Profesoara Cristina Cioabă de la Școala Gimnazială „Șerban Vodă” din București și traducătorul Vlad Russo, premiați pentru literatură la Gala „Monica Lovinescu” 2024

Cristina Cioabă, Vlad Russo, premiați la Gala Premiului „Monica Lovinescu” 2024 / Foto: colaj Edupedu.ro - INQUAM Photos/ Agerpres Foto

Premiul literar „Monica Lovinescu”, acordat la a doua ediție, a fost câștigat de traducătorul Vlad Russo al ediției Humanitas a Eseurilor lui Michel de Montaigne, potrivit anunțului făcut marți seară, de organizatori, la gala de la Ateneul Român. Un premiu special a primit și autoarea și profesoara Cristina Cioabă de la Școala Gimnazială „Șerban-Vodă” din București, pentru albumul centenar „Monica Lovinescu. O viață, o voce, un destin”.

Premiul, în valoare 10.000 de euro, este acordat de fundația editurii Humanitas și a fost înființat anul trecut, în care s-a marcat centenarul nașterii Monicăi Lovinescu, jurnalistă, critic literar și disidentă anticomunistă.

Distincția este dedicată cărților de nonficțiune din zona umanistă și unor demersuri intelectuale de anvergură precum editarea de ediții critice, coordonarea unor lucrări ample, traduceri dificile din patrimoniul cultural universal, conform organizatorilor.

Potrivit anunțului făcut marți, 19 noiembrie, la gala organizată la Ateneul Român, juriul și organizatorii selecției și ai evenimentului au luat decizia să acorde un premiu și pentru autoarea și profesoara Cristina Cioabă de la Școala Gimnazială „Șerban-Vodă” din București, care a publicat în 2023 albumul centenar „Monica Lovinescu. O viață, o voce, un destin”. Cristina Cioabă este absolventă a Facultății de Litere a Universității din București (FL-UB), unde a și obținut un doctorat în anul 2007 (sursa).

Pe lista scurtă au fost, în ordine alfabetică, nominalizați:

Pe lista extinsă au mai fost:

Scriitoarea Ioana Pârvulescu, președinta juriului pentru premiul „Monica Lovinescu” 2024: Întotdeauna e greu să faci jurizarea. La cărți nu e ca la matematică

Pentru această a doua ediție a premiului au fost luate în considerare cărțile publicate în intervalul 31 august 2023 – 31 august 2024. Scriitoarea Ioana Pârvulescu a fost președintele juriului, iar ceilalți membri – criticul și istoricul literar Alexandru Călinescu și librarul Răzvan Purcărea.

„Sperăm să se instituie o tradiție, pentru că Monica Lovinescu merită să aibă un premiu al ei cu totul special, cu o voce cu totul specială, și anume un premiu pentru cărți de curaj intelectual”, declara scriitoarea și profesoara universitară Ioana Pârvulescu la Radio România Cultural, la finalul lunii octombrie.

„Întotdeauna e greu [să faci jurizarea], pentru că la cărți nu e ca la matematică”, a completat ea. „Fiecare carte e în felul ei importantă și e în felul ei bună. Și atunci e greu să renunți la unele. De altfel, la gală va fi prezentată fiecare carte de pe lista scurtă. Deci e un fel de premiere a tuturor celor cinci cărți, dar să le numesc”, a spus Ioana Pârvulescu.

Ioana Pârvulescu / Foto: Facultatea de Litere/ Cristina Bogdan – Facebook.com

Iar scriitoarea a făcut în aceeași emisiune o descriere a celor cinci cărți de pe lista scurtă:

Anul trecut, premiul „Monica Lovinescu” acordat de Fundația Humanitas „Aqua Forte” a fost câștigat de profesorul George Ardeleanu de la Facultatea de Litere a Universității din București și Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului din Colectiv.

Citește și:
Profesorul George Ardeleanu de la Facultatea de Litere a Universității din București și Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului din Colectiv, câștigătorii premiului literar „Monica Lovinescu”, decernat la prima ediție
Statuile Monicăi Lovinescu și Virgil Ierunca, unite printr-o mantie de inox, alături de un arbore al răului, o parabolă a securiștilor infiltrați la Europa Liberă. Monument de artă contemporană, inaugurat în Cotroceni
Exit mobile version