Profesoara Andreia Bodea, despre propunerea ca absolvenții de liceu cu bacul promovat să poată să-și mărească nota: Nu văd ce profesori vor accepta să participe la aşa ceva

28.776 de vizualizări
Foto: Sorin Lupsa/ Agerpres Foto
Directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, Andreia Bodea, spune, pentru TVR 2, referitor la propunerea ca absolvenții de liceu care au promovat bacul să poată să-și mărească nota la cel puțin una din probe, că „nu văd ce profesori vor accepta să participe la aşa ceva”. „Ai dat bacalaureatul, nu eşti mulţumit de notă, există contestaţie”, a mai spus profesoara.

Edupedu.ro a scris că absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către USR.

„Ai dat bacalaureatul, nu eşti mulţumit de notă, există contestaţie. Ai contestat, ai primit o altă notă mai mare sau mai mică. Și cu asta basta. Nu văd ce profesori vor accepta să participe la aşa ceva. Şi de ce doar o dată şi nu de 10 ori?”, a declarat Andreia Bodea.

Silvia Dinică, senator USR, a menționat că „aceasta este o propunere care a venit de la nişte adulţi, de fapt, care munciseră o vreme. Deci, ei aveau bacalaureatul luat, munciseră o vreme şi voiau să-şi continue cariera, deci să se înscrie şi să urmeze o facultate.”

„Nu obligăm pe nimeni să se întoarcă, să-şi mărească nota. Nu facem un concurs din asta, deci, haideţi, cine îşi mai măreşte astăzi nota la bac, ci să facem un cadru suficient de flexibil încât oamenii să îşi poată continua, pentru că nu avem suficienţ absolvenţi de facultate”, a mai precizat aceasta.

Despre numărul contestațiilor depuse la BAC în 2023, 2022, 2021 și 2020

Peste 54.600 de constatații au fost depuse la examenul național de Bacalaureat 2023, potrivit datelor Ministerului Educației. Acesta este al treilea an cu cel mai mare număr de contestații din ultimii 10 ani.

49.091 de contestații au fost făcute de candidații de la BAC 2022, în prima sesiune, cu 6.889 mai puține decât în 2021, potrivit Biroului de presă al Ministerului Educației la solicitarea Edupedu.ro.

La prima sesiune de Bacalaureat 2021 au fost depuse 56.000 de contestații, după cum a anunțat ministrul Educației, iar în 2020 au fost 62.790 de contestații.

Condițiile pentru promovarea examenului

Promovarea examenului de Bacalaureat 2022 permite accesul în învățământul superior, adică diploma de bac este un fel de „pașaport” pentru înscrierea la facultate. Pentru a fi declarat promovat la Bac, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească trei condiții, cumulativ, potrivit metodologiei de examen.

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:

  1. să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2023) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  2. să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. să obţină media generală 6 (cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc
simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”.

Citește și:
PROIECT Absolvenții de liceu care au promovat bacul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe / Dacă nota la reexaminare este mai mare, se eliberează o altă diplomă de bacalaureat
BREAKING Peste 54.600 de contestații au fost depuse la BAC 2023. Aproape 51.650 de lucrări au fost corectate greșit / La Limba română sunt 300 de lucrări ale căror note au fost modificate cu peste un punct și jumătate
Diplomele de BAC 2024 pot fi eliberate mai devreme pentru candidații care nu depun contestații – document

38 comments
  1. …Helaau, conform rezultatelor, învățământul romanesc nu se poate compara cu învățământul occidental…este la nivelul Mongoliei…40% “nefunctionali” plus 47 “minim funtionali”…astea sunt rezultatele testelor Pisa și nu spuneți ca e nerelevant pentru ca e un simplu text dat din care se pun întrebări. Îmi pare rău dar 90% e foarte mult, din păcate asa e întreaga societate românească, asa sunt și profesorii deoarece dacă nu era asa nu ajungeam la 90% minim functionali la clasa a 8-a…asa stand lucrurile cine sa modifice și sa reformeze invatamantul: cei 90% care au mari probleme in a percepe realitatea(din moment ce nu inteleg un text de o pagina aflat deasupra intrebarilor) sau cei 10% care au cam plecat si pleaca din tara?

