Profesoara Dana Papadima, despre lipsa de predictibilitate din educație: Fiecare diriguitor al învățământului suferă de vocație adamică. Eu sunt Adam și de acum, fără să țin cont de absolut nimic, creez ceva care mie mi se pare providențial

5.807 vizualizări
Foto: Octav Ganea / INQUAM Photos
„După atâția ani de educație, constat ca Noica, că fiecare diriguitor al învățământului suferă de ce se cheamă vocație adamică. Eu sunt Adam și de acum din momentul zero, fără să țin cont de absolut nimic, creez ceva care mie mi se pare providențial”, a declarat Dana Papadima, profesoară de Limba și Literatura Română și director educațional la o școală particulară din București, la TVR Cultural, pe 25 aprilie 2023, în contextul schimbărilor legislative din educație.

„Suntem o societate care nu s-a închegat și care este profund dihotomică pe orice fel de subiect. Noi avem o problemă identitară, lucruri care țin de consistența acestei lumi nerezolvate, acest excepționalism care este când în zona sus, noi suntem cei mai grozavi, învățământul românesc, olimpicii, școala de altădată, dl. Trandafir sau noi suntem coada pământului, ultimul loc la PISA fără șanse, copii săraci, politicienii iresponsabili. Nu reușim să ne mai întâlnim pe niciun fel de palier”, susține Dana Papadima.

În același timp, este sceptică în ceea ce privește proiectul legii educației. „Vin înapoi notele, meditațiile, examenele. Succesul personal, succesul copilului la un examen, la un colegiu național sau la Oxford sunt insule”.

Intervenția profesoarei Dana Papadima la TVR Cultural:

„Pe de o parte, investiția în educație este o investiție pe termen lung, iar lumea pe care o trăim e o lume foarte grăbită, care așteaptă rezultate mâine, așa ca un business de dugheană. Ori lucrurile nu se întâmplă așa. Când vorbim de reforme structurale, de educație, în țări de care știm cu toții, acestea au durat 10, 20, 30 de ani. Pe de altă parte, educație un cuvânt mare și atunci toți ne pricepem. De la oameni revoltați la cozi, până la miniștri, la artiști, toată lumea știe ce e educație, știe să facă educație, are păreri despre educație, se referă la propria educație făcută acum 10, 20, 50 de ani și evident că în acest cor nu ne mai înțelegem.

Suntem o societate care nu s-a închegat și care este profund dihotomică pe orice fel de subiect. Noi avem o problemă identitară, lucruri care țin de consistența acestei lumi nerezolvate, acest excepționalism care este când în zona sus, noi suntem cei mai grozavi, învățământul românesc, olimpicii, școala de altădată, dl. Trandafir sau noi suntem coada pământului, ultimul loc la PISA fără șanse, copii săraci, politicienii iresponsabili. Nu reușim să ne mai întâlnim pe niciun fel de palier

Probabil că aceste lucruri se puteau face în primii 10 ani, când era atât de mult haos, încât se puteau ordona la un moment dat pe un fir roșu. La ora asta, pot să vă spun după atâția ani de educație, constat ca Noica, că fiecare diriguitor al învățământului suferă de ce se cheamă vocație adamică. Vocația adamică înseamnă că eu sunt Adam și de acum din momentul zero, fără să țin cont de absolut nimic, creez ceva care mie mi se pare providențial. Nu mai vorbesc de providențialismul nostru. 

Avem o lege, hai s-o vedem pe aia din 2011. Era chiar atât de proastă? A fost făcută harcea-parcea cred că cu sute de amendamente, de data asta de ordin politic, în așa fel încât în legea Funeriu au mai rămas două lucruri, clasa pregătitoare și camerele de filmat la bacalaureat. Bine că au rămas și acestea. Mai departe o desconsiderăm, venim cu legea asta uitând altceva, cândva, demult, pe vremea lui Băsescu s-a vorbit de acest pact pentru educație, care să plece de la câteva lucruri de ordin valoric, identitar, și structural și care să nu poată pune în discuție diferențieri structurale odată cu rotația sau rotirea politicienilor. O zi nu s-a întâmplat acest pact pentru educație. Era timp, era 2004-2005. Mai departe s-a făcut ceva la Cotroceni, grandilocvent, proiectul pentru România. Am citit câte ceva, vă rog să mă credeți, cred că era loc de mai bine. Da, și vin înapoi notele, meditațiile, examenele. Succesul personal, succesul copilului la un examen, la un colegiu național sau la Oxford – sunt insule. 

