Dorica Boltașu, profesoară la Colegiul Național „Iulia Hasdeu” din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu difuzată la TVR Info duminică 23 martie, despre lipsa sprijinului pentru elevii cu CES (cerințe educaționale speciale). Aceasta susține că din cauza numărului mare de elevi în clase, profesorii nu pot oferi sprijin individualizat, mai ales pentru copiii cu nevoi speciale.
- „Statul nu a angajat pe nimeni să ne ajute și noi rămânem responsabili de toți”, a declarat profesoara, ea a explicat că profesorii sunt supraîncărcați și nu pot oferi atenția necesară elevilor cu nevoi speciale.
Profesoara susține că într-o clasă de 33 de elevi, de exemplu, dintre care 3 sau 4 au CES este dificil să se asigure un proces de învățare adaptat fiecărui copil. „Numai pentru ei ar trebui să muncesc enorm, să dau feedback continuu, individual, ceea ce e foarte greu. Să dau foarte multe lucrări, să predau, să verific, să fac simulări și așa mai departe.”.
Nevoia unor clase cu efectiv de elevi mai mic de elevi poate fi soluția unui proces de învățare benefic, bazat pe învățarea diferențiată, spune profesoara: „Dacă aș avea 15 copii într-o clasă, da, dar cu 33, dintre care trei sunt cu CES, nu se poate.”
Intervenția integrală a profesoarei referitoare la elevii cu CES:
(…)„Școala nu oferă învățare diferențiată. Sunt clase mari, cu foarte mulți elevi, sunt copii cu CES. Le-au umplut de copii cu CES, statul nu a angajat pe nimeni să ne ajute și noi rămânem responsabili de toți. Am 120 de elevi, să zicem de clasa a XII-a, 4 care au CES. Numai pentru ei ar trebui să muncesc enorm, să dau feedback continuu, individual, ceea ce e foarte greu. Să dau foarte multe lucrări, să predau, să verific, să fac simulări și așa mai departe. Deci asta, într-adevăr, învățarea diferențiată și individualizată nu poate fi asigurată în aceste condiții, în învățământul de masa, cel de stat, dacă aș avea 15 copii într-o clasă, da, dar cu 33, dintre care trei sunt cu CES, nu se poate.”
Numărul elevilor cu CES din școlile din România aproape s-a triplat în ultimii 5 ani, în timp ce numărul profesorilor de sprijin este ținut de Ministerul Educației cu mult sub standardul legal, arată o analiză recentă a Edupedu.ro.
Informații de context
Ce prevede legea învățământului preuniversitar referitor la numărul de elevi cu CES dintr-o clasă?
(8) „Integrarea școlară individuală a copiilor/elevilor cu CES în grupe/clase din învățământul de masă se realizează, de regulă, la începutul anului școlar, dar poate fi făcută și pe parcursul anului școlar, în condiții justificate de identificare a CES pe parcursul desfășurării procesului instructiv-educativ de către specialiștii abilitați în acest sens.
Grupele/Clasele în care sunt înscriși preșcolari/elevi cu CES orientați pentru învățământul de masă pot funcționa cu efective minime, sub limita prevăzută la alin. (1), la solicitarea consiliului de administrație al unității de învățământ, cu aprobarea DJIP/DMBIP.
(9) Pentru fiecare copil/elev cu CES integrat în învățământul de masă, efectivele maxime ale grupelor/claselor se diminuează cu 3 antepreșcolari/preșcolari/elevi.”
Facilităţi acordate școlilor care integrează elevi cu cerințe educaționale speciale și profesorilor
„În grupele/clasele în care sunt integraţi copii/elevi cu CES care beneficiază de servicii educaţionale de sprijin efectivele se diminuează cu 2 copii/elevi pentru fiecare copil/elev integrat. – Articolul 21
Cadrele didactice din unităţile de învăţământ integratoare beneficiază de cursuri de formare în domeniul educaţiei incluzive, organizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. – Articolul 22
Cadrelor didactice care lucrează cu copii/elevi cu CES integraţi în unităţi de învăţământ de masă li se vor acorda în fişele de evaluare cel puţin 5 puncte pentru fiecare copil/elev integrat, dar nu mai mult de 10 puncte. De punctajul acordat beneficiază şi profesorul itinerant şi de sprijin.
