Profesoară din Republica Moldova: Studenții care vin la Pedagogie sunt acei studenți care spun pe șleau: „Am venit pentru că în altă parte nu mă primeau și cu notele mele în altă parte nu mă iau”

19.322 de vizualizări
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului
Foto: Moose Photos – Pexels.com
“Din păcate, studenții care la Pedagogie sunt acei studenți care spun pe șleau: ‘Am venit, pentru că în altă parte nu mă primeau și cu notele mele în altă parte nu mă iau, dar aici e buget'”, a declarat profesoara Mariana Marin pentru voceabasarabiei.md. Mariana Marin este conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. A fost șefa de cabinet a fostului ministru al Educației din Moldova, Igor Șarov.

Aceasta a spus că sunt studenți care vin și cu nota 7: „Și vin studenți, bine, sunt foarte puțini studenți buni, ca să nu supăr acum pe acei studenți care cu adevărat și-au ales vocația și au venit în școală și le mulțumim tare mult, dar, din păcate, avem studenți care vin cu nota „7”. Deci, ce fel de „7”, dacă pe el trebuie să-l înveți a scrie, vă dați seama? Deci, iată, ne pare foarte rău, dar, din păcate, generația care vine de pedagogi trebuie foarte multă investiție în ei”.

Printre altele, profesoara a mai vorbit despre rezultatele testării PISA din 2018: „Rezultatele 2018 ale testului internațional PISA arată că Moldova a făcut un salt, a făcut un progres față de România. România a făcut regres în acest sens, dar oricum și în acest context suntem foarte departe de frații noștri români”.

Amintim că Republica Moldova a fost una dintre revelațiile PISA 2018. A întrecut România la Științe, a înregistrat al doilea cel mai mare salt în scorul la Citire/lectură între 2009 și 2018 dintre toate cele 79 de state testate și a ridicat în doar 3 săptămâni de la începutul crizei COVID-19 o platformă de educație online pentru toți elevii săi.

România a obținut cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani, la testarea PISA din 2018. Rezultatele PISA 2018 la Citire/Lectură arată că România a obținut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte față de testarea PISA 2015, cu 10 puncte mai puțin decât la PISA 2012 și un punctaj cu 4 puncte peste cel de la PISA 2009.

La Matematică, rezultatele PISA 2018 înregistrează cea mai mare scădere față de testarea anterioară din istoria acestor teste. Este vorba despre 14 puncte pierdute de România față de PISA 2015 și 15 puncte față de PISA 2012.

Rezultatele PISA 2018 pentru Științe sunt și ele mai slabe, diferența față de cele de la PISA 2015 fiind de 9 puncte, iar față de 2012 – 12 puncte.

Citește și:
Rezultate PISA 2018: România obține cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani, cea mai mare cădere fiind la Matematică. Analfabetismul funcțional, la apogeu
Țările cu rezultate slabe la PISA, precum România, au avut tendința să închidă cel mai mult timp școlile, în pandemie / Criza a adâncit nu doar inegalitățile din interiorul țărilor, ci și diferențele dintre țări – analiză OECD
Elevii români care au citit cărți, mai ales tipărite, cei din medii avantajate, fetele și elevii încurajați de profesori au avut rezultate mai bune la testul de citire PISA 2018 – nouă analiză OECD

4 comments
  1. Nu doar la Pedagogie e aceasta situație, ci și la alte facultății….Rezolvarea e simpla-instituiti admiterea!Triati candidații, nu ii luați cu japca și atunci veți avea studenți de alta calitate.
    Veți avea 10 studenți, nu 50….dar cei 10 vor adevărați studenți!

  2. Am terminat facultatea la Brasov in 2003, si inca de pe atunci absolventii care nu reuseau sa-si gaseasca un job la terminarea facultatii, se indreptau catre pedagogie
    Asa ca nici in Romania nu e mai roz…

  3. Cu părere de rău, dar și cei care fac față nu sunt apreciați și își pierd interesul în primii ani de activitate din cauza conducerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Admiterea la liceu, simularea Evaluării Naționale

UPDATE Evaluarea Națională la 6 materii a fost amânată, printr-o ordonanță de urgență, de către Guvern / Contradicție între proiectul Legii învățământului preuniversitar și proiectul de ordonanță în privința generației care va da admiterea separată la liceu

Evaluarea Națională la 6 discipline, așa cum este prevăzută în Legea 1/2011, a fost prorogată, printr-o ordonanță de urgență, în cadrul ședinței de Guvern. Ministerul Educației a modificat forma articolului…
Vezi articolul

VIDEO Ludovic Orban: Avem o variantă în care se pot finaliza toate cursurile pe online și chiar examenul să se dea pe online/Luăm în calcul deschiderea graduală a școlilor sau împărțirea elevilor ca să nu mai fie clase pline

Anul școlar și anul universitar se vor finaliza, iar examenele vor fi susținute, la fel și admiterea, anunță premierul Ludovic Orban, potrivit digi24.ro. Șeful Executivului a declarat că există mai…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre propunerea sindicatelor ca evaluarea națională să fie susținută la 5 materii: „În acest moment, proiectele legislative includ propunerea pe care noi deja am prezentat-o săptămâna trecută, cea cu admitere la liceu după evaluarea națională”

„În acest moment, proiectele legislative includ propunerea pe care noi deja am prezentat-o săptămâna trecută, cea cu admitere la liceu după evaluarea națională, pentru profilurile unde există concurență”, a declarat…
Vezi articolul