Profesoară, despre echipamentele pentru testarea standardizată: Nu am cum să furnizez echipamente și conexiune pentru toți elevii / Directorul companiei care deține platforma: Să-i roage pe copii să vină cu telefonul propriu / Ministrul Cîmpeanu spunea recent că “ne-am asigurat că toți acești elevi vor avea acces la aceste dispozitive electronice”

2.195 de vizualizări
Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com
O profesoară a semnalat că în școala în care predă nu există echipamente pentru toți elevii care vor susține testarea standardizată, deși ministrul Educației a declarat săptămâna aceasta la TVR că „ne-am asigurat că toți acești elevi vor avea acces la aceste dispozitive electronice”. Situația cadrului didactic a fost adusă în discuție în cadrul conferinței organizate de educațieprivată.ro. Tema conferinței a fost testarea standardizată.
  • Vezi aici lista cu cele 329 de școli alese de Ministerul Educației pentru pilotarea testării standardizată până la finalul anului școlar 2021-2022, pentru elevii tuturor claselor, cu excepția anilor terminali.
  • Amintim că Ministrul Cîmpeanu a anunțat că elevii de clasele I-VII vor susține testarea în perioada 30 mai-10 iunie, iar cei de clasele IX-XII, între 30 mai și 8 iunie: „În perioada 30 mai-10 iunie, vor fi administrate testele pentru clasele I și până la clasa a VII-a. În perioada 30 mai-8 iunie, vor fi administrate aceste teste la clasele a IX-a, a X-a și a XI-a. Începând cu perioada imediat următoare, este nevoie de susținere a competențelor pentru examenul de bacalaureat. Sunt exceptați elevii claselor terminale, a VIII-a și a XII-a”.
  • Mai amintim că Sorin Cîmpeanu a venit cu o propunere pentru evaluarea standardizată digitală pe care a înaintat-o pe care a înaintat-o companiei Brio, platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale.

Răspunsul primit de la reprezentanta companiei care pune la dispoziție platforma de testare a fost ca profesoara „să ceară autorității locale sau să ceară ministerului mai multe tablete”: “Frumusețea testelor digitale este tocmai că nu e musai să fie parcurse simultan de toți copiii. Mai mult decât atât, recomandarea este să ceară autorității locale sau să ceară ministerului mai multe tablete”.

„Dacă școala, dacă doamna nu are la școală suficiente tablete sau suficiente device-uri pe care copiii se poate parcurge testele, poate să-i roage pe copii să vină cu telefonul propriu, pentru că, știm cu toții, nu prea mai există copil de vârsta școlară care nu are telefon. Sau există, dar puțini”, a menționat aceasta.

Întrebat la TVR dacă toți copiii vor avea dispozitivele necesare pentru susținerea testării standardizate, Sorin Cîmpeanu a precizat că „vor avea toți. Ne-am asigurat că toți acești elevi vor avea acces la aceste dispozitive electronice.”

Gabi Bartic, reprezentanta companiei, a spus că va exista o planificare pe școli și pe clase:„Testele acestea în cadrul acestui pilot vor putea fi parcurse asincron, ceea ce înseamnă așa: în primul rând, vom face o planificare pe școli și pe clase. Niciodată copiii de clasa I nu vor da testul odată cu cei de clasa a V-a sau cu cei de clasa a III-a, etc”.

Moderatoare: Întrebare de la o doamnă profesoară care spune că are la școală și opt clase pe nivel la ciclul primar: „Nu am cum să furnizez echipamente și conexiune pentru toți elevii în același timp”. Ce ar trebui să facă această doamnă? Aveți vreun sfat pentru ea?

Gabi Bartic, director executiv al platformei BRIO: „Frumusețea testelor digitale este tocmai că nu e musai să fie parcurse simultan de toți copiii. Mai mult decât atât, recomandarea este să ceară autorității locale sau să ceară ministerului mai multe tablete, dar lăsând asta la o parte și lăsând la o parte faptul că într-adevăr nu toate școlile au dotări digitale, digitalizate pentru toți copiii, testele acestea în cadrul acestui pilot vor putea fi parcurse asincron, ceea ce înseamnă așa: în primul rând, vom face o planificare pe școli și pe clase. Niciodată copiii de clasa I nu vor da testul odată cu cei de clasa a V-a sau cu cei de clasa a III-a, etc. Mai mult decât atât, pentru copiii care nu vor putea parcurge atunci, în momentul în care pornește testul, vom putea organiza sesiuni separate, copiii având în față întotdeauna alt test decât colegii lor, alt test de dificultate similară.

Aici mă duc la a doua frumusețe a testelor standardizate: copiii nu vor vedea aceleași subiecte, probabil că vor vedea parțial itemi similari, dar niciodată aceleași subiecte pentru copilul din stânga sau copilul din dreapta.

