Procentul românilor cu studii superioare a crescut simbolic în ultimii cinci ani / Creștere ușor mai pronunțată în București, în timp ce în unele regiuni procentul a scăzut

1.307 vizualizări
Nivelul studiilor la nivelul populatiei urbane si rurale – INS
Ponderea persoanelor de 16 ani și peste care au studii superioare a fost, în 2022, de 15,1%, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Procentul este cu mai puțin de două puncte mai mare decât în 2018, când 13,7% dintre românii de 16+ ani terminaseră o formă superioară de învățământ.

Procentul este considerabil mai mare în zonele urbane, unde aproape un sfert din populația de 16+ ani are studii superioare. Cel mai ridicat nivel este în București, unde se raportează o creștere mai pronunțată decât la nivel național. Pe de altă parte, în unele regiuni ale țării ponderea persoanelor cu studii superioare a scăzut, chiar, în 2022 față de 2018.

Potrivit celor mai recente date INS, în rândul populației de 16+ ani:

  • 57,8% au studii medii (60,7%) în mediul urban și 54,7%) în rural) – în creștere ușoară față de 2018, 19,1% terminaseră o școală profesională, 36,3% liceul sau o școală postliceală
  • 27,1% au nivel de educație scăzut (primar, gimnazial, fără școală absolvită – 40,7% în rural, 14,5% în urban) – în scădere ușoară față de 2018, când 30,9% aveau acest nivel de instruire
  • 15,1% au studii superioare (24,8% în urban, 4,6% în rural) – cu doar 1,4 puncte procentuale mai mult decât în 2018

În cazul persoanelor cu studii superioare, o creștere semnificativă se înregistrează la București. Aici, în 2018, doar 29,1% din populația de 16+ ani avea studii superioare. În 2022, procentul a crescut cu 9 puncte, ajungând la 38,1%.

Nivelul studiilor populatiei 16+ în regiunile țării – Sursa: INS

Pe de altă parte, în unele regiuni ale țării procentul persoanelor cu studii superioare a scăzut:

Sud-Est: De la 10% în 2018 la doar 8,3% în 2022 (regiunea înregistrează cel mai mare procent de persoane doar cu studii primare sau fără școală absolvită – 9,7%)

Nord-Vest:  De la 15,2% în 2018 la 13,2% în 2022

Centru: De la 18,8% în 2018 (a doua regiune după București, detașat, după procentul persoanelor cu studii superioare) la doar 13,9% în 2022 (rămâne a doua regiune, dar este aproape la egalitate cu Nord-Vest și Sud-Vest)


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Independența instituției care acreditează și autorizează toate școlile și grădinițele din România, în pericol. ARACIP ar urma să fie puternic politizată, atrage atenția Ovidiu Voicu, președintele Centrului pentru Inovație Publică: Nu pot să facă parte din consiliul Agenției cei care vor să fie evaluați, pentru că nu ar mai fi evaluarea externă

Ministerul Educației a organizat, luni, 27 decembrie, o dezbatere publică în legătură cu proiectul unei Hotărâri de Guvern care schimbă modul de funcționare al instituției care acreditează toate școlile și…
Vezi articolul

LISTĂ Salariile de bază ale cadrelor didactice, de la învățământul preșcolar, școala primară, gimnaziu și până la liceu în 22 de țări europene – raport OECD. Variații considerabile între țările din Est și Vest

Un profesor din Uniunea Europeană, exceptând România și alte câteva țări, câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.000 de dolari dacă se află la început de…
Vezi articolul
locuri în cămine - Studenția online

Cele mai bune universități din România în 2021 rămân Babeș-Bolyai, Universitatea din București și Politehnica – Metarankingul independent al Ad Astra / Ministerul Educației face un alt clasament, cu alți specialiști numiți luna aceasta / Daniel David: “Noi suntem experți fără cupolă”

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București conduc în Metarankinngul Universitar 2021, prezentat de asociația cercetătorilor Ad Astra, clasament marcat de evoluții notabile comparativ…
Vezi articolul

EXCLUSIV Sondaj IRES: Aproape 60% dintre părinții cu copii între 5 și 18 ani ar prefera să nu-și vaccineze copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic / Doar jumătate țin cont de opinia copilului în luarea deciziei, iar profesorii sunt cotați cu 1% încredere în privința informațiilor despre COVID-19

Aproape 60% dintre părinții cu copii între 5 și 18 ani ar prefera să nu-și vaccineze copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic, potrivit unui sondaj…
Vezi articolul