Profesoara de Limba engleză hărțuită în timpul orei de mai mulți elevi, la o școală din Prahova, a refuzat să fie testată psihologic, dar va continua să predea din septembrie, fiind titulară, susține inspectoratul școlar / A primit calificativul “slab” la inspecție și avertisment scris

1.425 de vizualizări
Foto: © Vadim Kluchnik | Dreamstime.com
Profesoara de Limba engleză care a fost hărţuită sexual în timpul orei de curs, la şcoala gimnazială din Pietriceaua, județul Prahova, de către elevi de 13 ani, a refuzat să se supună testării psihologice solicitate de către comisia de cercetare disciplinară, însă va continua să predea la aceeaşi unitate de învăţământ, conform Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Prahova, Aurel Graur, a precizat, marţi, pentru Agerpres, că, în urma incidentului, profesoara a fost asistată la ore de către reprezentanţi ai IŞJ, primind calificativul “slab”.

Cu toate acestea, femeia va reveni la cursuri, ea fiind profesor titular.

Graur a menţionat că şcoala a demarat propria ei cercetare disciplinară şi i-a cerut profesoarei să facă testarea psihologică, însă aceasta a refuzat, fiind sancţionată cu avertisment scris.

Cadrul didactic a fost hărţuit sexual în timpul orei de curs la Şcoala Gimnazială Pietriceaua, structură a Şcolii Gimnaziale “Matei Basarab” din comuna Brebu, iar un clip video a fost publicat în mediul online.

“În dimineaţa zilei de 6 aprilie 2023, conducerea unităţii de învăţământ a fost informată de existenţa unui clip video realizat în timpul unei ore de curs şi, imediat ce a intrat în posesia lui şi a fost vizionat, au fost înştiinţate Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Poliţa comunei Brebu. Tot în cursul zilei de 6 aprilie 2023, a fost convocat Consiliul Clasei, care a stabilit sancţionarea elevilor implicaţi, astfel: cei doi elevi care apar în imagini şi elevul care filmează şi îi instigă au fost sancţionaţi cu ‘mustrare scrisă’ şi scăderea notei la purtare cu 6 puncte, iar ceilalţi elevi prezenţi în clasă ‘observaţie scrisă'”, a transmis, în luna aprilie, Inspectoratul Şcolar Prahova.

De asemenea, conducerea unităţii şcolare a iniţiat o cercetare prealabilă a împrejurărilor în care a avut loc incidentul, pentru lămurirea tuturor aspectelor.

“Având în vedere gravitatea faptelor, atât elevii, cât şi cadrul didactic vor beneficia de consiliere din partea specialiştilor Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională”, mai preciza, la acel moment, sursa citată.

De asemenea, o anchetă a fost demarată şi de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.

“În urma apariţiei în spaţiul public a unui clip video ce ilustrează mai mulţi elevi care prezintă explicit activităţi sexuale îndreptate asupra unui cadru didactic, compartimentul de Relaţii Publice (…) este abilitat să comunice următoarele: La data de 6 aprilie, poliţiştii Secţiei de poliţie rurală Valea Doftanei au fost sesizaţi de către directorul unei unităţi şcolare din comuna Brebu despre faptul că deţine o înregistrare audio video prin care doi elevi cu vârstele de 13 ani, în timp ce se aflau într-o sală de clasă, au simulat exercitarea unor acte de natură sexuală asupra unui cadru didactic”, a transmis, în aprilie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova.

Conform aceleiaşi surse, poliţiştii au deschis un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs incidentul. 

Foto: © Vadim Kluchnik | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Dosar penal pentru ultraj pe numele a doi elevi de clasa a VII-a care au batjocorit o profesoară în timpul orei
Elevii de 13 ani, cercetați pentru ultraj după ce au agresat batjocoritor o profesoară în timpul orei, vor rămâne repetenți, după ce le-a fost scăzută nota la purtare. Inspectoratul Școlar: Toți elevii din clasă au primit observație scrisă
Despre umilirea profesoarei de la școala Pietriceaua: Cine sunt responsabilii și ce s-ar fi întâmplat dacă incidentul ar fi avut loc într-o școală din Statele Unite? – Cercetătorul Dacian Dolean
Cum putem controla comportamentul inadecvat al elevilor? Despre reguli și consecințe – Cercetătorul Dacian Dolean

5 comments
  1. Asta inseamna sa fi titular, aluzie asta inseamna sa fi mafiot.

    Femeia aia e bolnava a avut AVC si evident ca nu si-a revenit ca nu are cum.
    Doar un sistem social tampit poate lasa asemenea oameni la munca, atat pe riscul lor cat si cu productivitate zero. Ar trebui sa ia pensie de boala.

