Profesoara Adina Papazi: Eu nu am întâlnit niciodată, la o simulare de bac, atâtea teze fără nimic scris la subiectul 3. Din 48 de teze de real, câte am corectat, doar 9 aveau subiectul 3

46.603 vizualizări
Adina Papazi / Foto: captură știrile ProTV
Adina Papazi, profesoară de Limba română la Colegiul Național I. L. Caragiale din București, a declarat, pentru știrile ProTV, referitor la simularea examenului național de Bacalaureat 2025, că n-a întâlnit niciodată „atâtea teze fără nimic scris la subiectul 3”. „Din 48 de teze de real, câte am corectat, doar 9 aveau subiectul 3”, a spus aceasta.

Adina Papazi: „Asta se vede în felul lor sărăcăcios de a se exprima. Eu nu am întâlnit niciodată, la o simulare de bac, atâtea teze fără nimic scris la subiectul 3.”

Reporter: Nici măcar n-au încercat?

Adina Papazi: Nimic, nimic! Din 48 de teze de real, câte am corectat, doar 9 aveau subiectul 3. Practic, au primit punctajul zero”.

Informații de context

33% dintre elevii de clasa a XII-a care au dat simularea la Bac 2025 nu au luat nota 5 la limba română, potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației, marți, 8 aprilie. Asta înseamnă o scădere de 8% față de 2024. La proba obligatorie a profilului, Istorie sau Matematică, 36% nu au reușit să obțină nota 5, procent similar cu cel de anul trecut, iar la proba la alegere a specializării a scăzut procentul elevilor care nu au luat 5 cu aproape 6%.

  • Amintim că simularea examenului național de Bacalaureat 2025 s-a desfășurat în perioada 24-27 martie.

La simularea de Bac 2025, în total au fost evaluate 101.433 lucrări la limba română, dintre care peste 14.600 au fost note între 1 și 4.99. Cele mai multe note au fost între 5 și 6, peste 25 de mii.

Număr lucrări cu note între 1 și 1.99 – 1.469

Număr lucrări cu note între 2 și 2.99 – 4.155

Număr lucrări cu note între 3 și 3.99 – 9.158

Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 67.793, adică 66,84%.

Rezultate la nivel național, pe tranșe de note:

Foto: Ministerul Educației și Cercetării
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

La subiectul al III-lea, elevii de la uman au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic sau al experienței studiat. În schimb, candidații de la real și tehnologic au avut de prezentat particularitățile unui roman psihologic sau al experienței studiat.

Adriana Iancu, profesoară de Limba română și directoare a Școlii Gimnaziale nr. 206 din București, a declarat, pentru Prima TV, referitor la subiectul al III-lea de la proba de Limba română din cadrul simulării examenului de BAC 2025, că „vine să trezească la realitate, dacă îmi permit să spun așa, elevii”. „Al II-lea subiect, care vizează opinia dacă profesorul contribuie sau nu contribuie la îmbogățirea experienței de culturale, cred că va aduce pentru fiecare dintre noi răspunsuri neașteptate”, a menționat aceasta.

Profesoara Irina Căpățână este de părere că subiectele date la simularea examenului de BAC 2025 „le fac un mare bine și colegilor care au uitat să citească programa de bac și, deopotrivă, programele anilor de studiu”. Aceasta, care predă Limba și literatura română la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, scrie într-o postare pe Facebook că la simularea de la limba română se dă „ce nu s-a dat niciodată”.

Profesoara Adelina Beldugan a rezolvat, pentru Edupedu.ro, subiectele la Limba română și a menționat ce opere ar fi putut alege elevii la subiectul al III-lea.

La subiectul al III-lea sunt convinsă că vor exista confuzii pentru că mulți elevi s-au îndreptat și spre nuvela psihologică Moara cu noroc. De faptromanele vizate spre analiză erau, printre altele, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, de Camil Petrescu; Patul lui Procust, de același autor, Maitreyi și Nuntă în cer de Mircea Eliade, Ioana sau O moarte care nu dovedește nimic de Anton Holban etc.”

Pentru a trece proba e necesară o notă de minimum 5, însă examenul este promovat dacă media este de peste 6.