  2. Adesea comentariile postate aici sunt utile și constructive.

    Acum pare că mulți confundă examenul de absolvire (bacalaureat) cu un concurs de orice fel.

    Anomalia nu a pornit de la diferențele de notare (oricum sunt inerenre) pt că nu dau toți elevii BAC la aceleași discipline ci de la echivalarea BAC ului cu examenul de admitere in învățământul superior.

    Reintroducerea unui examen minimal (chiar si la o singură disciplina, chiar și grila) pt admiterea in învățământul superior ar încheia aceste discuții inepte.

    Rezolvarea unei anomalii cu alta nu va face decât să bulverseze și mai tare sistemul si chiar societatea.

    In plus se poate crea un precedent.

    Daca BAC ul se poate relua doar pt ca nu îți plac notele, s-ar putea naște ideea că orice examen se poate relua oricum, oricând.

    In plus ideea de ,,discriminare pozitivă” (a se citi mai multe drepturi” pare să funcționeze din nou. Daca iau notă mare, vreau altă diplomă.
    Dacă iau notă mică vreau tot nota mea inițială chiar dacă am pus pe drumuri o grămadă de oameni și resurse.
    Un fel de retur de produse neconvenabile.

    Observați că in ultima vreme nimeni nu cere creșterea calității examenului de BAC ci dispariția sau diluarea lui până la irelevanță.

    Aproape că nu se spune direct că învățatul este o povară sau că BAC ul e o tortură.

  3. Către S:
    Ba, de unde știi la care discipline am dat bacalaureatul? Am urmat liceul teoretic, secția reală, pe atunci nu avea și specializări și am susținut bacalaureatul la romana, matematica și fizica. Am avut media 7,66. Atunci bacalaureatul nu se promova “în rate”. Îl reluai de la zero, daca nu îl promovai in sesiunea respectiva. Iar la admitere la facultate probele scrise erau obligatorii, indiferent de facultatea aleasa. Așa că ciocu mic stimabile!

    1. @Florin,

      Felicitări pentru absolvirea profilului real, dar cu 7,66 să te “lauzi” prietenilor tăi, “stimabile”, nu mie! Am avut media la Bacalaureat peste 9 acum zeci de ani (da, când se repeta tot examenul dacă picai la ceva), la aceleași discipline ca tine și am intrat la prima facultate cu probă scrisă la matematică și fizică. Da, la toate facultățile era așa, doar că nu aveai o singură încercare nici atunci, repet (poate pricepi)! Nu am avut nevoie de a doua șansă, dar înțeleg (spre deosebire de tine) că există situații în care aceasta se justifică.
      Când ceri, începe prin a cere cât mai mult de la tine, nu de la ceilalți, d-nul “merge și atât/așa”!

      P.S.: Limbajul vulgar să-l folosești cu cine te-a “educat”…

  4. Cei ce au propus această tâmpenie, n-au fost tocmai tâmpiți, ci doar hoți. Ca niște prădători adevărați au mirosit din timp prada și bineînțeles pe cei dispuși ( nu puțini) să dea sfănta șpăguliță pentru o notă mare , dar nemeritată. Vrei notă mare, nu sta ca prostu cu picioarele în apă rece și
    cu cartea sub ochi, bagă mâna adănc în în buzunaru’ lu’ tac- tu și rezolv-o, fraiere!! Că după aia te-așteaptă Olanda, viață la discreție, fetițe și băieți fără inhibiții și cocaină, multă și ieftină. “Succesuri” s-aveți, studenți ai nimănui!

  5. Sunt imbecili complet. Paraleli cu realitatea. Scot pe banda analfabeți functionali complet incapabili sa dea piept cu viata iar pe ei ii preocupa notele.
    Vom deveni o tara de prosti lipsiti de educație in care prostii vor conduce

  6. și dacă în loc să-și mărească nota la disciplină, ia nota sub 5 și pică bacul? i se anulează diploma?

