Profesoara de matematică Alexandra Avasicei a pus deoparte în fiecare lună o anumită sumă din salariu pentru a-și premia elevii pentru notele la Bacalaureat 2024, 500 de lei pentru nota 10 și 300 de lei pentru note peste 9. „Am văzut că erau mai atenți, că încearcă să devină din ce în ce mai buni şi să se auto depășească și chiar au reușit”, a declarat Alexandra pentru PrimaTV, pe 17 iulie.
„În jur de 1.000 de lei am dat, pentru că unul dintre băieți n-a vrut să-mi accepte tranzacția. A zis că nu e meritul lui în totalitate, ci al meu”, a adăugat profesoara.
Alexandra Avasicei a intrat în învăţământ în urmă cu 5 ani şi de 4 ani predă matematică la Colegiul Emil Negruţiu din Turda, conform sursei citate.
„Copiii sunt de la un an la altul foarte diferiţi. Trebuie să ne adaptăm foarte mult la cerinţele lor şi tot ceea ce au nevoie. Cumva, materia mea nu e aşa iubită de copii și atunci încerc cumva să o fac cât mai atractivă. Eu încerc să le aduc măcar minimul la toţi, adică măcar câteva cunoştinţe de bază, să ştie, să plece cu ceva din clasă”, a spus Alexandra, pentru PrimaTV.
Pentru a-i pregăti pentru elevi pentru proba de Matematică, Alexandra Avasicei le dă simulări în fiecare modul, pentru că s-au scos tezele: „Dau simulări în fiecare modul ca să le văd parcursul, în special la clasa a XII-a şi dau una şi la final de clasă a XI-a ca să văd cam pe unde sunt şi de unde pornim în clasa a XII-a”.
Profesoara a povestit pentru PrimaTV cum a ajuns să își premieze elevii:
„După o astfel de simulare, dintr-o glumă, discutând că ei foarte deschis la ore, băieţii în principal, au zis nu ne faceţi un plin la maşină dacă luăm o notă bună peste 9? Stau şi mă gândesc și le zic nu mai bine vă dau bani?
Am zis iniţial doar pentru nota 10, pentru că era şi o clasă foarte bună, munceau şi am vrut să scot de la ei mai mult decât unde se vedeau și atunci, ca să-i ambiţionez, hai să le dau nişte sume de bani, pentru nota 10 să le dau 500 de lei.
Am văzut că erau mai atenţi, pentru că ei se grăbeau, li se păreau unele chestii uşoare şi săreau anumiţi paşi. Le-am spus vedeţi că contează paşii aceştia şi vedeam că încearcă să devină din ce în ce mai buni şi să se auto depășească, cumva și chiar au reuşit.
În jur de 1.000 de lei am dat, pentru că unul dintre băieți n-a vrut să-mi accepte tranzacția. A zis că nu e meritul lui în totalitate, ci al meu.
Decât să dau banii pe nu știu ce chestii inutile, care poate nu îmi folosesc neapărat, o pereche de papuci sau altceva, mai bine pun deoparte o anumită sumă în fiecare lună și așa am făcut de când am stabilit. Mi-am făcut un depozit și am pus o anumită sumă din salariu pentru ei. Nu știu, se pare că nu-i laudă nimeni și pe cei care, probabil mulți dintre ei, au venit cu note mici și noi cumva încercăm să-i aducem la note mari și nu îi laudă, nu îi încurajează nimeni.”
Unul dintre elevii premiați de Alexandra este Laurențiu, care a obținut 9,95 la matematică.
„După ce am aflat notele la toate materiile, i-am scris prima dată profesoarei de matematică și am zis nota pe care am luat-o și am mulțumit pentru tot ajutorul pe care mi l-a dat”, a declarat acesta pentru PrimaTV.
10 comments
Atâta slugărnicie și umilință in fața elevilor, nu am mai văzut! Elevul trebuie sfătuit că învață pentru viitorul lui!
Această profesoară, mai devreme sau mai târziu, va deveni sclavă a elevilor, dacă nu este deja! 😡
Si elevii au acceptat? Ce aiurea!
Pai si cum ar fi mai bine?!? Sa fie neinteresata de progresul copiilor, sa aiba nu vina la ore deloc cum mai fac alti profesori? Doamna profesor e minunata! Prin gestul acesteia se poate observa de la o posta ca are incredere in elevi si ca ii pasa. Adevarul ca e nu va convine nimic, mai bine e sa uite profesorul de elevi si sa nu ii invete nimic, nu? Prin recompensarea elevilor i-a invatat ca munca mereu va fi rasplatita. Asa se invata si copiii mai disciplinati.
Ce legătură are?
Evident ca trebuia sa își dea interesul la ore, sa isi faca treaba cf normelor si sa aibă o relație normala cu elevii.
