Probleme cu salarizarea angajaților din creșele nearondate grădinițelor. Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță nu se mai acordă angajaților, semnalează sindicatele din Învățământ

1.762 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Angajații din creșele nearondate grădinițelor nu mai primesc indemnizația de hrană și voucherele de vacanță, după cum se arată în buletinul informativ al FSLI. Potrivit sursei citate, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au cerut prim-ministrului soluționarea acestor probleme „în regim de urgență”.

„Prin adresa comună nr. 269/10.09.2024 și 820/10.09.2024, FSLI și FSE „SPIRU HARET“ s-au adresat Prim-ministrului Guvernului României, solicitând acestuia soluționarea, în regim de urgență, a unor probleme existente în salarizarea personalului creșelor, unități de învățământ cu personalitate juridică, având ca persoană juridică fondatoare autoritățile locale”, se arată în informarea FSLI.

Conform buletinului informativ, nici Ministerul Educației și nici autoritatea administrației locale fondatoare nu asigură fondurile necesare.

De la data la care creșele nearondate unei alte unități de învățământ au devenit unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, nu se mai acordă indemnizația de hrană și nici vouchere de vacanță, întrucât nici Ministerul Educației, nici autoritatea administrației locale fondatoare nu asigură fondurile necesare.”

În document se arată că sindicatele profesorilor au semnalat din 2023 că nu au fost u au fost prevăzute sume pentru plata indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță cuvenite salariaților creșelor nearondate:

„Federațiile sindicale au atenționat, încă din anul 2023, că, în bugetul alocat Ministerului Educației, nu au fost prevăzute sume pentru plata indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță cuvenite salariaților creșelor nearondate – unități de învățământ cu personalitate juridică – și au solicitat să ia toate măsurile necesare pentru plata integrală a drepturilor salariale cuvenite personalului creșelor nearondate, inclusiv a drepturilor restante.”

Care sunt consecințele, potrivit FSLI:

  • „Personalul angajat în aceste creșe nu mai beneficiază de plata indemnizației de hrană, niciunul dintre ordonatorii principali de credite nealocând fondurile necesare pentru plata acesteia.
  • El este discriminat salarial în raport cu angajații creșelor devenite structuri ale altor unități de învățământ deoarece, nici Ministerul Educației și nici autoritatea administrației publice locale, nu alocă fondurile necesare pentru plata indemnizației de hrană.”
Despre creșele trecute la Ministerul Educației

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că, în termen de 3 ani școlari, creșele vor fi arondate grădinițelor:

Art. 248 – „(23) În termen de 3 ani școlari de la data intrării în vigoare a prezentei legi, creșele de stat cu personalitate juridică se reorganizează și se arondează unităților de învățământ cu personalitate juridică, ce au nivel preșcolar cu program prelungit, sau unităților de învățământ care au în structură învățământ preșcolar. Prin excepție, creșele cu minimum 120 de antepreșcolari se pot reorganiza ca unități de învățământ cu personalitate juridică.”

Trecerea creșelor în subordinea Ministerului Educației este prevăzută în Ordonanța de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie. Până acum, niciun oficial nu a explicat public care vor fi efectele preluării creșelor de către Ministerul Educației.

O parte din creșele de stat au trecut de la autoritățile locale în administrarea Ministerului Educației. Edupedu.ro a scris că doar puțin peste o treime din creșele existente au trecut sau sunt în curs de preluare de către Ministerul Educației. Astfel, 247 au rămas la primării, iar 148 sunt în subordinea Ministerului Educației.

Edupedu.ro a primit, anul trecut, fluturașul de salariu al unei angajate dintr-o creșă preluată de Ministerul Educației. Ea are un salariu mai mic, deoarece i-a fost schimbată încadrarea, fiind trecută pe postul de „îngrijitoare”, deși înainte era infirmieră. Contabila grădiniței i-a transmis că au fost forțați de către ISMB (Inspectoratul Școlar al Municipiului București – n. red.) să le preia pe aceste posturi, după cum precizează cititoarea: „Ni s-a transmis de către contabila grădiniței, care încercă să ascundă faptul că există postul de infirmieră în EDUSAL, că au fost forțați de către ISMB să ne preia pe aceste posturi sub forma de necalificate”.

Unele creșe au fost preluate încă de anul trecut de Ministerul Educației. Sunt angajați care s-au trezit cu salariile micșorate și cu alte încadrări, așteptând ca sindicatele să le apere drepturile.

Creșele care au rămas în administrarea autorităților locale și nu au fost preluate de Ministerul Educației sunt unități de învățământ cu personalitate juridică, potrivit unui răspuns al Ministerului Muncii transmis pentru Edupedu.ro.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Numeroase sesizări de cazuri în care îngrijitoare și infirmiere din grădinițe și creșe nu au primit salariile majorate de la 1 ianuarie 2024, semnalate de sindicate – document / Acestea cer Ministerului Educației să trimită precizări în teritoriu
Asistentele din școli și grădinițe trec la autoritățile locale / Inspectoratele școlare centralizează situația personalului medical din unitățile de învățământ, potrivit procedurii publicate în Monitorul Oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile, fără scenarii diferențiate, posibilă doar cu teste rapide non-invazive și alte trei condiții îndeplinite, susține Cîmpeanu. Apel public către Vlad Voiculescu să facă el licitația pentru aceste teste, după ce îi pasase responsabilitatea

“Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, potrivit unui apel public făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu,…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor reacționează după ce Guvernul a aprobat alocări de doar 2,4% din PIB pentru Educație în următorii 50 de ani și cere ca procentul să fie cel puțin 4,7: Subfinanţarea cronică a învăţământului din România are efecte devastatoare

Consiliul Naţional al Elevilor „condamnă cu fermitate modul în care Guvernul României îşi propune să sprijine dezvoltarea sistemului de educaţie şi solicită revizuirea documentului de prognoză şi a policitilor bugetare,…
Vezi articolul

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie și alți parlamentari îi cer lui Klaus Iohannis să ceară o sesiune parlamentară extraordinară pentru aprobarea legii de depolitizare a directorilor de școli, retrimisă recent de președinte Parlamentului

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie și alți șapte parlamentari cer președintelui Klaus Iohannis să ceară convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, în această vacanță parlamentară, pentru a reexamina legea care prevede…
Vezi articolul

VIDEO „Am putea redeschide şcoala în siguranţă la sfârşitul lui martie – începutul lui aprilie”, a declarat Dr. Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19

Redeschiderea școlilor, adică revenirea la scenariul verde, s-ar putea face abia în urma vaccinării cadrelor didactice şi persoanelor din categoriile vulnerabile, ceea ce ar însemna undeva la finalul lunii martie,…
Vezi articolul