Profesoara de matematică din de la Liceul Teoretic Azuga (LTA), acuzată că ar fi lăsat corijenți 12 elevi din aceeași clasă, înainte de Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, a fost dată afară în urmă cu o săptămână, potrivit unui răspuns al conducerii liceului către unul din cei care au semnalat acuzațiile într-o petiție, obținut de Edupedu.ro. Directoarea Narciza Mincu a confirmat decizia Consiliului de Administrație (CA) de a desface contractul de muncă.
- Context. Mai mulți părinți au depus, la finalul lunii iunie, o sesizare ce cuprindea o petiție semnată de sute de elevi, printre care și foști elevi, în care o acuză pe o profesoară de matematică de faptul că i-a lăsat corigenți intenționat, deși au avut note bune la începutul anului școlar.
Mai exact, pe 7 iulie, la o zi după ce Edupedu.ro a semnalat cazul celor două anchete desfășurate la liceu, consiliul de administrație (CA) al școlii a hotărât sancționarea profesoarei Cristiana Dumitrescu cu desfacerea contractului de muncă, conform Legii educației în vigoare, articolul 280, alineatul 2, punctul f), care prevede „desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă”.
Directoarea Narciza Mincu a refuzat să comenteze situația, contactată de Edupedu.ro, dar a confirmat desfacerea contractului de muncă pentru profesoara de matematică și a menționat că aceasta are drept de contestație.
„(8) Persoanele sancționate încadrate în unitățile de învățământ au dreptul de a contesta, în termen de 15 zile de la comunicare, decizia respectivă la colegiul de disciplină de pe lângă inspectoratul școlar”, scrie la articolul 280, iar termenul de contestare ar fi, în acest caz, 22 iulie pentru profesoară.
FOTO DOCUMENT Răspunsul LTA din 7 iulie 2023:
Contactată de Edupedu.ro, profesoara de matematică nu a răspuns apelurilor.
Decizia liceului n-ar fi ajuns la inspectorat, la o săptămână după luarea ei
Întrebată de Edupedu.ro despre rezultatul anchetei din școală față de Cristiana Dumitrescu și dacă a fost primit la Inspectoratul Școlar Județean Prahova, inspectoarea școlară generală Ilona Rizea nu a răspuns nici afirmativ, nici negativ, ci a sugerat să întrebăm Liceul din Azuga, având în vedere că ancheta profesoarei este la nivel de școală.
Cu toate acestea, cu o săptămână în urmă, Rizea lăsa de înțeles în discuția cu Edupedu.ro că așteaptă la ISJ rezultatul anchetei școlii pentru a continua cu ancheta la nivel de inspectorat despre managementul defectuos identificat, spunea ea la acea vreme: „Inspectoratul anchetează conducerea unității de învățământ. În cercetarea noastră prealabilă noi am identificat și anumite deficiențe de management și atunci noi ne-am sesizat împotriva conducerii unității”.
Am întrebat-o ulterior dacă are soluții pentru elevii lăsați corigenți care, astfel, n-au ajuns să dea Evaluarea Națională și, implicit, și-au ratat șansele la admiterea la liceu – Etapa 1. Vom actualiza articolul când primim un răspuns de la șefa ISJ Prahova.
Legea Educației în vigoare prevede, la articolul 282, că „sancțiunea se stabilește, pe baza raportului comisiei de cercetare, de autoritatea care a numit această comisie și se comunică celui în cauză, prin decizie scrisă, după caz, de către directorul unității de învățământ, inspectorul școlar general sau ministrul educației naționale”.
Codul de etică al liceului prevede abateri multiple pentru a ajunge la desfacerea contractului de muncă
Pentru a desface contractul de muncă, după codul de etică al Liceului Teoretic Azuga, trebuie ca un profesor să fi consumat alcool în timpul programului de 4 ori la rând, să fi avut absențe nemotivate repetate în decurs de 6 luni sau să fie încadrat la „realizarea defectuoasă a sarcinilor de serviciu”, conform documentului de pe site-ul școlii.
Directoarea Mincu nu a dorit să precizeze de ce decizia a fost direct de desfacere a contractului de muncă pentru profesoara de matematică.
„(1) Pentru personalul didactic din unitățile de învățământ preuniversitar, propunerea de sancționare se face de către director sau de cel puțin 2/3 din numărul total al membrilor consiliului de administrație. Sancțiunile aprobate de consiliul de administrație sunt puse în aplicare și comunicate prin decizie a directorului unității de învățământ preuniversitar”, scrie la articol 281 din lege.
În Legea educației în vigoare, nr. 1 / 2011, sunt mai multe sancțiuni care se pot stabili „în raport cu gravitatea faptelor”, scrie la alin. 2 de la art. 280:
„(2) Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului prevăzut la alin. (1), în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a) observație scrisă;
b) avertisment;
c) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și de control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare sau pentru obținerea gradelor didactice ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control;
e) destituirea din funcția de conducere, de îndrumare și de control din învățământ;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă”.