…și mai declara ca a economisit ca să le poată da premii elevilor! Nu e normal comportamentul ei!
sa fim serioși,nu e o soluție! cum sa faci așa ceva?!
A creat “Motivație”, ceea ce puțini profesori crează în zilele noastre. Din nefericire, pentru unii Profesori școala a devenit o condică plină de semnături, și elevi ai nimănui fără direcție mânați de anturaje și de “influenceri”. Din nou, această profesoară a creat “Motivație” un fel de bursă pe care vedem că se dă și pe la facultăți (aceeași “Motivație”). Desigur, această “Motivație” poate căpăta diverse forme în funcție de creativitatea profesorului, însă dacă profesorii din ziua de azi sunt condici cu semnături, de unde creativitate?
Și ca să-ți răspund la întrebare, “cum să faci așa ceva?”, toate universitățile fac asta de ani de zile, ce-i drept nu din salariul profesorilor… Cu atât mai mult, dacă e să te gândești că salariul îl primim ca să trăim, putem să spunem fără ezitare că această profesoară a luat câte o bucată din pâinea ei în fiecare lună și a împărtășit-o la sfârșit de an celor care meritau. Multe laude pentru altruismul dovedit! 👏
Motivație pe banii ei?!
Tu te vezi ce scrii?
De ce nu creează motivație pe bani ministerul, că doar toți suntem plătitori de taxe??
Serios, ajungem să-i plătim pe elevi ca să învețe, că altfel ei NU catadicsesc să deschidă manualul sau caietul? AIA E MOTIVAȚIE ”martirilor” de mucava ce vă aflați? Deci elevii POT, dar NU VOR, decât plătiți? Parcă suntem într-un film cu proști aici.
Exagerati! Copiii nu au invatat pentru bani. Credeti ca toata lumea depune atata munca pt. 300 de lei?!?! Pur si simplu, doamna a decis sa-i recompenseze pe elevi pt munca depusa. Bacul la matematica nu este unul usor, rar aud ca un elev sa aiba peste 9 in bac fara meditatii, doar cu efortul de la clasa si individual. Doamna profesor merita toate laudele! Ma bucur sa vad ca exista astfel de profesori carora le pasa de progresul elevilor. Cu asa cadre didactice, sunt sigura ca situatia din învatamânt se va imbunatati!! Felicitari doamnei!!! Se vede ca ii pasa de copii cu adevarat… din pacate nu multi au avut noroc cu astfel de profesori…
Doamnă dragă, e foarte simplu, hai să-ți desenez: elevul POATE să muncească și să ia 9 la matematică la bac, de unul singur, dacă VREA. Elevul NU vrea până când nu află că va primi bani pentru asta.
Păi pentru cine naiba a învățat?! Pentru el însuși sau pentru banii ăia? Nu a depus efortul respectiv până la urmă? L-a depus! Când? Doar când a știut că va primi bani pentru că depune efort. Altfel nu se mai omora atât. Dacă nu primea bani pentru asta, nu se mai apuca să învețe?! Ce e aici, talciocul?
Aia nu e motivație. Motivația e intrinsecă, are treabă cu personalitatea și atitudinea elevului față de propria pregătire. Câteva sute de lei o dată în viață NU sunt motivație, sunt plată pentru servicii realizate.
Ne mințim singuri că așa ceva e o atitudine normală (atât pentru elevi cât și pentru profesori). Dacă astea sunt așteptările societății (profesorul să-i plătească efectiv pe elevi ca să se apuce de învățat), nu sunt semne bune. Până la urmă, de ce nu fac asta PĂRINȚII? Să facă un mic ”contract” informal cu al lor copil – dacă muncești și iei nota x la materia y la bacalaureat, te trimit în tabără/îți iau trotinetă electrică/mergi la nu știu ce festival, etc. Până la urmă, în ciuda lamentărilor constante din ultima lună, examenul de bacalaureat nu e mare filosofie, cu un minim efort orice elev normal dotat îl poate promova. E oarecum ridicol să plătești din banii tăi, primiți pentru a-l pregăti pe elev pentru absolvire/promovare examene, o ”cotă-parte” chiar distinsului elev, pentru că altfel NU învață.
Chiar nu vedeți problema?! Chiar vi se pare că e normal așa ceva?
În același reportaj era intervievat un alt profesor, care, în colaborare cu un ONG, reușise să ducă elevii performanți într-o tabără la mare. Vă promit că așa ceva îi motivează pe elevi de zece ori mai mult decât ”mi-a dat profesorul 500 de lei că am învățat ceva acolo pentru bac”.
Dar sigur, vă puteți entuziasma pentru toate tâmpeniile prezentate ca mari realizări. Mare e grădina…
Este opțiunea profesoarei și dacă Dvs nu sunteți în stare să stimulați în vreun fel învățarea, măcar aveți bun-simț să nu comentați jignitor la adresa celor care au inițiative.