Liceenii care se pregătesc pentru cariera didactică pot să aibă dificultăți atunci când trebuie să predea materii precum Istoria sau Geografia în perioada de practică, discipline pe care nu le-ar mai studia în propriul curriculum, dacă proiectele planurilor-cadru pentru liceu vor rămâne neschimbate, a afirmat profesoara Anca Gorban, la Radio Top Suceava.
Potrivit profesoarei, nu poate fi trecut cu vederea faptul că „există o serie de discrepanțe” în ceea ce privește disciplinele Istorie și Geografie din perspectiva unui liceu pedagogic.
Profesoara Anca Gorban: „Disciplinele Istorie și Geografie dispar din planurile-cadru, din trunchiul comun, în clasele a XI-a și a XII-a. La clasele de Pedagogie, pe de altă parte, elevii de la Pedagogie intră în practică pedagogică la clasele de primar – de exemplu, la clasa a IV-a, cu disciplinele Istorie și Geografie.
E foarte greu să predai ca elev de clasa a XII-a Istorie sau Geografie, atât timp cât tu nu faci disciplina la școală. Dacă ea intră în CDEOȘ (curriculum la decizia elevului din oferta școlii), în opționale, atunci poate să nu fie aleasă la clasă ca disciplină, dar elevul o predă mai departe la clasa de Pedagogie și atunci apar aceste discrepanțe între propunerea ministerului și realitatea din teren”, a menționat ea.
Informații de context
Potrivit proiectului de planuri-cadru pentru liceu, lansate în dezbatere publică vineri seară, pe 31 ianuarie, istoria și geografia sunt eliminate din trunchiul comun la clasele a XI-a și a XII-a pentru elevii de la uman, real și tehnologic.
Reacția ministrului Daniel David la unul dintre primele puncte de vedere exprimate în dezbatere de către Mihai Manea, președintele Asociației Profesorilor de Istorie, a fost de respingere a acuzațiile privind marginalizarea Istoriei în noile planuri-cadru: „Hai să stopăm conspirațiile și dezinformările (…) Istoria națională ar trebui introdusă mai repede, din clasele a IX-a sau a X-a, deoarece așa ajungem la toți elevii”, a afirmat el.
Ulterior, președintele Academiei Române a acuzat o „nouă ofensivă contra istoriei și geografiei”, spunând că „«specialiștii» ministerului educației […] au scos istoria și geografia – cele două cenușărese ale materiilor școlare – din «trunchiul comun» (cu posibilitatea puțin probabilă ca școala să poată repara vag această nedreptate)”.
Ministrul Educației a replicat, într-un articol publicat pe blogul său: „Îl întreb pe președintele Academiei Române dacă ne place cum actualul sistem de educație ne tratează copiii și domeniile legate de identitatea/cultura națională. Mie, nu (și știu că nici lui)! Mă uit la testele naționale și internaționale și sunt extrem de îngrijorat când văd procente adesea de peste 40% sub sau la limita funcționalității. […] Aș vrea să văd predate conținuturi mai aerisite și relevante, cu mijloace de predare și manuale atractive, care să-i încurajeze și să-i entuziasmeze, nu să-i plictisească pe copiii noștri, atunci când vorbim despre aspectele legate de identitatea/cultura națională”, a răspuns acesta.
Mai mult, decanii de la 12 facultăți de Istorie din țară, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și șeful secției de Istorie-Arheologie al Academiei, Victor Spinei, i-au cerut ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, să includă cel puțin câte o oră de Istorie în fiecare an în planurile-cadru de liceu pe care le pregătește pentru intrarea în vigoare din septembrie 2026.: „Istoriei ca disciplină îi poate fi alocat prin planurile cadru un loc în conformitate cu importanța și statutul pe care îl merită prin reducerea curriculumului de specialitate și mărirea ponderii trunchiului comun, fără ca acest lucru să afecteze ponderea celorlalte discipline”, este mesajul transmis de ei.
Și profesorii Facultății de Istorie a Universității din București au criticat eliminarea disciplinei Istorie din trunchiul comun la clasele XI-XII și au argumentat că actuala oră de Istorie este oricum insuficientă pentru a combate valul anti-rațiune și pseudoștiințific și pentru a forma tineri care să înțeleagă critic mecanismele istorice și trecutul pentru a contribui în prezent la o societate democratică.
De asemenea, profesorii de Geografie din București și Ilfov au criticat eliminarea Geografiei la clasele XI-XII din proiectele de planuri-cadru 2025: „Geografia este, astfel, capabilă să educe temeinic generațiile viitoare pentru noul „mâine” care, cu siguranță, nu va mai arăta ca în prezent. Este de datoria noastră să nu aruncăm viitoarele generații în mrejele teoriilor conspiraționiste, ci să le oferim șansa unei educații temeinice, bazată pe știință și pe argumente”.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a explicat, miercuri, că discuțiile despre noile planuri cadru puse deja în dezbatere de instituția pe care o conduce sunt blocate pe numărul de ore și discipline. „Nu asta este miza. Miza este cum trebuie să fie arhitectura acestor planuri-cadru, ce punem în trunchiul comun, ce punem în curriculum de specialitate”, a spus Daniel David, la lansarea raportului național de alfabetizare matematică din România.
2 comments
Arhitectura acestor planuri cadru trebuie sa sprijine disciplinele care au o continuitate in facultati. Vrem specialisti dar taiem pregatirea si specializarea. Pasiunile pt materii incep din liceu si se continua prin facultati. Acest domn ministru este psiholog de profesie dar cu logica sta cam slab.
Aveti dreptate. Se joacă cu cuvintele.