Profesoara Dorica Boltașu: Învățarea diferențiată și individualizată nu poate fi asigurată în învățământul de masa, cel de stat, cu 33 de elevi în clasă, dintre care 3 sunt cu CES / Statul nu a angajat pe nimeni să ne ajute și noi rămânem responsabili de toți

Dorica Boltașu / Foto: captură TVR Info/ TVR+ Live Online

Dorica Boltașu, profesoară la Colegiul Național „Iulia Hasdeu” din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu difuzată la TVR Info duminică 23 martie, despre lipsa sprijinului pentru elevii cu CES (cerințe educaționale speciale). Aceasta susține că din cauza numărului mare de elevi în clase, profesorii nu pot oferi sprijin individualizat, mai ales pentru copiii cu nevoi speciale.

Profesoara susține că într-o clasă de 33 de elevi, de exemplu, dintre care 3 sau 4 au CES este dificil să se asigure un proces de învățare adaptat fiecărui copil. „Numai pentru ei ar trebui să muncesc enorm, să dau feedback continuu, individual, ceea ce e foarte greu. Să dau foarte multe lucrări, să predau, să verific, să fac simulări și așa mai departe.”.

Nevoia unor clase cu efectiv de elevi mai mic de elevi poate fi soluția unui proces de învățare benefic, bazat pe învățarea diferențiată, spune profesoara: „Dacă aș avea 15 copii într-o clasă, da, dar cu 33, dintre care trei sunt cu CES, nu se poate.”

Intervenția integrală a profesoarei referitoare la elevii cu CES:

(…)„Școala nu oferă învățare diferențiată. Sunt clase mari, cu foarte mulți elevi, sunt copii cu CES. Le-au umplut de copii cu CES, statul nu a angajat pe nimeni să ne ajute și noi rămânem responsabili de toți. Am 120 de elevi, să zicem de clasa a XII-a, 4 care au CES. Numai pentru ei ar trebui să muncesc enorm, să dau feedback continuu, individual, ceea ce e foarte greu. Să dau foarte multe lucrări, să predau, să verific, să fac simulări și așa mai departe. Deci asta, într-adevăr, învățarea diferențiată și individualizată nu poate fi asigurată în aceste condiții, în învățământul de masa, cel de stat, dacă aș avea 15 copii într-o clasă, da, dar cu 33, dintre care trei sunt cu CES, nu se poate.”

Numărul elevilor cu CES din școlile din România aproape s-a triplat în ultimii 5 ani, în timp ce numărul profesorilor de sprijin este ținut de Ministerul Educației cu mult sub standardul legal, arată o analiză recentă a Edupedu.ro.

Informații de context
Ce prevede legea învățământului preuniversitar referitor la numărul de elevi cu CES dintr-o clasă?

(8) „Integrarea școlară individuală a copiilor/elevilor cu CES în grupe/clase din învățământul de masă se realizează, de regulă, la începutul anului școlar, dar poate fi făcută și pe parcursul anului școlar, în condiții justificate de identificare a CES pe parcursul desfășurării procesului instructiv-educativ de către specialiștii abilitați în acest sens.

Grupele/Clasele în care sunt înscriși preșcolari/elevi cu CES orientați pentru învățământul de masă pot funcționa cu efective minime, sub limita prevăzută la alin. (1), la solicitarea consiliului de administrație al unității de învățământ, cu aprobarea DJIP/DMBIP.

(9) Pentru fiecare copil/elev cu CES integrat în învățământul de masă, efectivele maxime ale grupelor/claselor se diminuează cu 3 antepreșcolari/preșcolari/elevi.”

Facilităţi acordate școlilor care integrează elevi cu cerințe educaționale speciale și profesorilor 

„În grupele/clasele în care sunt integraţi copii/elevi cu CES care beneficiază de servicii educaţionale de sprijin efectivele se diminuează cu 2 copii/elevi pentru fiecare copil/elev integrat. – Articolul 21

Cadrele didactice din unităţile de învăţământ integratoare beneficiază de cursuri de formare în domeniul educaţiei incluzive, organizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. – Articolul 22

Cadrelor didactice care lucrează cu copii/elevi cu CES integraţi în unităţi de învăţământ de masă li se vor acorda în fişele de evaluare cel puţin 5 puncte pentru fiecare copil/elev integrat, dar nu mai mult de 10 puncte. De punctajul acordat beneficiază şi profesorul itinerant şi de sprijin.

Se recomandă inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti ca, la întocmirea grilei cu punctajele prevăzute pentru obţinerea gradaţiei de merit şi a distincţiilor, să stabilească pentru cadrele didactice din învăţământul de masă care integrează copii/elevi cu CES un punctaj echivalent cu cel acordat pentru obţinerea unor performanţe în pregătirea elevilor distinşi la concursurile şi olimpiadele şcolare.”

Citește și: Maximum 3 elevi cu cerințe educaționale speciale în clasele nou formate în anul școlar 2025-2026: clasa pregătitoare, clasa I, clasa a V-a, a VI-a și clasa a IX-a – proiect
Ministrul Daniel David: Profesorii care lucrează cu copii cu cerințe educaționale speciale nu au salariul mai mare, dar primesc punctaj pentru gradațiile de merit / Distincțiile și premiile pentru profesori prevăzute de legea învățământului
Exit mobile version