Profesoara Delia Grigore, Universitatea din București: „Vreau ca atunci când se vorbește de Ștefan cel Mare și Sfânt, pe lângă lupte și ctitorii, să apară și că a avut sclavi rromi”

Sursa foto: Facebook / Agenția Națională pentru Romi

Delia Grigore, lector universitar doctor la Universitatea Bucureşti, Facultatea Limbi şi literaturi străine, spune într-un interviu acordat Ziarului de Iași, citat de G4Media.ro, că sistemul de educație este carent în ceea ce privește istoria rromilor. ”Există programe de predare, există şi la facultate şi în şcoli. La cerere. Însă doar rromii cer. Nu există aşa ceva în trunchiul comun.”

Delia Grigore, coordonator al programului de studiu Limba şi literatura rromani, program unic în lume, spune în interviul citat, că din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, doar 14 recunosc minoritatea naţională a rromilor.

În România, spune ea, “acum se vorbeşte de două opţionale. Unul despre robia rromilor, cuvânt care minimalizează de fapt dimensiunea. E sclavia romilor. Iar celălalt despre genocidul rromilor sau holocaustul rromilor. Aceste opţionale nu ştiu câte se vor face. Trebuie luate de către profesorii de istorie, oferite în oferta şcolii. În lege scrie doar că „să se facă”. Aş vrea însă să existe ceva în trunchiul comun. Vreau ca atunci când se vorbeşte de Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe lângă lupte şi ctitorii, să apară şi că a avut sclavi rromi. Aşa după cum era în epocă, că toţi domnitorii au avut sclavi. Şi bravo că sclavii domneşti erau mai fericiţi decât cei de la mănăstiri, pentru că aşa şi e. Sclavii domneşti aveau un grad mai mare de libertate, îşi exercitau meseriile şi de acolo au şi ieşit marile neamuri de rromi. (…)”

Citește mai mult pe G4Merdia.ro
Exit mobile version