Edupedu.ro a scris despre Generația Experiment 2012-2025, cea mai mică generație de elevi ca număr de înscriși la școală, cu un parcurs școlar marcat de abandon, stagnare curriculară și lipsa de coerență a reformelor educaționale.

Citește și:
Rezultate Simulare BAC 2025. Unul din trei elevi de clasa a XII-a nu a luat nota 5 la limba română. Cei mai mulți elevi cu note sub 5 – la disciplina obligatorie a profilului, Istorie sau Matematică: 36%

10 comments
  1. Revoltător este timpul petrecut de copil, învățând, la masa de lucru din sufragerie, sub ochii părinților. Mai exact, absent.
    Dacă notele peste mediocru ar fi fost 0, da, aveați dreptate. Cei ce reprezinta note peste 7, nu provin din aceeași generatie? Au avut alt meniu la masă, au dormit în alt confort, nu au ieșit pe ușa unei familii cu teme scrise/învățate către scoala, sau timpul alocat propriei dezvoltări a fost spre deloc, sub aceeași ochi permisivi de părinte ignorant?.
    Există vreun articol de lege prin care părintele poate fi acuzat de neglijenta? Există, a naturii, va culege pe termen lung ce a semănat
    Faceți o comparație a rezultatelor cu a numărului de absente, a notei la purtare și atitudinii părinților față de școală/ munca!

  2. Cei care le gasiti mereu scuze la elevi pentru rezultate proaste sau mediocre ,fie sunteti parinti , sa aveti o scuza ptr rezultatul propriului copil, fie nu ati predat niciodata la o clasa de provincie ,de cartier, sau la un liceu care nu e de renume.
    Singura concluzie pentru rezultate proaste este faptul cand nu se invata nimic. Nu se deschide ,caietul, cartea… Nu stiu sa citesca, sau daca gandac nu inteleg enuntul. Nu trece nimic prin filtru gandirii.
    Daca ar mai lasa retelele de socializare, internetul, jocurile, ,cluburile ,acum terasele, si ar
    mai pune mâna pe carte, ar obtine rezultate bune.

  3. Acești copii sunt prima generație la care a fost introdusa grupa 0.Au fost schimbate programele dar niciodata nu au avut manuale întocmite după noile programe. Intr-un an, cred ca erau în clasa a 3-a, manualele au venit cam pe 20 mai , au fost distribuite și apoi, pe 15 iunie, au fost returnate scolii.In anul 2021,când au susținut evaluarea nationala, modelele de subiecte au apărut în luna februarie. Era un nou model de abordare al acestui examen, bazat pe noua programa, pt niște copii care au studiat numai după manuale vechi, după programa veche și cu profesori care habar nu aveau în ce constau aceste modificări. Cei din conducerea ministerului nu au gândit ca cei care sunt azi grupa 0 mâine vor fi clasa întâi și poimâine cala a 2-a? Nu! Cam cum se întâmplă când ninge… sunt prinși nepregătiți! Revoltător!!!

    1. Și după 4 ani, cei care au intrat acum în clasa a IXa tot nu au manuale, cum n-au avut nici cei care anul ăsta dau bacalaureatul.

      Oricum subiectele la bac sunt exact după modelul din 2011 deci discutăm despre cai verzi pe pereți.

    2. Tin sa va contrazic. Nu au invatat nimic, si de aceea nu au scris . Nu ii mai cocolositi cu pandemia cand nu intrau online si nu deschideau camera cand ba nu au camera, ba le invadezi intimitatea daca ii pui sa o tina deschisa, etc. cu lipsa de manuale ,pe care nu le deschid. Adevarul e simplu. Nu invata, ca vad ca se poate ajuns ,,sus,, si fara carte.

  4. Sunt putini elevi care vor urma o facultate de profil, avand cursuri si de profil uman…. ei venind de pe profil real… si invers. Apoi, multi dintre elevi nu considera nota revelatoare, important e sa ia bac-ul…
    Atat accent s-a pus pe aceasta simulare, incat elevii au ajuns sa fie speriati de examenul propriu-zis, cel din Iunie. Au emotii! Prin cate schimbari a trecut aceasta generatie?
    Profesor, elev sau parinte, toti trebuie sa gasim solutii.. fara sa me aratam cu degetul!!’