    Incepe un nou an scolar in care profesoara ia bani degeaba si nu putini avand vechime si grad maxim (undeva la 7000-9000 lei ptr ca debutantul va lua 4600), iar elevii nu invata nici engleza nici alta educatie nu primesc. Gratie……titulaturii.

    In timp ce altii cu note peste 8 la examen suplinesc aiurea prin navete anual fac dosarul ala imputit cu acte diplome legalizari adeverinte xeroxe caziere declaratii amprente poze din fata si profil ca la infractori si altele.

    Asta e invatamantul romanesc: titulari necalificati suplinitori milogi si barosani.

    1. De unde știți că a avut AVC? Nu părea. Mai degrabă e un caracter slab, incapabilă să domine niște sălbatici.
      Oricum, ar trebui să își schimbe meseria. Acum nu e bine nici pentru ea, nici pentru elevi.

      1. Am citit la vremea aia pe alte situri mai ok. Aici nici imaginile articolelor nu sunt reale, ci sunt doar niste modele de pe net.

        Profa era ok daca a dat si gr 1 si titulatura. dar a avut apoi AVC si nu si-a revenit complet. De la avc se poate si muri. Nu se mai poate insa angaja si risca sa moara de foame. Nu poate lucra in altceva ptr ca sunt 2 cauze: e bolnava si e si bugetara.
        Stim ca nu prea angajeaza nimeni bugetari dupa o varsta. Asta ar trebui sa stie si tinerii care vin la catedra, ca daca pierd vreo 10 ani pe la catedra si nu se titularizeaza, si-au cam ratat viata si cariera si ii asteapta eventual munca de jos.

        Eu zic ca pensie de boala ar trebui, altfel e o bataie de joc s-o chinui pe profa. Crede careva ca ei ii place ce are pe la ore si ea vrea sa fie asa? Are alternativa sa moara de foame in strada, asta e statul la noi, in timp ce pe altii ii indoapa cu pensii speciale sporuri ii pensioneaza la 40 ani si altele.

        Normal ca nu s-a testat, ca o dadeau inapta si o dadeau afara si era mai rau de ea in sistemul actual fara nici o sursa de venit.

        1. Nu poti pur si simplu sa dai pe cineva afara pe motiv ca este bolnav/inapt, indiferent ca e vorba de un profesor titlular sau de un angajat pe perioada determinata. Trebuie sa ii oferi un alt loc de munca, si daca nu exista unul, trebuie sa te adresezi agentiei pentru ocuparea fortei de munca.
          Iar testarea se face oricum anual.
          Altfel, pensiile de boala sunt mizerabil de mici, am o cunostinta care primea vreo 400 RON. Probabil bugetul pentru asemenea pensii este mare, dar multe se dau prin aranjamente, nu oamenilor care chiar au nevoie de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Avocatul Poporului: măsurile propuse pentru reducerea costurilor cu transportul elevilor sunt insuficiente / Instituția cere Ministerului Educației să precizeze câți copii sunt beneficiari reali ai tichetelor sociale pentru sprijin educațional

Avocatul Poporului arată, printr-o adresă transmisă săptămâna aceasta Ministerului Educației, că reducerea cheltuielilor bugetare nu trebuie “să priveze copiii de o facilitate esențială a participării lor școlare” și că măsurile…
Vezi articolul

Studiu: Peste 500 de mii de copii, elevi și studenți au emigrat din România între 2007 și 2017. Capacitatea guvernului de a produce bunăstare pentru cetățeni contribuie semnificativ la decizia de a migra

Numărul studenților, elevilor și copiilor din grupa de vârstă 0-19 ani care au emigrat din România între 2007 și 2017 este de 484.753 de persoane, potrivit unei lucrări publicate în…
Vezi articolul

Start în Educație - program implementat de Fundația World Vision România și Fundația OMV Petrom

Părinte: Eu nu am făcut școală. Acum am învățat și eu, folosind cu copilul caietul special. La anul când merge la școală îl voi putea ajuta / Efectele formării educatorilor și părinților asupra educației copiilor – Raport „Start în educație”

Formarea educatorilor, cursurile pentru părinți, dotarea grădinițelor cu materiale educaționale, accesul copiilor și părinților din medii defavorizate la resurse educaționale au un impact semnificativ asupra educației preșcolarilor, conform Raportului privind…
Vezi articolul

Toate școlile vor fi verificate de Ministerul Educației marți, 16 aprilie, dacă au plătit contribuțiile la sănătate și pensii ale profesorilor, spune directorul economic Mihai Păunică: Sper ca în conturi disponibilul să fie cât mai aproape de zero – VIDEO

Toate școlile vor fi verificate de Ministerul Educației marți, 16 aprilie, dacă au plătit contribuțiile la sănătate și pensii ale profesorilor, spune directorul general al Direcției Economice Mihai Păunică. Acesta…
Vezi articolul