Profesoara Violeta Dascălu din București, care a condus Școala Gimnazială Ferdinand I în calitate de director al acesteia până în 2020, când a ieșit la pensie, anunță prin intermediul Asociației Creștem Copii Fericiți, că suferă de cancer hepatic în stadiul IV și că tratamentul din România „nu mai funcționează”, așa că face apel la cei care pot să o susțină financiar pentru a pleca în Turcia, la o clinică specializată din Istanbul, care ar putea să îi ofere un tratament. Spune că este „ultima șansă”.
Asociația Creștem Copii Fericiți – Școala Gimnazială Ferdinand I București a publicat vineri mesajul prin care este solicitat ajutorul comunității în cazul fostei directoare: „După ce zeci de ani a luptat pentru copiii comunității „Ferdinand I” și pentru comunitate, acum Doamna noastră minunată se luptă cu un carcinom hepatic, diagnosticat în urmă cu doi ani.
Acum boala a avansat la stadiul IV, iar tratamentul care îi poate oferi zile bune și-a atins limitele deocamdată”.
Mesajul Violetei Dascălu:
„Am învățat multe lecții în viață, dar acum vine la mine să învăț și lecția smereniei.
Nu am cerut, pentru că nu știu să cer, nimic pentru mine. Acum este momentul să mă gândesc la viața mea.
În anul 2020, septembrie, am fost diagnosticată cu Carcinom hepatic, aflat acum în stadiul IV.
Acum, tratamentul oncologic nu mai funcționează. Am febră de 13 zile, nu prea pot mânca, nu respir bine și am slăbit mult. Abia mă țin pe picioare.
Am cerut o altă opinie medicală la Clinica Anadolu din Istanbul. Mă invită pentru anamneză la ei, apoi un tratament cu radioterapie. Este singura opțiune pe care mi-au oferit-o. Deci, ultima șansă!
Rog oamenii cu inima deschisă și care pot, să acceseze contul pentru donații.
Mulțumesc din suflet! Violeta Dascălu”.
Cine este Violeta Dascălu
A fost profesoară de Geografie timp de 31 de ani, din care peste 20 de ani i-a dedicat managementului unităților de învățământ. Este și autoare de manuale școlare și de materiale auxiliare.
În 2017, fosta directoare a primit din partea Ambasadei SUA la București premiul „Femei Curajoase”. Ce rețineau cei de la ambasadă: „În ultimii opt ani, ea a fost directoarea Şcolii Gimnaziale Ferdinand I din cartierul Obor din Bucureşti. Şcoala are peste 700 de elevi în clasele I-VIII, mulţi proveniţi din medii defavorizate. Adăugaţi la acest lucru salariile scăzute ale profesorilor, sălile mici de clasă, foarte puţine materiale de predare şi lipsa unor programe de pregătire ale profesorilor şi aveţi reţeta a ceea ce s-ar putea transforma într-un dezastru. Însă în calitate de director, doamna Dascălu i-a impulsionat pe elevii săi şi pe profesori să se dezvolte în acest mediu dezvoltând parteneriate şi inovând. Opoziţia la starea de fapt şi la ideile profund înrădăcinate poate pune în pericol poziţia socială şi uneori cariera unei persoane. Violeta a demonstrat curaj contestând percepţiile populare despre copiii defavorizaţi şi luând atitudine împotriva stării de fapt.
Violeta colaborează cu universităţi, cu o academie de teatru, cu poliţia şi chiar cu Federaţia de Arte Marţiale. Drept urmare, studenţii predau în weekend cursuri gratuite de programare elevilor săi. Studenţi sosiţi din Franţa, Germania şi Spania prin intermediul programelor de schimb îi învaţă pe elevi limbi străine. Iar un ONG local i-a îndrumat pe copii în crearea unei grădini de permacultură, pe care elevii o întreţin şi care promovează lucrul în comun, alimentaţia sănătoasă, libertatea de a crea, independenţa şi, mai presus de toate un motiv de mândrie.
Deşi peste o treime dintre elevii de la şcoala doamnei Dascălu se califică pentru asistenţă socială, doar opt au abandonat şcoala în 2016, faţă de 50 în 2010. Şi deşi nouă alte şcoli au refuzat să accepte un copil cu dizabilităţi grave, doamna Dascălu a primit-o pe fetiţă în şcoala ei şi s-a asigurat că beneficiază de o educaţie adecvată. Acest devotament este trăsătura care o evidenţiază cu adevărat”.
Violeta Dascălu a fost declarată în anul 2018 „Directorul anului pentru inovare”, de către Asociația pentru Valori în Educație. Organizatorii competiției remarcau atunci că „Doamna Director Violeta Dascalu a redus abandonul școlar de la 6,5% în 2013, la 1,7% în 2018. 15 profesori din 35 ţin cel puţin o ora pe săptămână afară, indiferent de anotimp, iar în programul Școala după școală elevii au activităţi în aer liber cel puţin 3 ore/zi”.
Tot în 2018 spunea într-un interviu la un seminar al programului Digitaliada, întrebată cum face să obțină ajutor pentru proiectele pe care le are, că “acum sunt în situația în care, fără niciun fel de glumă, dacă îmi propun ceva, este imposibil să nu găsesc persoanele potrivite sau ideea potrivită ca să pun în aplicare”.
În septembrie 2019, președintele Klaus Iohannis deschidea anul școlar la Școala Gimnazială Ferdinand I, condusă de Violeta Dascălu, și remarca: „Școala Gimnazială Ferdinand I este un exemplu de cum ar trebui să fie școala românească – o școală în care talentul fiecărui copil este descoperit, cultivat și sprijinit”, „Școala Ferdinand I ne arată cum dedicația și munca pot învinge cinismul și delăsarea cu care, din păcate, ne confruntăm în atâtea alte locuri”.
În urmă cu doi ani, în 2020, când a luat decizia să se pensioneze, spunea într-un interviu pentru Școala 9 că nu fuge de responsabilități, dar că are un nepoțel și vrea să petreacă mai mult timp cu el. Atunci avea 64 de ani.
Apelul pentru ajutor
Asociația Creștem Copii Fericiți de la școala pe care a condus-o Violeta Dascălu, și pe care a modernizat-o până la a deveni un exemplu de bune-practici, anunță că „Clinica Anadolu din Istanbul îi poate oferi tratamentul de care are nevoie acum și de aceea apelăm astăzi la voi, VOI TOȚI.
Tratamentele pentru cancer costă și vă chemăm alături de noi să donăm sumele necesare”.
Aceștia susțin că „fondurile necesare pentru Anadolu Istanbul”, sunt de „circa 5000 de euro”, dar este utilă orice contribuție „pentru orice tratament necesar ulterior”.
3 comments
Merge degeaba in Turcia. Poate face radioterapia si in Bucuresti. Mai bine donati pentru a avea acces la ingrijiri paleative la domiciliu pentru confortul dumneaei. Turcia are un marketing bun si atat.
Buna seara,
Nu exista radioterapie care poate fi facuta la Anadolu si nu o putem face la clinica de radioterapie Amethyst Otopeni.
Rog contactati call center Amethyst 0219368 ptr consultatie radioterapie.
și soțul meu a decedat de cancer hepatic, medicul oncolog a spus că nu există tratament pentru acest tip de cancer.e o iluzie Turcia sau medicina a mai evoluat?