Școlile întâmpină probleme din cauza faptului că tot mai mulți profesori se îmbolnăvesc de Covid-19 și, astfel, nu poate fi asigurată nevoia de personal care predă la clasă, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, la Europa FM. Potrivit acestuia, autoritățile nu au prevăzut măsuri clare pentru situațiile când se infectează mulți profesori dintr-o școală.
El a afirmat că mulți angajați ai școlilor sunt nemulțumiți în acest context și că în multe unități de învățământ cabinetele medicale nu le permit profesorilor să se testeze. Liderul sindical a mai arătat că trecerea în sistem online se face în funcție de îmbolnăvirile în rândul elevilor – 3 cazuri într-o clasă, într-o săptămână – dar nu și când un profesor e confirmat pozitiv sau trebuie să se izoleze.
Marius Nistor, la Europa FM:
- „Ne confruntăm în momentul de față cu o avalanșă a îmbolnăvirilor cadrelor didactice. Apare următoarea problemă: consiliul de administrație trebuie să asigure suplinirea la clasă, pentru că profesorul, de exemplu, poate intra în izolare sau în carantină, dar copiii care vin la școală trebuie supravegheați de cineva. În momentul de față școlile sunt suprasolicitate, nu poți obliga pe nimeni să vină să presteze activitate suplimentară doar din dorința Ministerului Educației și a altor instituții de a ține școlile deschise și nu ai la cine să apelezi să vină să asigure supravegherea în cauză.”
- Profesorilor li se refuză testarea în cabinete „pe motiv că nu scrie nicăieri că aceste teste ar avea ca destinație și adulții dintr-o unitate de învățământ preuniversitară. Oameni buni, pe bune? Deci, personalul didactic și didactic auxiliar nu are dreptul să fie testat? Găsim câteodată atât de multă obtuzitate din partea unor cabinete medicale, din partea unor reprezentați din unitățile de învățământ preuniversitar care pur și simplu ne uluiesc.”
37 comments
Sunt in spital de duminică cu covid. Sunt profesoara, am mers vineri la ore, duminica am ieșit pozitivă. Cei de la DSP nu m-au contactat. Mâine mă externează, nu mă simt bine, legea pt noi profesorii e dată cu picioarele!!! Eu luni intru la ore, dupa ce am agonizat cu 39 grade și alte probleme multisistemice, mâine mă externez. Cum voi putea preda? Am rămas fără voce, urechea stângă afectată. Tare aș vrea să treacă Câmpeanu prin calvarul nostru, el visează încă să și predai în online, cât ești bolnav, ca profesor! Rușine sindicatelor, au fost cumpărați de tot, nu mai mișcă nimic pt noi! O să mă retrag din surogatul de sindicat!
Scriu la data de 7 feb. In școală sunt 2 cadre didactice pozitive. La gimnaziu incercam sa le acoperim orele. Daca am 5 clase Intr -o zi intru și la a șasea, a șaptea că sa vin in contact cu cât mai mulți. Ce mai contează ce duc și ce iau. La 3 la mie stăteam acasă. La peste 30 laie s-au schimbat criteriile. Dar acum tragem și ponoasele cât am stat degeaba acasă. Ca lucrezi greu cu ei.
Citesti si te minunezi !
Cati dintre dumneavoastră stiu sau se fac ca nu stiu despre faptul, ca mulți dintre domnii profesori nu poarta masca ,nu au purtat ,sau o poarta sub barbie ! Nasul descoperit ,gura descoperita !Dumnealor intra in clase unde aerul este, sau nu este ventilat ! Dacă elevii vad pe acel profesor ca poarta masca sub barbie ,atunci ei nu mai poarta masca deloc!Puterea exemplului este in noi,profesorii nu-i asa! Cati dintre domnii profesori cand ajung la scoala ,primul lucru ce-l aplica este tigara+ cafeaua in curtea scolii Atentie ! Cot la cot cu elevii deși legea interzice cu desăvârșire in ambele cazuri ! Puterea exemplului iarăși primează! Ce pretenții au unii dintre profesori asupra Testelor care au fost de fiecare data de la diferiți producători! Aceste teste putând fi efectuate pe nemâncate,nebaute dimineata la prima ora ca să aibe un rezultat bun! Cu mii de rugaminti de fiecare data, la fiecare lot primit in vederea distribuirii de către dirigintii elevilor unde conducerea scolii i-au rugat,au insistat pe toate căile posibile pe diriginti sa ridice testele ! Nu sunt cunoscute situatiile reale din scoli E clar ca lucrurile sunt diferite de la scoala la scoala Dar sa fii împins de la spate de 3-4 ori ca sa ridici testele sa le imparti elevilor asta cum s-o numi ! Iar elevii care au întrat în posesia testelor ,nici nu se deranjează sa si le administreze! Asta cum s-o numi! Ne plângem ca suntem Covidati majoritatea ! Dar de ce nu ne plângem ca nu purtam masca deloc ,in plus sfidam pe toti ceilalți cu care interacționam!