  7. Aceste propuneri vin din Parlament, unde normal ,într-o țară educata si civilizată ar trebuii sa fie crema societății, dar la ora actuală este…drojdia societații ! A mai fost o propunere venita tot de la un analfabet ( care nu cunoștea nici Legea învățământului) , din Parlament , in care propunea sa se înceapă admiterea la facultate fără bacalaureat !

    1. Corect, în parlament majoritatea au fost certați rău cu școala, ca sa nu mai amintesc că majoritatea sunt cu un caracter mizerabil, puși doar pe îmbogățire rapida, chiar cu încălcarea legii. Dar sa nu uitam că tot romanii i-au ales!

  8. Daca paryicipa toti care vor sa isi mareasca nota,din motive variate, cand se termina de corectat lucratile?

  9. Daca Einstein s-ar fi născut acum in Romania nu ar fi putut să meargă la facultate. El se descurca minunat la matematică, dar mediocru la restul materiilor

    1. Nu ai dreptate! La admiterea la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii din București examenul scris are pondere de 60% și locurile nu se ocupa niciodată la prima sesiune!

    2. @Ssss,

      Eminescu a fost repetent din cauza matematicii, așadar… școala românească era și atunci “perfectă”, nu perfectibilă!

  10. Am dat Bacalaureatul inainte de Revolutie. Atunci nu facea nimeni contestatie la nota. Deşi eram, cred, cel mai bun din clasă la Fizică, la Bacalaureat am luat o notă mai mică de 6. Sunt convins că s-a greşit la corectare, sau am fost notat cu nota altui elev. S-au mirat profesorii, însă, a rămas aşa. De atunci am absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, dar, dacă aş putea, oricând aş merge să-mi corectez nota la Fizică.

    1. Vezi că vei deveni ministrul învățământului în locul lui Deca, dacă repeți bacalaureatul. Succes la colecționat diplome! Ce ar face fabricile de diplome, daca nu ar exista oameni ca tine?

      1. @Florin,

        Unii urmează mai multe facultăți, în diferite domenii (care îi pasionează), nu se bucură că au scăpat de școală și au la dosar o diplomă! Să înveți permanent/din proprie inițiativă este ceva care… te depășește, nu? În mintea ta și a altora ca tine: dacă nu ești remunerat, degeaba înveți! Asta este diferența dintre un intelectual adevărat – care învață pentru minte/suflet și știe că nu există “suficient” și unul care doar “a pus mâna” pe o “hârtie”/a dobândit o funcție!

  11. Într-adevăr, dacă noi acum coroborăm intrarea la anumite facultăți cu media de la Bac, evident, pentru anumiți absolvenți (cu note mult mai mici ca media de admitere), acele facultăți devin prohibitive!
    O șansă in plus ar fi de bine!

    Același lucru se întâmplă azi cu cazurile de profesori formați înainte de revoluție, când notele de la examene erau mai mici-exigenta mai mare (deci media de absolvire era mai mică), astfel încât, când vor să se înscrie la studii masterale/ doctorat, dacă nr. de locuri e mai mic, ei au șanse zero! Știu cazuri de absolvenți de universitate (și eu) care au vrut să facă studii aprofundate de antropologie/anumite specializări din psihologie, dar media minimă de intrare era departe de mediile de atunci ( în plus, media la facultăți umaniste nu se compara cu cele de la cele de reală etc.).

    La fel e cu notele de la grade didactice! Era ceva pe timpuri să iei de prima dată def-ul, gradele didactice; notele erau cum erau …(cu reguli: 7/8 minim, ici-colo apăreau nouă, zece).Acum, cine nu ia zece e fraier! Plouă cu note mari la examene! Când comparăm, nu au nicio șansă cei care au și ei cunoaștere, aptitudini, atitutudini măcar egale, dar vin din altă perioadă; era altă paradigmă de gândire a societății!

    Un indice de corecție ar fi necesar! Dar cred că, până ar veni din partea facultăților o asemenea deschidere, nu ar mai fi doritori!

