Profesoara de matematică de la Liceul Teoretic din Azuga, care în urmă cu un an a lăsat corigenți 12 elevi înainte de Evaluarea Națională și apoi a fost mutată la o altă școală din județ pentru „a detensiona” situația, a depus dosar de pretransfer la București și a obținut cel mai mare punctaj la evaluarea făcută pe grila Ministerului Educației.
- Două anchete s-au deschis în vara anului trecut pentru cazul din Azuga, după cum a prezentat Edupedu.ro atunci.
Profesoara de matematică de la Liceul Teoretic din Azuga a fost dată afară de conducerea școlii după ce anul trecut școlar a fost acuzată că a lăsat intenționat corigenți 12 elevi și mutată apoi de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Prahova la o altă școală din județ din septembrie 2023.
Acum și-a depus dosar de transfer ca să predea în anul școlar viitor în București și a obținut cel mai mare punctaj pe disciplina matematică, potrivit listei publicate de ISMB, cu punctajele finale obținute de cadrele didactice pentru pretransfer.
Criteriile de evaluare ale profesorilor pentru pretransfer, întocmite de Ministerul Educației, pot fi consultate în articol.
Punctajul profesoarei – 93,2 îl regăsim pe site-ul titularizare.edu.ro 2024 și corespunde numelui profesoarei de la Liceul din Azuga, Cristiana Dumitrescu.
Cum se acordă punctajul
Punctajul pentru pretransfer profesori 2024-2025 este calculat în funcție de anumite criterii stabilite Ministerul Educației printr-o fișă de evaluare. Fișa poate fi consultată mai jos.
În tabel, punctajul maxim ce poate fi obținut este în jur de 120, în etapa de pretransfer.
Printre criteriile punctate: dacă profesorul face parte din comisii la nivelul unității de învățământ, dacă este lider sindical, dacă face parte din comisii de evaluare, dacă este formator de cadre didactice, dacă participă la simpozioane educaționale, dacă a scris cărți sau a lucrat la elaborarea manualelor școlar și multe altele. Sunt punctate și rezultatele de la inspecțiile anunțate de la clasă sau rezultate la olimpiade.
Urmează în perioada 19-22 aprilie repartizarea cadrelor didactice care se află pe lista Inspectoratului de pretransfer.
Fiecare școală își poate stabili propriile criterii de aprobare a cadrelor didactice prin transfer.
Calendarul etapelor de pretransfer, potrivit metodologiei-cadru
Astăzi, 16 aprilie, se mai pot depune contestații privind acordurile de principiu emise de unitățile de învățământ, de către cadrele didactice angajate pe durata de viabilitate a postului didactic/catedrei care solicită modificarea repartizării, la consiliile de administrație ale unităților de învățământ; Perioada: 15-16 aprilie 2024
În perioada: 16-18 aprilie 2024 – soluționarea contestațiilor privind acordurile de principiu emise de unitățile de învățământ;
Soluționarea în ședință de repartizare, în ordine, a:
- (i) cererilor cadrelor didactice titulare, respectiv a cererilor cadrelor didactice debutante prevăzute la art. 24 alin. (4) și (6) din Metodologie, rămase cu norma didactică incompletă, pentru completarea normei didactice, conform prevederilor Metodologiei;
- (ii) cererilor cadrelor didactice rămase cu restrângerea de activitate nesoluționată, prin transfer sau detașare în interesul învățământului pentru restrângere de activitate nesoluționată;
- (iii) cererilor cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului didactic/catedrei rămase cu norma didactică incompletă, pentru completarea normei didactice, conform prevederilor Metodologiei;
- (iv) cererilor de pretransfer și prin schimb de posturi;
- (v) cererilor privind modificarea repartizării cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului didactic/catedrei și prin schimb de posturi; Zilele: 19 și 22 aprilie 2024
o) înregistrarea contestațiilor la inspectoratul școlar cu privire la modul de soluționare a cererilor de pretransfer/modificarea repartizării cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului didactic/catedrei; Perioada: 22-23 aprilie 2024
p) soluționarea contestațiilor în consiliul de administrație al inspectoratului școlar și reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate;
Termen: 24 aprilie 2024
q) emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare, cu respectarea prevederilor art. 5 alin (5) din Metodologie. Perioada: 25-30 aprilie 2024
Profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru 7 ani școlari
Conform metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025, document publicat în Monitorul Oficial, cadrele didactice care au fost sancționate cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă nu mai au voie să predea timp de 7 ani.
Art. 6 – „(13) Cadrele didactice sancționate cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă nu pot ocupa posturi didactice/catedre în învăţământul preuniversitar de stat pentru o perioadă de 7 (şapte) ani şcolari, conform prevederilor art. 215 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare”, conform metodologiei.
Informații de context
Anul trecut, 12 elevi dintr-o clasă de a VIII-a de la Liceul Teoretic din Azuga nu au putut să susțină Evaluarea Națională pentru că profesoara de matematică Cristiana Dumitrescu i-a lăsat corigenți. Elevii care au corigențe sau sunt repetenți nu pot susține Evaluarea Națională, dar pot intra abia în etapa a doua a repartizării computerizate la liceu, când sunt mult mai puține locuri disponibile și scad șansele pentru un loc la un liceu de top.
Părinții o acuză pe profesoară că le-a dat note mici elevilor dacă nu făceau meditații cu ea. Directoarea Liceului Teoretic Azuga, Narciza Mincu, a confirmat pentru Edupedu.ro că o comisie a școlii verifică aceste sesizări.
Edupedu.ro a scris că conducerea Liceului Teoretic Azuga, din județul Prahova a deschis o anchetă în acest caz pentru a verifica acuzațiile, la 2 săptămâni de când părinții au semnalat situația. Directoarea liceului, Narciza Mincu a confirmat pentru Edupedu.ro că sesizări similare au mai fost făcute pe numele profesoarei de matematică și în urmă cu 10 ani. La rândul său, și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Prahova a deschis o anchetă, dar care vizează managementul defectuos al conducerii liceului.
Pe 7 iulie, la o zi după ce Edupedu.ro a semnalat cazul celor două anchete desfășurate la liceu, consiliul de administrație (CA) al școlii a hotărât sancționarea profesoarei Cristiana Dumitrescu cu desfacerea contractului de muncă, conform Legii educației în vigoare, articolul 280, alineatul 2, punctul f), care prevede „desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă”.
Profesoara a fost mutată la o altă școală pentru că a contestat la colegiul de disciplină a ISJ decizia de concediere, iar inspectoratul școlar a constatat un viciu în această procedură la nivelul școlii. „Acea desfacere a contractului de muncă nu a respectat etape și s-a anulat decizia. Doamna a fost reintegrată în sistemul de învățământ. I s-a oferit posibilitatea să lucreze în altă școală și în momentul acesta nu mai lucrează în Azuga”, a spus reprezentantul ISJ Prahova pentru Edupedu.ro.