Citiți, înainte de a cataloga din pom: Omicron se ia ȘI prin mască!!!
Eu am fost chemata sa-mi iau copilul de la scoala, nu se simtea bine, durere in gat, temperatura, dar nu a fost test de nimeni, desi a fost dus de unul din profesori la cabinetul scolii.Nici macar nu i s-a masurat temperayura , desi avea 38, 6, madurats de mine acasa.Deci nici copiii nu sunt testati in scoli.
De când a început pandemia, nu am fost niciodată testată la școală. Când m-am îmbolnăvit prima data în ultimii 3 ani, ambulanta pentru testare a venit după 2 zile. Testul a ieșit negativ, dar mă simțeam foarte rău : febră, tuse, oboseala, dureri de cap. Medicul de familia a decis să rămân câteva zile acasă. In total, am avut 4 zile concediu medical. Am revenit la școală, chiar daca nu eram încă foarte bine, nu puteam vorbi mult timp, îmi pierdeam vocea și la o clasă de 26 elevi e greu sa nu vorbești. Când am adus concediul medical, toți mă întrebau, de ce am stat acasă dacă nu eram pozitivă???
Sincer, m-am simțit umilită, in 3 ani de zile, nu pot lipsi 4 zile in care am stat in pat cu febră și frisoane?! după părerea unora, trebuia să iau niste teraflu și să vin la ore. Profesorii tot sunt oameni.
De când a început pandemia, am cheltuit o grămadă de bani pentru teste rapide, orice tuse, nas înfundat, fug la farmacie și iau câteva teste, că sa nu merg la elevii mei bolnava.
Doamna Laura, sunt părinte și m-am saturat sa vad cum toți (părinți, profesori, copii) avem de suferit în urma unor decizii luate incompetenți pusi sa conducă ministere, stau fără rușine în scaunele lor clădute și buzunarele și conturile pline de bani, un președinte de tara care tolerează toți incompetenții și își bat joc de noi fără nici cea mai mica remușcare. Domnule ministru al învățământului oare știți cât suferă un părinte când își vede copilul bolnav, oare știți cât de greu este sa împărți un salariu de mizerie pe facturi, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, mâncare, medicamente? Mințiți fără rușine, va bateți joc de noi…. Oare cât mai trebuie sa va toleram inepțiile și frustrările?😠
Corect! @Ana, Cîmpeanu și Rafilla trebuie sa plătească ptr acest genocid.
Mi se pare foarte gravă relația Câmpeanu-Cumpănașu, aceeași privire fixă, aceeași ură față de profesori. De altfel, a fost pedepsit cumpănașu pentru incitarea elevilor pe internet împotriva predării online și împotriva Profesorilor?
A început jaful cu kit-urile de testare COVID! Antrenamentul ptr PNRR de unde apar miliardele! PSD-PNL-UDMR, atacați! Experiența celor 30 de ani de guvernare v-a făcut cei mai tari specialiști din UE! Pe ăia fără experiență în guvernarea de devalizare a unei țări i-ați răpus! Sunteți cei mai buni, felicitări!!!!!
Cam târziu v-ați trezit domnule lider de sindicat. Suntem bătaia de joc a unor scârbe… Nu contează ca sunt copii la ATI care au nevoie de oxigen, nu contează câți scapă de infectare sau câți mor. Testele de 2 bani nu arată nimic, doar induc în eroare. Probabil veți fi judecați toți cei care ați făcut acest genocid.
