Profesoară de limba română din Ungaria: ”De Centenar, România consideră că în Ungaria nu există nicio şcoală şi niciun profesor de română care să merite atenţia ei!”

705 vizualizări

Mihaela Bucin, profesor de limba română în Szeged, a criticat pe contul său de Facebook faptul că președinția României nu a decorat nici un profesor din Ungaria, așa cum a făcut-o cu dascăli din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Italia și Spania.

”De Centenar, România consideră că în Ungaria nu există nicio şcoală şi niciun profesor de română care să merite atenţia ei! În acest an, de Ziua limbii române, preşedintele României a distins mai mulţi pedagogi şi instituţii de învăţământ din afara României, pentru servicii aduse limbii române. Nicio instituţie, niciun profesor, învăţător sau educator din Ungaria nu s-au aflat printre cei distinşi, românii din Ungaria fiind singurii care au fost trecuţi cu vederea, în anul Centenarului, dintre comunităţile istorice româneşti din jurul ţării”, a scris Mihaela Bucin.

Profesoara de limba română a ridicat în postarea sa și problema asimilării românilor din Ungaria de către comunitatea majoritară, dar a dat și exemplul Budapestei, care protejează comunitățile de maghiari din afara granițelor: ”O întrebare care şi-o pun adesea câţiva români din Ungaria este: cât va mai rezista asimilării acestă comunitate istorică de periferie? Recunoaşterea simbolică a efortului depus încă de şcolile şi dascălii români din Ungaria ar fi însemnat o încurajare, o reparaţie a lungilor decenii de ignorare, care au urmat după înfăptuirea Marii Uniri. Care, da! – nu a fost benefică pentru toţi românii! Pentru unii a însemnat declinul identitar iremediabil. Omiterea suspectă de la sărbătoarea Zilei limbii române e un mesaj trist: România consideră că românii rămaşi în Ungaria acum o sută de ani nu mai au merite şi nu se mai disting în ceea ce priveşte prezervarea limbii române. E umilitoare această concluzie, mai ales că aceşti români trăiesc într-o ţară care, tot de o sută de ani, poartă de grijă cu toată responsabilitatea sprituală şi materială, tuturor comunităţilor maghiare rămase în afara hotarelor stabilite la Trianon”.

”Din fericire, în România copleşită de o profundă şi interminabilă criză politică, există încă o parte a mediului universitar care încearcă din răsputeri să menţină normalitatea de apartenenţă spaţială – Europa, şi temporală – secolul al XXI-lea, în cultura română, precum şi solidaritatea cu acele comunităţi care şi-au asumat identitatea românescă – adesea în situaţii dramatice. Mulţumim universitarilor care au făcut posibil momentul aniversar al profesorului Petruşan, la Conferinţa româniştilor de la UBB Cluj! Gheorghe Petruşan şi-a dedicat întreaga viaţă predării literaturii şi culturii române, la Catedra de română a Univestităţii din Szeged. S-a născut într-o familie românească dintr-un sat din Ungaria, a făcut liceul românesc din Gyula, a studiat româna la Universitatea din Budapesta. A ajuns la Catedra din Szeged în 1963. De aici a ieşit la pensie, după ce a pregătit zeci de generaţii de profesori de română, pentru şcolile româneşti din Ungaria. Acele şcoli care, după cum am observat la sărbătoarea Limbii române din 2018, pentru România, nu merită să fie distinse… ”, a mai scris Mihaela Bucin.

Foto: Mihaela Bucin (Pagina personală de Facebook)

Articol semnalat de Adevărul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Comisia de etică a UBB constată mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode: “Teza este profund viciată” / E cerută retragerea cărții publicate pe baza tezei / Conducătorul de doctorat, Adrian Ivan, a cerut stoparea oricărei analize

Teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode ester “profund viciată”, a decis Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai după a doua analiză a acestei teze, prin care “confirmă…
Vezi articolul

Bogdan Aldea, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Auto Câmpulung, desemnat cel mai bun tânăr mecanic din România într-o competiție cu 600 de elevi din 89 de școli / Profesoara Daniela Măriuței: Ar trebui să existe o mai mare colaborare între școli, autorități locale, mediul de afaceri și universități pentru a oferi elevilor programe relevante și actualizate

Câștigătorul competiției Young Car Mechanic România, aflată la ediția a treia, este un tânăr de 18 ani din Câmpulung – Bogdan Aldea. Elev la Liceul Tehnologic Auto Câmpulung, în vârstă…
Vezi articolul

OFICIAL Înscrierea, examenele de certificare și afișarea rezultatelor pentru absolvenții de învățământ profesional și tehnic au loc în perioada 29 mai-23 iunie / Astăzi ar fi fost ultima zi de înscriere, potrivit ordinului de ministru din mai

Fiecare liceu cu filieră tehnologică își va planifica înscrierea, examenele de certificare și afișarea rezultatelor pentru absolvenții de învățământ profesional și tehnic în perioada 29 mai-23 iunie, potrivit unui ordin…
Vezi articolul

Lămuriri publice despre modul de selectare a furnizorilor pentru prima de cariera didactică și întârzierea plăților, solicitate Guvernului de către deputatele REPER Oana Cambera și Simina Tulbur

Întârzierile în procesul de distribuție a cardurilor, încărcarea incompletă a sumelor promise și lipsa unui ghid clar privind cheltuielile eligibile au creat un climat de incertitudine și frustrare în rândul…
Vezi articolul