Teodora Coman, profesoară la Școala Gimnazială nr. 18 din Sibiu a fost împreună cu elevii de clasa a VII-ea la o proiecție dedicată copiilor și adolescenților din programul special Astra Film Junior. Cei care nu au ajuns încă la AF Junior, o mai pot face până duminică, în Cinema Dome din Piața Mare, Sibiu, la Filarmonica de Stat – Sala Thalia și în sălile de cinema de la Promenada Mall Sibiu. Elevii au astfel șansa să vadă zeci de filme pe diverse teme, de la spațiul cosmic, la geneza mamei Pământ, aventuri acvatico-spațiale sau povești reale despre bullying, performanțe în sport ale copiilor, ambiție, determinare și creativitate.
- Edupedu.ro este partener media al Astra Film Festival, desfășurat la Sibiu, în perioada 20-27 octombrie.
Ceea ce se întâmplă în Dome vine parcă din viitor. O transpunere a poveștilor din spațiu, de pe pământ, povești ale personajelor, toate prezentate în imagini 360 de grade. Aici elevii prof. Teodorei Coman au vizionat Selecția naturală, „misterul misterelor” lui Darwin, un film olandez despre știință, de aproape trei sferturi de ceas, care i-a captivat deopotrivă pe elevi și pe profesoară. Documentarul prezintă o călătorie în jurul lumii, alături de tânărul Darwin, la bordul navei HMS Beagle.
În secolul al XIX-lea, în timp ce multe fenomene fizice erau înțelese prin legi naturale, mecanismul care stă la baza apariției de noi specii care să le înlocuiască pe cele dispărute rămânea un mister. Darwin caută o explicație pentru această enigmă profundă, la care cei prezenți au putut lua parte.
„Foarte atractiv a fost filmul, în primul rând pentru elevi. Simțeau că parcă îi ia amețeala, erau entuziasmați de senzația simțită. Au plonjat prin toate – de la medii subacvatice la spațiul cosmic, spectaculos cu totul. E pentru prima dată când venim anul acesta. Am fost și la ediția anterioară, însă parcă acum, cu acest film, a fost altceva. E un documentar pentru vârsta lor, nu doar vizual, ci și cu multă informație. Cu siguranță tehnologia poate recrea realități la care ei nu au acces altfel. Vom mai merge și la mall, la o proiecție despre bullying, pentru că e o problemă des întâlnită printre copii”, a menționat prof. Teodora Coman, Școala Generală Nr. 18 din Sibiu.
„Imaginea din Dom, văzând-o deasupra ta, te transpune, te duce în lumea aceea. Și te simți acolo. Chiar ar fi frumos dacă ar exista mai multe filme imersive despre floră, faună, despre pericolul în care sunt animalele pe cale de dispariție din cauza vânatului ilegal, al pescuitului din zone nepermise. Voi mai veni la Astra Film Junior. Mi-a plăcut și simt că e o activitate mai faină decât să ne petrecem tot timpul acasă, pe telefoane”, a subliniat Flavia, elevă cl. a VII-a.
Și pentru Sofia, colega Flaviei, e prima oară când are experiența proiecțiilor din Dome: „Am amețit puțin în Dom, n-am mai trăit senzația asta până acum, a fost foarte interesant totul.
Mi-ar mai plăcea să văd documentare astfel despre animale sau natură”, a menționat ea.
Copiii și adolescenții încă mai pot vedea numeroase filme, până duminică, în toate spațiile de proiecție din cadrul Astra Film Junior, grupate pe vârste: 6 ani + (ciclul primar), 11 ani + (ciclul gimnazial) și cele pentru liceeni (15 ani +). Aproape jumătate dintre ele vor fi în Cinema Dome din Piața Mare din Sibiu, acolo unde efectul de „Oau” va fi cu siguranță experimentat de copii.
Programul Astra Film Junior poate fi consultat aici. Tot de pe site-ul oficial se pot procura și bilete.
3 comments
Pe bune, redau din articol: “care i-a captivat deopotrivă pe elevi și pe cadrele didactice pe profesoară.” Asa se preda jurnalismul?!
Mulțumim, am corectat. Mă bucur că nu ați generalizat și că de la un cuvînt în plus în articol nu ați ajuns la catalogarea tuturor și la nimicirea jurnalismului și a celor care-l practică. 🙂
Și după ce trece primul oau, și ajungem la al doilea, al treilea, al zecelea, se plictisesc și pleacă să caute următorul oau.
De fixat, nu prea se fixează mare lucru, ei doar au nevoie de ”the next hit” și după ăla fug.