La scoala fiului meu jumatate din profesori au covid, unii a doua oara! Copiii nu fac ore nici online nici fizic! Atarna prin curtea scolii, vin mai tarziu sau pleaca mai devreme pt doua ore…si alea daca intre timp nu s-a imbolnavit profesorul! Primim zilnic mesaje la ce ora sa ne ridicam copiii ori la ce ora sa-i teimitem la scoala…Astia putini care inca mai suntem fizic la scoala. O fi bine dl ministru? Sau va multumeste ca scoala are in sfarsit meritatul statut de baby sitter? Care vad ca – neoficial, fireste, intre noi fie vorba- va este foarte drag? Cum se face scoala vad ca nu va preocupa, doar adunatura sa fie si musai la scoala!
Scolile trebuie sa funcționeze normal,cu orice pret,in Romania educata si NORMALA.Numai oamenii normali pot intelege asta!!!!
Nu domnu Iohannis?
Se vrea cu orice preț, tinerea școlilor deschise pentru a nu mai acorda parintilor acel șomaj tehnic. Nu se mai tine cont de nimic, si cand il mai auzi si pe acest ministru care are ceea mai proasta prestație dintre toți ministri educatiei care au mai fost, că exemplifica modelul Franței că acolo scolile nu au trecut în online nici cand aveau 400.000 cazuri pe zi, iti vine sa iti iei câmpii. Nu avem grad de comparație între sistemele sanitar si educatie din România cu nici o tara din vestul Europei. Oare acest ministru trăiește pe Terra sau intr o alta galaxie paralela. Cu alte cuvinte se aplica legea junglei- scapa cine poate.
Care autoritati, prafila si tampeanu?
Conteaza parindaratuĺ, cat mai mult sa fie.
Sa trimita din aia care urla de 2 ani ca sunt privati prosti si ca noi avem numai avantaje si stam degeaba acasa. E momentul lor de glorie sa ne suplineasca cu succes si sa arate ce pot. Calea e deschisa!
Credeti ca i pasa cuiva?..alt motiv sa fim discutati pe toate partile..jigniti..umiliti..la ce se mai discuta ? pentru a trezi din nou oamenii de bine care nu au deschis o carte in viata lor dar evalueaza ceea ce se face la catedra. La putine categorii profesionale am vazut atata dezbatere pe salarii, cand ele zice’ se sunt confidentiale..de mizerie , da confidentiale. Acum iar se pune in agora problema profesorilor..cred ca unii numai au saliva in gura de cat au scuipat pe noi. Numai binele elevului nu se urmareste cu aceste articole. Demnitatea umana se regaseste partial si in cea profesionala iar in cazul nostru nu exista.
Adevarat.
Cu trei săptămâni in urma, profesor fiind si simțindu-mă rau in timpul orelor de curs, intr-o pauza, am solicitat asistentei medicale din cabinetul școlar al liceului, sa imi faca un test rapid. Chiar si contracost. Mi s-a spus ca Directia Sanitara, ma rog, superiorii săi nu permit sa se testeze un profesor cu simptome, ci doar elevii.
O grosolănie a Ministerului Sanatatii in raport cu cadrele didactice.
Si a Ministerului Educatiei in aceeasi masura, întrucât nici măcar nu le pasa de cadrele didactice.
In fiecare clasa de elevi sunt copii bolnavi de covid, copii contacti. Pana ii depisteaza, ii scoatem la tabla, ne apropiem de ei sa ii corectam. In unele clase gasim un aer inchis, iar pana dispunem deschiderea ferestrelor, inhalam acel aer contaminat.
Lucram in focare de infectie. Colcaie scolile de covid.
Rusine ministrilor Sanatatii si Educatiei, ca nu au avut minte si suflet normal, sa fi trecut toate școlile online inca de cand a inceput contaminarea masiva in comunitate.
Sindicatele ne înțeleg, incearca sa lupte pentru drepturile cadrelor didactice.
Dar nu i-or lua in seama tocmai cei care au tras pe sfoara o tara întreaga.