Eu nu pot să le desprind de cuvântul ăsta care bântuie în cap de peste 15 ani. O societate anomică, care refuză să se uite în oglindă. Lucruri care ne-au distanțat, ne-am urât și ne-am certat și n-am găsit dialog pe legi, Piața Universității, pandemie, Ucraina, conspirații, toate aceste lucruri au transformat lumea asta – care putea fi măcar dispusă să asculte pe celălalt – în hateri și în oameni intoleranți, având precizia și convingerea deciziilor lor. Lăsați-mă să fiu deocamdată sceptică”.


7 comments
  1. Păi, va ramane ca până acum
    : cine vrea să învețe, va învăța, va depinde incontinuare de familia elevului, de starea materială…. Da, din păcate, accesul la șansă este conditionat de familie….

    Toate au ramas la fel ca acum 50 de ani!!!

    La fel a fost si pe vremea comunismului, erau olimpici, erau mediu instruiti, erau mediocrii….
    Dar, cu toate acestea, România este, de peste 33 de ani, o resursă intelectuală pentru Occident, și, in mica parte, pentru noi….
    Astfel că, situația nu e chiar dramatică…. Doar proștii sunt mai proști (ca altădată)….

    PS: poate e timpul sa renuntam la învățământul de mase, de sec. XIX, de tip haretian?!!! Sa trecem in sec. XXI, centrat pe valori si îndemânării practice???

    1. Fiecare profesor a acționat ca un Adam pentru că nu am avut o politică coerenta a educației. Cu schimbări după ureche tocmai pentru a destabiliza și a putea conduce țara.

  2. Dulapul von Sibiu, Ligia von Luxemburg si acolitii lor vor face praf tot ce a mai ramas din invatamatul romanesc. Va fi haos, asa cum este si in capul acestor intelectuali de marca.

    Proiectul Romania Educata de Ligia si Dulap va fi prezentat ca a doua epoca de aur, realizarea mileniului, legea legilor. Ligia si Dulapul vor fi canonizati de Daniel cel cu Trafaletele Sfant, intr-un final epic. Cartile de istorie vor rezerva capitole intregi acestui succes de proportii galactice. 6% din PIB vor fi alocate pentru construirea de statui cu Ligia, Dulapul si Romania Educata.

    1. Atat timp cat vor fi facilitati fiscale pentru anumite categorii, bugetul pentru educatie nu va trece de 3% din PIB.

  3. E logic să se întâmple asemenea lucruri când sistemul de educație e făcut de persoane care n-au legătură cu copii. Comisiile de programe școlare, manuale sau subiecte de examen sunt pline de persoane care n-au trecut pragul unui gimnaziu decât în copilărie. Principiul e simplu: n-ai predat niciodată la gimnaziu, n-ai ce căuta în comisie de gimanziu! O simplă lege care să condiționeze participarea în comisiile de programe, manaule și subiecte de examen de o perioadă de predare la grupa de vârstă respectivă ar face minuni. Se știe că trebuie o asemenea lege, dar nu se dă.

    1. Legea educatiei este in parlament daca va fi presiune pe ei vor schimba ceva, dar momentan fiecare isi vede interesul lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Judecătoarea care a suspendat analiza tezei de doctorat a premierului Ciucă, invocând nevoia de stabilitate politică, a avansat spectaculos în carieră. A devenit magistrat cu drepturi depline și șefa unei secții nou-înființate la Curtea de Apel București

Avansare profesională fulger pentru judecătoarea Ionela Tudor de la Curtea de Apel (CAB) București, cea care a motivat, anul trecut, prin nevoia de stabilitate politică a țării, controversata decizie de…
Vezi articolul

Elevul de la liceul sportiv din Constanța care n-a fost lăsat de șoferul unui microbuz să folosească abonamentul gratuit, pe motiv că nu ar fi venit de la școală, ci de la antrenament, anunță că va da în judecată Consiliul Județean și firma de transport

Elevul de la liceul cu program sportiv “Nicolae Rotaru” din Constanța anunță că dă în judecată Consiliul Județean (CJ) și firma de transport, după incidentul produs marți, caz semnalat de…
Vezi articolul

Comisarul european pentru cercetare și inovare, Mariya Gabriel, a fost în vizită la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială / Sâmbătă, comisarul se întâlnește cu profesori ai Universității Babeș-Bolyai

Comisarul european pentru Educație, Mariya Gabriel, se află în vizită în România până sâmbătă. Vineri s-a întâlnit cu ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja și au vizitat împreună Institutul…
Vezi articolul