Da, există această posibilitate ca într-o școală să se parcurgă testele cu întreg efectivul de copii, având un efectiv mai mic de tablete sau device-uri, însă testele pot fi parcurse și pe telefonul mobil propriu. Ele sunt optimizate pentru a fi parcurse inclusiv pe telefonul mobil propriu. Dacă școala, dacă doamna nu are la școală suficiente tablete sau suficiente device-uri pe care copiii se poate parcurge testele, poate să-i roage pe copii să vină cu telefonul propriu, pentru că, știm cu toții, nu prea mai există copil de vârsta școlară care nu are telefon. Sau există, dar puțini.”

Video la 1:00:35:

Citește și:
BREAKING Cîmpeanu propune public unei companii private să îi testeze pe toți elevii din clasele I-XI, fără cei de-a VIII-a, la limba română, matematică și istorie, cerându-le partenerilor sociali să discute în câteva ore ordinul de ministru care prevede asta. Testarea „pilot” s-ar face prin parteneriat, nu prin licitație publică, în perioada 30 mai-10 iunie
Cele 11 argumente ale ministrului Educației pentru testarea standardizată / „Elevii pot răspunde pe laptop, pe tabletă, pe smartphone, pe orice. Ne-am asigurat că toți acești elevi vor avea acces la aceste dispozitive electronice”, spune Sorin Cîmpeanu
Testarea standardizată pregătită de minister “e total diferită de ce am făcut până acum”, profesorii nu vor face efort suplimentar pentru că nu corectează lucrările – secretarul de stat Sorin Ion
Rapoartele elevilor care participă la testarea standardizată „nu conțin datele copiilor”, dă asigurari Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. Acesta mai spune că testele „nu reprezintă nici pentru elevi și nici pentru profesori vreo unitate de măsură”, dar ar putea duce la eliminarea unor conținuturi din programă, dacă unii itemi nu vor fi rezolvați, de exemplu
Cîmpeanu: Evaluarea standardizată nu va înlocui tezele

Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


5 comments
  1. Cum să cer elevilor de clasa I să vină cu telefon de acasă???? Este absurd!!! La această vârstă nu au telefon propriu. Și dacă au, cu siguranță nu știu să intre pe platformă, să completeze corect datele, cerințele. Se vede că cei care gândesc asemenea programe nu au nicio legătură cu munca la clasă. Suntem 2 lumi paralele
    …din păcate…

  2. Domnul Cârpeanu era derutat.
    Probabil se gandea la comisioanele ce le poate încasa de la firmele ce vor tipări noile tipuri de cataloage școlare (care trebuie schimbate, nu?)

    E inadmisibil sa faci atâtea schimbări peste noapte si după eșec eventual sa te si lauzi că esti eventual un al doilea Spiru Haret.

    1. Pfiuu,direct valoarea Romaniei.Ar trebui sa ajunga președinte.Daca a putut Iohannis,poate si el.🤪

  3. Sa crezi ca poti strange zeci de mii de elevi pentru cateva ore in class si sa se conecteze toti fara probleme la un server de testare este o forma de incompetenta tipica pentru Brio.

    Testarea digitala standardizata este buna si realizabila insa ce face Brio e o greseala de amatori. Unii elevi nu vor avea conexiune, altora li se va termina bateria si tot asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Programele „Masa caldă în școli” și „Cornul și laptele” să fie gândite complementar și nu unul împotriva altuia. Se poate rezolva problema licitației realizând licitații multianuale – Szabó Ödön, vicepreședintele comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților

Programele „Masa caldă în școli” și „Cornul și laptele” ar trebui „să fie gândite complementar și nu unul împotriva altuia (…) Aceste două programe pot să funcționeze împreună, deși Masa…
Vezi articolul

Ligia Deca: Trebuie să punem în prim-plan și necesitatea organizării rețelei școlare în așa fel încât să avem clase cu componență socio-economică mixtă / Studiu OECD: Reducerea analfabetismului funcțional până în 2030 are impact economic pe termen lung de 200% din PIB. Dacă îl eliminăm, e de aproape 300%

Trebuie să punem în prim-plan și necesitatea organizării rețelei școlare în așa fel încât să avem clase cu componență socio-economică mixtă, a declarat consilierul prezidențial pentru Educație și Cercetare Ligia…
Vezi articolul

Înghețarea salariilor și a sporurilor în Învățământ, pregătită de Guvern pentru 2025 / Concursul de titularizare ar fi pus în pericol, iar profesorii nu ar mai primi nici vouchere de vacanță anul viitor – surse Economedia.ro

Personalul bugetar, inclusiv cel din Învățământ, va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro…
Vezi articolul