    Mie, profesor cu experiență f.mare, nu mi se pare de neglijat suplimentarea șanselor unui individ ptr.ca acesta să iși îmbunătățească rezultatele la Bac.! Din contra, cred că e de apreciat orice efort de a trece încă o dată printr-un examen! Pentru societate, am avea cetățeni mai bine pregătiți!
    Ideea e că orice e recurent poate duce la schimbări majore ale sistemului! Urmările ar trebui luate in seamă inițial ideatic, apoi discutată eventuala implementare!
    La noi, cutuma e să facem invers…!
    O altă cutie a pandorei s-ar deschide?
    Și drumul spre iad e pavat cu intenții bune!

    1. Bacalaureatul în ziua de astăzi este un circ. Doar cei care nu au habar la cele 3 discipline cerute la acest examen, nu îl promovează. Plus că se poate promova “în rate”. Atunci hai sa repetam și examenele de absolvire ale facultății, ca sa fie circul complet. În curând Lidl sau Carrefour își vor permite sa ceara studii superioare pentru lucrătorii comerciali.

  12. Ce-ar fi să desființăm liceele? De ce să ii stresăm pe ” bieții copii”cu invățatul şi cu examenul de Bacalaureat? Le dăm direct diplome de absolvenți de facultate când termină clasa a 4-a! Şi aşa ii îmbrăcăm în robe ṣi tocă, nu vor mai fi nici traumatizați de note, toată lumea va fi fericită!

    1. Deja cei mai multi absolvenți de studii superioare nu au ce face cu diplomele lor. Doar să-și satisfacă orgoliul, afirmând că sunt intelectuali.

  13. Dacă e p-asa de ce nu am repeta și examenul de licență,de dizertație etc.Sa se repete toate!Ca la spitalu’ de nebuni.

  14. D-nă, aveți colegi care au participat de mai multe ori la Titularizare (și nu din lipsa postului, ci pentru notă peste 7), nu cred că sunteți îndreptățită să condamnați o asemenea măsură!
    Dacă un intelectual are posibilitatea să mai acumuleze informații până la anul, iar asta nu îl face mai puțin merituos, de ce nu ar avea și un elev de liceu această șansă? Poate regretă un rezultat, poate își ia un loc de muncă și își plătește meditațiile pe care nu i le-au putut oferi/plăti părinții (nu toți se nasc în familii de intelectuali!). De ce să fim răi? Nu vor repeta examenul cei care abia au așteptat să scape de școală.
    Când se intra la facultate doar cu nota/media unui concurs de admitere, nu era nevoie de o asemenea măsură, omul învăța un an, se pregătea mai bine, apoi mergea la facultate. Și putea încerca mai mulți ani la rând! Deci poți ajunge intelectual după mai multe încercări, dar nu poți absolvi un liceu cu o repetare de examen la o disciplină! Este “perfect” raționamentul d-voastră!

    1. Corect! Vad ca multi de pe acest site sunt perfecți si nu inteleg ca unii se maturizează mai greu sau au si probleme.

    2. Nu confunda titularizarea cu bacalaureatul! Este altă mâncare de pește: titularizarea se susține pentru a ocupa un loc de muncă în învățământ, bacalaureatul se susține pentru a putea urma învățământul universitar.

      1. @Florin,

        “titularizarea se susține pentru a ocupa un loc de muncă în învățământ, bacalaureatul se susține pentru a putea urma învățământul universitar.”

        Cu atât mai mult, învățământul are nevoie de elita absolvenților de studii superioare, Bacalaureatul este nivelul mediu de studii (nu-ți asigură un loc de muncă stabil sau cu pretenții salariale)! Logica ta lasă de dorit: ceri unuia cu studii medii ceea ce nu ceri altuia cu studii superioare (chiar postuniversitare) – adică perfecțiune de la prima încercare!

        1. Logica ta lasă de dorit! Nu vrei sa se poată repeta și examenele de absolvire ale facultății, pentru a obține note mai mari?Despre ce elite faci referire? Elitele merg la facultăți exigente, cu concurs de admitere prin probe scrise, nu urmează fabrici de diplome.

