Profesoara Cătălina Poiană de la Universitatea de Medicină și Farmacie din București, medic endocrinolog, a fost aleasă președinta Colegiului Medicilor din România (CMR), potrivit comunicatului de presă al organizației de vineri.
Cătălina Poiană este medic primar endocrinolog la Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Capitală și fost președinte al Colegiului Medicilor din București (CMMB). Ea îl înlocuiește la conducerea Colegiului Medicilor din România pe Daniel Coriu, șeful organizației din ultimii 4 ani, după cum a scris și HotNews.ro.
Din noua structură a Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România mai fac parte, pentru mandatul 2024-2028:
- Conf. univ. dr. Carmen Pantiș, de la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea, vicepreședinte al Biroului Executiv al CMR, coordonator al Departamentului de Jurisdicție Profesională
- Mirela-Liliana Oniceanu, vicepreședinte al Biroului Executiv al CMR, coordonator al Departamentului economico-social
- Călin Bumbuluț, vicepreședinte al Biroului Executiv al CMR, coordonator al Departamentului Profesional – Științific și Învățământ
- Șef lucr. dr. Gheorghe Gindrovel Dumitra – Secretar general al Biroului Executiv al CMR, coordonator al Departamentelor Avizări și Administrativ și Financiar
„Avem responsabilitatea de a reprezenta cu onoare colegii medici și de a apăra cu demnitate și fermitate profesia medicală. Ne așteaptă un drum ce nu o să fie ușor, un drum în care trebuie să avem obiective comune, proiecte cuantificabile, prin care să obținem implementarea unor măsuri care să îmbunătățească activitatea medicilor și să dezvolte profesia medicală în România. Trebuie să consolidăm și să dezvoltăm rolul Colegiului în relația cu autoritățile, vocea medicului trebuie să fie consultată și ascultată pe probleme ce țin de profesia medicală. Respectul pentru medici, respectul pentru pacienți trebuie să reprezinte o direcție pe care să o atingem de ambele părți. Medicul trebuie să se bucure de respectul comunității ca urmare a activității pe care o desfășoară. România are nevoie de medici bine pregătiți, de medici performanți si empatici, de medici care să contribuie la un efort comun pentru dezvoltarea sistemului medical românesc”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, noul președinte al Colegiului Medicilor din România, citată în comunicatul de presă.
„Trebuie să evaluăm ce avem astăzi, unde ne aflăm astăzi, să luăm ce s-a realizat bun în ultimii ani, deoarece au fost activități finalizate și implementate cu succes – sunt pentru construcție – și să ne aducem propria contribuție la ce va însemna noul CMR. Dacă ne dorim un sistem medical performant, trebuie să începem și cu dezvoltarea performanțelor instituționale ale Colegiului! Împreună cu noile structuri alese și validate, respectiv Biroul Executiv, Consiliul Național, precum și Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România, vreau să aducem CMR către medicul român, să facem cunoscut rolul CMR – acolo unde nu este înțeles pe deplin – și, ulterior, să creștem gradul de apartenență la instituția CMR. Sunt convinsă că vor urma patru ani de reformă a CMR și sper ca, peste acești patru ani, să predăm mandatele cu depunerea unui raport de activitate în care, cu mândrie, să scriem că am contribuit la o regândire a reglementărilor ce vizează profesia medicală, la o nouă poziționare corectă a medicului în societate”, a mai precizat profesoara universitară dr. Cătălina Poiană.
La alegerile desfășurate în cadrul Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) pentru desemnarea reprezentanților în Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România (CN CMR), prof. univ. dr. Cătălina Poiană a obținut cel mai mare număr de voturi, fiind urmată de prof. univ. dr. Șerban Bubenek și de dr. Cosmin Alexandrescu, ceilalți doi reprezentanți ai CMMB în Consiliul Național al CMR.
Printre obiectivele strategice prezentate în cadrul Planului de Management de către profesoara universitară dr. Cătălina Poiană se regăsesc, potrivit aceleiași surse:
- Modernizarea și digitalizarea Colegiului Medicilor din România
- Îmbunătățirea serviciilor oferite membrilor și sprijinirea colegiilor teritoriale, cu respectarea autonomiei fiecărui colegiu
- Reprezentarea activă a intereselor medicilor în raport cu autoritățile și instituțiile de sănătate
- Îmbunătățirea percepției medicului în societate
- Continuarea reformării instituționale a CMR
„Conform Planului de Management, Poiană își propune să transforme Colegiul Medicilor din România într-o instituție modernă, prin Performanță și Abordare, cu activități care trebuie să contribuie la dezvoltarea profesiei medicale și a activității medicului, precum și la îmbunătățirea continuă a sistemului medical românesc”, mai scrie CMR în comunicatul de presă.