Ba se intra online la incidenta 6 la mie, iar când s-a atins 6 la mie… au desfiintat orice prag.
Ba clasa intra online cand un elev din clasa se imbolnaveste.
Cand au văzut cat de frecvente sunt imbolnavirile, iar au întors – o. Clasa intra online abia daca in 7 zile consecutive (atenție) se îmbolnăvesc 3 elevi. Acum deja e focar de infectie, cad pe rand bolnavi si alti elevi, si profesori ai clasei.
Ba tragand cu ochiul lor bolnav spre Franta, cei doi ministri au ideea sa nu mai intre clasa online, indiferent cati elevi cad bolnavi.
Au hotarat(noaptea mintii) ca intr-o localitate, intra online scolile, daca paturile covid din spitale sunt ocupate la75%!!!!!
Astazi, vazand ca in Cluj e grea situația, au schimbat vorba. Trebuie sa fie ocupate 75% din paturile ATI, ca sa intre scolile online.
Ne mint cu nerușinare.
Am ajuns sa ne bucuram ca proprii nostri copii, satui de atatea minciuni, au plecat din tara.
Acesti ministri ” calca pe cadavre” daca este cazul. Scopul nu este binele elevului si nici educatia acestuia, asa cum vor ei sa para.
Poate daca ne-am uni, parinti, elevi si profesori, am reusi sa rezolvam ceva.Dar in general romanul e moale si se urneste greu, de aceea ajunge mai degraba carpa de sters pe jos a cate unui incapabil care a fost pus sa conduca un minister si care dupa putin timp dispare de pe scena.Din pacate efectele imbecilitatilor lui nu dispar multi ani si nici nu este tras la raspundere vreodata pentru ceea ce a facut cat a fost ministru.
@Parinte aveți dreptate, nu plătește nici un ministru ptr dezastrul lăsat în urma. Noi plătim,profesori, elevi, părinți.
Si ce solutie ai, domnule Nistor?
Da, suntem bolnavi, picam zilnic cate 3 sau 4.
Ati tramvitat testele de saliva care nu sunt bune de nimic, copiii vin bolnavi la scoala, directorii xei noi nu s3 intereseaza de dezinfectarea salilor de clasa, nou facem orele din izolare cu resurse proprii, si voi sindicalistii va faceti buzunarul gros.
Rusine
Niciodată, aceasta categorie socială a cadrelor didactice nu a contat si din pacate nu va conta in ochii guvernanților. Cei cu vechime mai mare stim ce a fost si inainte de 1990 Dar și ce este acum . Nu contează cand un cadru didactic din scoala se îmbolnăvește fiindcă la harababură deja existentă în școli și care s ă permanentuzat in zeci de ani o părticică suplimentară nu schimba lucrurile fundamental . Si cand ii auzi pe cei din ministerul de resort ce spun si mai ales cum maschează realitate existentă prin tot felul de fraze care să sune bine la public iti vine sa te duci pana la capătul lumii si sa i lasi pe toti sa nu mai auzi de ei.
Noi , adultii din scoli nu suntem bagati in seama decat ca sa “reuseasca” regulile tov. miniSStrului sa tina scolile deschise. Cum zice englezul suntem din categoria “disposable”.
In finalul lui septembrie am avut 8 profesori cu covid (din aprox 50 profesori).
Acum ? Vineri erau 10 acasa, luni inca 3, marti nu mai stiu, am pierdut sirul …cui ii pasa ?
Scolile sa stea deschise, asa vrea tov. Ministru, nu conteaza ca rezultatul e un dezastru, de zece ori mai prost decat in on-line iar comparativ cu vacantele fortate imbecile, ma abtin. Tot prostie este. Astept momentul cand familia unui elev sau profesor mort de covid va da in judecata pentru crima cu premeditare ministerul (sau ministrul ???)
Pe domnul “Sinistru” Campeanu nu-l interesează. Ce dacă profesorii se îmbolnăvesc. Doar e plin de cretini, dar membri ai vreunui partid, care de-abia așteaptă să predea. Acest individ are un EGO enorm… Nu-i pasa de absolut nimic. Este o nulitate.