Se recomandă inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti ca, la întocmirea grilei cu punctajele prevăzute pentru obţinerea gradaţiei de merit şi a distincţiilor, să stabilească pentru cadrele didactice din învăţământul de masă care integrează copii/elevi cu CES un punctaj echivalent cu cel acordat pentru obţinerea unor performanţe în pregătirea elevilor distinşi la concursurile şi olimpiadele şcolare.”
10 comments
CES este acronimul pentru Cerințele Educaționale Speciale. Un copil cu CES nu are obligatoriu și un handicap, dar un copil cu handicap are obligatoriu CES. Certificatul COSP (certificat de orientare școlară și profesională) se eliberează pe 4 ani, un ciclu școlar și nu este obligatoriu să se aloce un profesor itinerant dacă familia elevului nu dorește. Un copil cu CES poate avea o formă ușoară de dislexie sau discalculie, poate fi doar hiperactiv etc, iar asta nu înseamnă că are handicap! Poate nu știați, dar și copiii olimpici, supradotați , se încadrează în grupul copiilor cu CES. Este ușor să judecăm, să ne dăm cu părerea, uitând că într-o stare de neputință chiar și de handicap/dizabilitate, poate intra oricine, oricând. Să nu ne dăm zmei în fața sorții pentru că ziua de mâine nu este promisă nimănui.
In Bucuresti profii de spijin au de doua sau trei ori mai multi copii. Au 30 fata de maxim 12, au 26 fata de 8.
Nu exista cabinete dotate si nimic, dar absolut nimic din ce prevede noua lege nu se aplica.
Singura mare realizare Deca-David este mutarea profilor de sprijin de la scolile speciale la cmbrae. In mintea lor probabil asta rezolva toate problemele. Deci sa nu se mai planga nimeni.
oameni , buni , 10% dintre copii sunt cu Ces? ?
asta e procentul din populație ? ?
cine îi îmbolnăvește ? , așa se nasc ? ? , daca da, care sunt cauzele?
că văd în orașe că femeile gravide fac cozi lungi pe la cabinete cu morfologii peste morfologii și analize și ecografii , și rezultatul care e ?
/// ? e posibil așa ceva ??
Poluarea,fumatul,cafelutele, chimicalele,femei care fac copil după 30 de ani chiar mai mult (40+ e noua modă ) toate aceste lucruri influențează sănătatea bebelușului.Dupa 30 de ani apar mutațiile genetice datorita vârstei. Un copil se face la 20 + ca să iasă sănătos și frumos.
Chiar așa! Prin anii 80, la anatomie “ni” se spunea că după 33 creste riscul de bebeluși cu sindrom Down… Acum, special nu se atrage atenția, să fie multă masa de manevra, cu intelect redus
da. un copil din 30 are autism. restul, au autism tehnologic și lipsa acuta de părinți reali în viața lor. de d.aia care stau pe insta e plin.
CES este consecința ignorării copilului mic de către părinții prea ocupați sau indiferenți! În primii doi ani , copilul învață comportamenul uman, are nevoie de interacțiune permanentă cu părinții. Și mai târziu, când începe etapa cognitivă! Nu pui copilului în mână tableta, ca să nu te deranjeze!
E o industrie a certificatelor CES, care ar trebui verificată de cei în drept. La fel modul în care unii medici eliberează certificate medicale.
CES este acronimul pentru cerințele educaționale speciale. Un copil cu CES nu are obligatoriu și un handicap, dar un copil cu handicap are obligatoriu CES. Certificatul COSP se eliberează pe 4 ani, un ciclu școlar și nu este obligatoriu să se aloce un profesor itinerant dacă familia elevului nu dorește. Un copil cu CES poate avea o formă de dislexie sau discalculie, poate fi doar hiperactiv etc, iar asta nu înseamnă că are handicap! Poate nu știați, dar și copiii olimpici, supradotați , se încadrează în grupul copiilor cu CES.