Profesoară cu 19 ani de activitate la catedră, mesaj către liderii sindicali: Trebuie să vă luptați pentru drepturile noastre. Ne-a ajuns cuțitul la os. Cum putem să cerem performanță unui tânăr care care intră în sistemul de învățământ cu 2.400 de lei? Cum să cerem unui cadru didactic în prag de pensionare să reziste cu 4.400 de lei, iar un șofer de la Ministerul Educației să aibă peste 5.000 de lei? Este jignitor

9.949 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Zwolska | Dreamstime.com
O profesoară din Timișoara, care predă educație muzicală la Școala Gimnazială nr 30, și are 19 ani vechime la catedră, a transmis un mesaj către liderii sindicali care sunt acum în vârful protestului din școli. Irina Orosan a declarat la Digi24 că liderii de sindicat „trebuie să lupte pentru drepturile profesorilor” și ale angajaților din educație.

Întrebată cum se descurcă cu un salariu de cadru didactic, profesoara a răspuns: „Ne descurcăm greu și foarte greu. Și dacă (n.red. asta spune) un cadru didactic care are, în cazul meu, 19 ani de activitate la catedră… Vreau să spun și să specific acest lucru, am intrat în sistemul de învățământ pentru că iubim copiii și pentru că ne gândim la viitorul țării. Ne descurcăm greu, foarte greu și abia facem față cheltuielilor noastre de zi cu zi, pentru că și noi avem rate, inclusiv la casă, inclusiv la alte obiecte pe care le avem necesare, dar din păcate suntem nevoiți să punem bani și din buzunarul nostru pentru foarte multe alte lucruri, pentru ca activitatea noastră să fie una așa cum ar trebui să fie, la clasă, pentru că sprijin, din păcate, nu avem.

De aceea aș vrea să transmit un mesaj foarte clar și domnilor care ne reprezintă, domnilor din sindicat, că trebuie să se lupte pentru drepturile acestea ale noastre, ale educatorilor, pentru că suntem formatori, suntem oameni la rândul nostru. Avem și noi nevoile noastre. Nu venim în fața dumneavoastră doar pentru că avem ceva cu copiii sau cu părinții, cunoaștem aceste lucruri, suntem părinți, eu sunt personal sunt părinte de 3 copii – și fiecare dintre ei are nevoile lui. Avem nevoie de susținere și de înțelegere, pentru că nu se mai poate așa. Suntem la capătul puterilor și ne cerem un drept, un drept al nostru ține de normalitate. Suntem într-un stat democratic, ar trebui ca toată lumea să înțeleagă lucrul acesta. Nu ne batem joc, venim la clasă pregătiți, dar de multe ori suntem puși în fața unor abuzuri de toate felurile și ați văzut în media, că apar tot felul de cazuri și de filmulețe, nu ne apără nimeni, iar pentru drepturile noastre doar noi putem să facem acest lucru, doar noi ne putem apăra.

Vreau să transmit și liderilor de sindicat să se lupte pentru noi, pentru că dacă nu se vor lupta, o vom face noi pentru că, așa cum vedeți, ne-a ajuns cuțitul la os. Cum putem să cerem performanță unui tânăr care care intră în sistemul de învățământ cu 2.400 de lei? Cum să cerem unui cadru didactic în prag de pensionare să reziste cu această sumă maximă de 4.400 de lei, iar un șofer de la Ministerul Educației să aibă peste 5.000 de lei? Este jignitor.

Vă mulțumim pentru susținere, părinților, elevilor noștri, pe care îi asigurăm că și în continuare ne vom face treaba așa cum știm mai bine și le mulțumim pentru susținere, inclusiv tuturor oamenilor de cultură care ne scriu aceste mesaje”.