Eu am fost chemata sa-mi iau copilul de la scoala, nu se simtea bine, durere in gat, temperatura, dar nu a fost test de nimeni, desi a fost dus de unul din profesori la cabinetul scolii.Nici macar nu i s-a masurat temperayura , desi avea 38, 6, madurats de mine acasa.Deci nici copiii nu sunt testati in scoli.
DOMNU NISTOR, VA ANUNT CU RESPECT CA TOV. MINISTRU SE PREGATESTE SA RELAXEZE MASURILE IN SCOLI, NU CONTEAZA CA COLCAIE COVIDUL CA OAMENII POT MURI, CA IN UNELE SCOLI SUNT 12 GRADE, TATUCUL VREA SCOALA CU ORCE PRET.OPRITI ACEST COMPORTAMENT.
Si asa se recupereaza pierderile enorme…in mintea iresponsabililor care stiu doar un singur lucru: scoala cu prezenta fizica,cu orice pret. Sa mearga la supravegheat Campeanu si Rafila. Oricum sunt platiti degeaba…
Asa e. La unele scoli invatarea a devenit supraveghere. Romania Educata devine Romania Supravegheata. Cool!
E si o strategie de reducere a abandonului scolar. Copiilor incepe sa le placa la scoala (nu glumesc).
Este incalificabil ceea ce fac cei doi miniștri Rafila și Câmpeanu. Vorbesc de pierderi în educație la copii, vorbesc de faptul că nu au cu cine să stea copiii acasă, dar în incapacitatea lor intelectuală nu vorbesc despre cine îi mai educă și cu cine mai stau copiii în școală dacă profesorul nu este protejat și este îmbolnăvit intenționat. NU MAI EXISTĂ SECURITATE LA LOCUL DE MUNCĂ!!! Când vor da sindicatele în judecată pe cei doi miniștri pentru periclitarea stării de sănătate a profesorilor? Foarte proastă conducere a ministerului sănătății aflată sub oblăduirea PSD.
Haos total!
Profesorii nu sunt oameni!
Ministrul stie!
Directorii nu zic nimic,sa nu supere cumva undeva “mai sus”.
In sistemul de invatamant nimeni nu respecta pe nimeni!
Traiasca Ministrul si cei “de sus”.
Acum a aflat si el?
După 5 săptămâni?
Nu mai păcăliți pe nimeni.
Se știe demult.
Scopul e clar.
Doar profesorii cu simptome evidente să se testeze.( Nu la cabinetul școlar desigur)
Restul, pozitivi, cu simptome ușoare sau asimptomatici continuă să vină la școală.
Este o situație o dată mai mult absurdă! Așa e, profesorii nu se pot testa la cabinetul școlii iar teste primesc cu grijă, dacă sunt în plus cumva. Pe de altă parte, tot mai mulți profesori efectiv au gripă dar accesul la testare DSP nu există în cazurile ușoare și medii. Așadar dacă testele pe care le fac profesorii acasă sunt pozitive, ei nu pot avea confirmare că sunt sau nu pozitivi cu testul cel mai sigur și sunt nevoiți să plătească; pentru că DSP se ocupă doar de cazurile grave.Nu cred că este corect aceasta. Profesorii plătesc asigurarea lor de sănătate de care abia dacă beneficiază, căci din diferite motive, pentru nevoia imediată, nu se poate aștepta până luna viitoare la plafonul acordat pentru rețete compensate sau pentru alte servicii medicale. Cine crede că toți profesorii au bani la dispoziție pentru toate cheltuielile lunare în plus, se înșeală. Un profesor debutant, cu rate la casă eventual și copil, are salariul cel mai mic din învățământ iar acesta e mai mic decât cel mai mic salariu de șofer. Aceasta este realizarea jenată și cinică de care politicienii se prefac că nu știu.
Și, dacă un profesor este pozitiv și după a cincea zi de izolare, se întoarce la școală, nu? Că, de testat s-ar testa, să zicem, dar izolarea e acum de 5 zile. Peste tot la cei vaccinați.
În sfârșit un om care spune care este realitatea, pe care autoritățile și ministerele nu o vad, este totul roz acolo sus la ei. Rușine sa va fie!
În sfârșit, spun și eu, un părinte care vede clar lucrurile.