cursurilor”, a spus Sorin Ion.
În luna noiembrie a anului trecut, Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre organizarea examenului de Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Hotărârile se iau fără să fim consultați. Nouă ni se spune ce să facem. Nu suntem parteneri de discuții niciodată cu Ministerul Educației”.
Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a vorbit, pentru Prima Tv, despre efectele pe care ar putea să le aibă organizarea examenului de bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Va fi un haos generalizat”.
Cadrele didactice de la Colegiul „Sfântul Sava” din București au avertizat, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca, că profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen.
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
- 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
- 27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
- 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
- 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea august 2025:
- 14-21 iulie 2025: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
- 4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 6 august 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
- 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
- 13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
- 14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
- 18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale
6 comments
Niște idioți care pun căruța înaintea boilor! Cum să dai examene înainte de a încheia anul școlar?! Și apoi, se perturba toată activitatea din școli! A cui a fost ideea aceasta genială?! Nu se poate reveni?
Și dacă NU promovează și au apucat să dea competențele… ce urmează?!
Absurd. Lipsa de logica a cadrelor didactice care spun astfel de lucruri e absolut halucinanta.
O proba de competenta nu are de ce sa fie conditionata de absolvirea liceului. Daca elevul sustine proba si o promoveaza, acest lucru arata ca detine competentele respective si, prin aceasta, acest fapt a fost validat formal. Sunt probe care fac parte din evaluarea elevilor si care sunt luate in calcul la Bacalaureat.
Daca ar fi cum spune doamna Rogalski, atunci toate probele de competente pe care le sutin elevii inainte de absolvire ar fi nule: teze, teste, olimpiade, certificari de limbi straine (nationale sau internationale) etc.
Cred ca problema e de fapt calitatea cadrelor didactice si a managerilor din scoli care, din lipsa de intelegere a unor lucruri de logica simpla genereaza haos si afecteaza negativ generatii intregi de elevi. De acolo ar trebui sa inceapa schimbarea.
Trebuie anulate !
Sunt.inutile și. depășite!
Acum e momentul!
Are curaj ministrul?
Trebuie anulate cu totul !
Sunt.depasite.si inutile !
Acum e momentul !Daca ministrul e tare!!!
absolut corecta observația!!!