Foto: © Katarzyna Zwolska | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


9 comments
  1. Faptul că sunt licee cu promovabilitate foarte mică la bacalaureat se datorează ,în principal, admiterii în clasa a IX-a cu medii sub 5. Când , în anul 2020, s-a dat ordin de ministru, în care se specifica că la liceu se va intra cu medii de peste 5, s-au inflamat părinții. Cum credeți că un elev cu note de 2 la admiterea în liceu poate să obțină media 6 la bacalaureat?

  2. Dar cand faceti intelegere cu elevii din cls a XII -a ca ii treceți la cine stie ce materie numai sa nu vina la bac pt ca o sa aveti procent mic si va transforma liceul in scoala profesională cum este?motivația voastră ca raman prof.unii fara catedră,cum este?Nu este corect.ex lic.Cuza Bârlad.rezultate 1elev cu nota 5 la simulare bac din 120.si ei vor salarii?Au si pt ce….

    1. Faptul că sunt licee cu promovabilitate foarte mică la bacalaureat se datorează ,în principal, admiterii în clasa a IX-a cu medii sub 5. Când , în anul 2020, s-a dat ordin de ministru, în care se specifica că la liceu se va intra cu medii de peste 5, s-au inflamat părinții. Cum credeți că un elev cu note de 2 la admiterea în liceu poate să obțină media 6 la bacalaureat?

  3. Buna ziua. Din perspectiva mea salariile trebuie dublate sau chiar mai mult. Dar poate ma lămurește și pe mine cineva..cum rămâne cu “check and balances “? Mărim salariile dar cum știm ca banii sunt meritați? Cum măsuram asta? Sau mergem pe încredere ?

    1. Pai la banii astia vin din ce in ce mai multi “necalificati” in invatamant. Oamenii buni se indreapta spre alte domenii.

    2. La salariile oferite in sistemul de educatie vin absolventii de care abia au terminat facultatea si aia facuta la privat . Cati elevi , studenti ati auzit ca vor sa se faca dascali ? Toti se vor medici , avocati , it-isti , politisti , magistrati . Cand in sistem au sa intre absolventi de 10 atunci si mediile la examene au sa fie pe masura .

    3. Cei mai multi dintre profesorii vechi au luat note foarte mari la examene. Notele pe care le vedeti prezentate la emisiunile de scandal, sunt ale celor noi, care vin acum in invatamant. Absolventii buni, nu mai vin in invatamant, deoarece nu pot trai cu salariul de mizerie pe care-l primesc.
      Drept urmare, vin cei care sunt foarte slabi, si de-aia si notele. Si ce e mai rau acum urmeaza, noi o sa iesim la pensie in 15-20 de ani si sa vedem ce o sa se intample…
      Deja la liceele bune din orasele mari( nu de la tara) nu mai sunt suficienti profesori de matematica, fizica, informatica, etc..
      Eu am dat examen in urma cu 20 ani cu 213 oameni si am iesit a doua, cu 9,95 si abia am prins un post langa Ploiesti, nu in Ploiesti.
      Acum sunt posturi si nu sunt profesori. Dar poate veniti dv. sa predati, ca tot le stiti pe toate.

  4. E bătaie de joc!
    Guvernanții nu doresc copii educați!
    Prioritate EDUCAȚIA – este o minciuna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Ministrul Educației, despre eventuala închidere a tuturor școlilor, decisă azi la Cotroceni: Susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă / SURSE: Urmează o vacanță de 2 săptămâni pentru toți elevii și copiii de grădiniță

În situația în care se suspendă și alte activități, susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu două…
Vezi articolul

Ministerul Educației lasă neschimbat calendarul înscrierilor la BAC 2023 în plină grevă generală și pasează responsabilitatea acelor directori de școli “care pot asigura resursa umană” / Înscrierile încep luni, 29 mai

Calendarul înscrierilor pentru examenul de Bacalaureat 2023 rămâne neschimbat, deși în școli este grevă generală de 5 zile și în unele unități de învățământ întreg personalul nu lucrează. Candidații se…
Vezi articolul