          1. @Florin,

            Elitele au putut/pot da admitere la facultate de mai multe ori (până “pică pe subiect”) sau au fost/sunt limitate la o încercare? Poți încerca ani la rând până reușești la o facultate, iar pe diploma de absolvire apare același lucru ca la cel admis din prima! Dacă statul nu refuză dreptul la progres (al individului), cine ești tu să o faci?

            Dacă poți susține Bacalaureat sau/și licență după ce le-ai picat, chiar atât de grav este că un om vrea să își ridice o notă de la Bacalaureat?

            Da, te bate logica, ești dintre cei care au evitat matematica/fizica/chimia la Bacalaureat (nu dintre cei care ar vrea să repete probele respective pentru un rezultat mai bun)! În caz că nu știai, Eliade a dat chimia la Bacalaureat, putem spune același lucru despre tine sau despre d-na din articol? Ministerul (acum mulți ani) a dat posibilitatea unor alegeri! Iar acum, unii dintre cei care au beneficiat din plin de acele alegeri (și au scăpat la Bacalaureat de materiile cele mai solicitante intelectual)… ne “trag de urechi”. 😀

    3. Cine vrea neapărat să aibă o diploma de licență, poate urma orice facultate, chiar și cu media 6 la bacalaureat. Facultățile care țin la exigenta pretind concurs de admitere cu probe scrise. Majoritatea celorlalte facultăți au locuri bugetate neocupate după prima sesiune, plus că mai sunt și locurile cu taxa, atât la stat, cât și la privat. Deci nu exista porți închise pentru cei care au promovat la limita bacalaureatul.

  15. Da’ de ce atata agitatie cand Asoc elevilor din C-ta a propus eliminarea bac-ului si se pare ca unele minti luminate chiar iau in discutie aceasta propunere…?

  16. Daca universitățile ar da admitere pe stil vechi si nu ar solicita media de la bac, ar fi cel mai bine. In vremurile de atunci, unii puteau sa refacă admiterea până se vedeau studenți, se mai stătea un an,doi acasa, se mai învăța si era ok.Bacul e un fier roșu pe mână. Încă o dată, soluția e examenul de admitere la facultate.

  17. in orice tara din UE cu invatamant mai bun, examenul de baccalaureat are trei directii si se face doar contestatie la note. La urma urmei, poti sa incepi pregatirea de bac inca din vacanta de vara de la finalul clasei a XI- a daca vrei note mari. Si nu in ultimele doua luni inainte de bac nu se ingrasa porcul.

    1. Si eu cred că vor fi suficiente cozi de topor astfel încât să se organizeze aceasta PORCARIE. Învățământul din Romania își continuă căderea libera sub atenta supraveghere a lui Iohannis și a lacheilor ministri ai învățământului, dintre care s-a remarcat în mod deosebit Ligia Deca.

      1. da,da….pt gradație ce nu face Omu?!:)) corectează, sta noaptea …mai lipsește sa punem plasa cu sticle sa prindem loc la Isj …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Eliminarea examenului de Titularizare și angajarea profesorilor direct de școli, nu de inspectorate, sunt recomandate României în două rapoarte de expertiză ale OCDE, solicitate de Guvernul României și ignorate de conducerea Ministerului Educației

Modalitatea prin care Ministerul Educației îi angajează în școli pe cei care devin profesori (titularizarea) a fost criticată dur de specialiștii OCDE, instituție cunoscută la nivel mondial pentru organizarea testărilor…
Vezi articolul

EXCLUSIV Sindicaliștii care sunt scutiți de predarea la clasă primesc și anul acesta salariile de la stat, a decis ministrul Educației / Cadrele didactice care beneficiază de degrevare și rezervare nu pot preda la plată cu ora – Ordin de ministru

Sindicaliștii din învățământ continuă să beneficieze de degrevări totale sau parțiale de normă/post didactic, cu plata drepturilor salariale acoperite de stat, după cum reiese dintr-un ordin semnat pe 14 august…
Vezi articolul