  5. Da! Sigur!
    in urma simularii EN, ministerul sa.si facă acum “temele”, sa prezinte din nou statistica elevilor care ” vai ce slabi sunt”, din cauza lor nu a profesorilor, evident!!
    Și nu, nu ma refer la profesorul de la clasa ci la cei ce au corectat in mare bătaie de joc (dar ce sa vezi?! despre asta, nu vorbește nimeni, sa nu.i facem de …)
    Profesori care dau 19p din 20 unui subiect (item),tratat de un copil, iar altul care de 7p, pt același subiect! Unul care da 5p, altul 0p.
    Unul care da câte un pct pt lizibilitate, coerenta, punctuație, precizarea temei etc, altul care da 0p pt 9 itemi la rand!
    La limba materna la fel: 4 corectori și note între 90 și 69p.
    Minunați profesorii astia care corectează lucrarile! Și tu parinte și tu elev, înțelegi exact dacă ești de 9 sau de 6-7!!!
    De.aia zic! Sistemul merge perfect și sa pastram acești profesori ” super competenti” în sistem, sa le creștem și salariile și sa ne miram în continuare, în fiecare an :” ce jos a ajuns sistemul de învățământ, din cauza elevilor și al părinților- clar!””
    Profesorii – evident UNII dintre ei- : Lumina!!!

    1. Pe ce va bazati cand se cand afirmati cand corectarile au fost facute in graba? Ati avut ocazia sa vedeti un barem de corectare cand faceti aceste afirmatii? La limba si literatura româna conteaza scrisul lizibil, ortografia, asezarea in pagina si multe altele pe care multi elevi le considera nesemnificative.
      La fel este si la proba a 2a a profilului exemplu matematica. Trebuie parcursi toti pasi de rezolvare (indiferent ce metoda alegi) nu numai rezultatul final. Nu arunci pe foaia de hartie niste formule sau aduceri aminte din ele si in final pui rezultatul care de fapt ti-l da chiar enuntul problemei.
      Eu zic sa va documentati bine , nu din auzite, si apoi sa faceti afirmatii.

  6. S- a gândit cineva că, poate, acești copii s- au săturat de atâtea evaluări și simulări? E posibil ca absența subiectului III să fie o reacție împotriva aberațiilor servite pe bandă rulantă, de- a lungul anilor. Educația în România pare că s- a redus doar la evaluare. Nu este timp pentru transferul de cunoștințe, iar pentru consolidare, nici vorbă. Mințile luminate care conduc educația nu pot mai mult.

  7. Elevii cu medii de 2-3-4 la EN după clasa a VIII-a, înscriși la licee tehnologice, unde de câțiva ani sunt aprobate clase cu duiumul, unde uneori nici nu sunt profesori calificați la tehnologii, fiindcă s-au pensionat, iar oamenii de afaceri nu vin să predea pe o legislație de angajare stufoasă, modul pedagogic, examen de suplinire etc…Aceștia, cu astfel de note sunt “răsplătiți” cu burse de tot felul, gratuități, masă caldă, doar să STEA in clasă, degeaba. Și care niciodată nu vor lua bacalaureatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Ciucă, întâlnire la guvern cu personaje extrem de controversate. Victor Neumann, acuzat de CNSAS că a turnat 12 ani la Securitate / Dan Dungaciu, care a susținut AUR în Moldova și respingea categoric posibilitatea invaziei ruse în Ucraina / Marian Nazat, care susține că ”Ucraina este o anomalie istorică”

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni la Palatul Victoria cu o delegație de editori, bibliotecari și ”personalități culturale” cu care a discutat despre piața de carte românească, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul

Liderul sindical Simion Hăncescu, după întâlnirea de la Guvern: Legat de salarizare, nu avem nicio promisiune pentru 2025. I-am spus premierului că nu poți să atragi oameni în Învățământ cu 3.700 de lei

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat pentru Edupedu.ro că „legat de salarizare, nu avem nicio promisiune pentru 2025”. Declarația vine în contextul în care marți,…
Vezi articolul