Mai mulți cititori au semnalat Edupedu.ro faptul că elevii nu au primit banii pentru bursele de merit, de performanță, de studiu și de ajutor social, deși termenul limită, prevăzut de Hotărârea de Guvern nr. 1138 din 14 septembrie 2022, este precizat clar în actul normativ: “la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă”. Într-un răspuns la o solicitare a Edupedu.ro, Ministerul Educației susține că va cere “o situație a plăților acestor burse de la toate inspectoratele din țară”.
După ce mai mulți părinți au semnalat întârzierea de peste o săptămână la plata burselor de studiu, merit, performanță și ajutor social, Edupedu.ro a încercat să afle traseul banilor – de ce nu au ajuns la elevi – și care este situația în toată țara. Suceava este printre județele unde cititorii s-au plâns că nu au primit banii de burse.
“Banii pentru bursele profesionale și Bani de liceu au fost plătiți de minister, însă banii pentru bursele de merit, performanță, de studiu și de ajutor social sunt livrați de ministerul de finanțe în teritoriu”, potrivit răspunsului trimis de instituție.
“În privința burselor cu termen de plată 15 ale lunii, bani care ar trebui virați de Ministerul de Finanțe, Ministerul Educației va trimite o adresă către inspectoratele școlare județene și va cere execuția bugetului școlilor pentru luna octombrie, cu data de referință 30 octombrie, pentru a avea situația clară a sumelor virate pentru burse. Inspectoratele vor fi rugate, de asemenea, să transmită dacă sunt semnalate eventuale probleme de către școli și repartizarea sumelor la nivel de UAT-uri (n.red. Unități administrativ teritoriale)”, mai precizează Ministerul Educației.
Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022, “în anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, este de:
a) 500 de lei, pentru bursa de performanță;
b) 200 de lei, pentru bursa de merit;
c) 150 de lei, pentru bursa de studiu;
d) 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.
Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.
Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale. Bursele prevăzute la art. 1 alin. (1) se plătesc la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă“.
Traseul banilor este următorul: “Ministerul Finanțelor face plățile către Direcțiile Finanțelor Publice din teritoriu care direcționează către UAT-uri, iar UAT-urile către școli”, explică ministerul Educației.
Condițiile de acordare a burselor de merit, de performanță, de studiu, de ajutor social
Criterii pentru bursa de performanță
Bursele de performanță se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:
- au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
- s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;
- au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației;
- au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.
Lista competițiilor școlare naționale, precum și lista competițiilor/concursurilor pentru care se acordă bursele de performanță este aprobată și publicată anual de Ministerul Educației. Vezi aici lista acestora, în anul școlar 2021-2022. Pot primi bursă doar elevii promovați la toate disciplinele, la finalul cursurilor din anul școlar anterior.
Criterii pentru bursa de merit
Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:
- au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate/an în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasa a IX-a;
- au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a;
- au obținut locurile I, II sau III la etapele județene/zonale în cazul învățământului vocațional de artă ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
- au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.
Lista competițiilor școlare naționale, precum și lista competițiilor/concursurilor pentru care se acordă bursele de merit este aprobată și publicată anual de Ministerul Educației. Pot primi bursă doar elevii promovați la toate disciplinele, la finalul cursurilor din anul școlar anterior.
Pentru bursele de performanță și bursele de merit nu se depun cereri
Bursele de performanță și bursele de merit se acordă pe baza rezultatelor obținute de elevi, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii certificate conform cu originalul la nivelul unității de învățământ, de pe documentul doveditor pentru componența lotului de pregătire sau de pe diplomele obținute la competiții, la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens. Art. 11 și Art. 8.
Criterii pentru bursa de studiu
Se acordă elevilor cu media generală a anului școlar trecut (2021-2022) între 7,50 – 9,50 și care au cumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar trecut, dacă, în ultimele 3 luni, venitul lunar pe membru de familie nu depășește venitul net minim pe economie (1524 lei). Pentru clasa a IX-a, se ia în calcul media de admitere la liceu și numărul de absențe din clasa a VIII-a.
Pentru clasa a V-a, bursa se acordă dacă elevul a obținut calificativul Foarte Bine la toate disciplinele și nu a înregistrat mai mult de 20 absențe nemotivate în anul școlar 2021-2022.
Burse de ajutor social
Pentru bursa de ajutor social se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația complementară pentru copii, cu excepția burselor școlare și universitare, conform noilor reguli. Se acordă pentru:
- elevi orfani,
- elevi aflați în întreținerea unui singur părinte (copil pentru care instanța de tutelă a hotărât exercitarea autorității părintești de către un singur părinte, nefiind stabilit modul de îndeplinire a obligației de întreținere a celuilalt părinte — pensie de întreținere; copil cu tată declarat necunoscut; copil adoptat de o singură persoană),
- elevi abandonați de părinți asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.