Pensionarea profesorilor de peste 60 de ani, de teama îmbolnăvirii sau din cauza necesității adaptării la predarea online, “este o realitate”. “Am colegi care au cerut pensionarea anticipată, pentru că sunt în grupele de risc”, a declarat pentru Edupedu.ro liderul Federației Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS), în școli sunt în jur de 18.000 de profesori în vârstă de 60 de ani și peste.
În ceea ce privește încadrările făcute până acum de directori pentru începutul anului școlar, care va avea loc peste doar 4 zile, “nimic nu mai este de actualitate în momentul de față. În anumite școli va trebui să scindezi grupele și clasele. Asta înseamnă resursă umană și spații. În condițiile în care ție ipotetic îți pleacă 14.000 de oameni, ai o problemă: cu ce îi înlocuiești? E și problema celor care erau pensionați și care veneau să lucreze la plata cu ora. Acum ei nu mai sunt o soluție”, spune Nistor.
Liderul sindical a atras atenția că sunt școli care le-au cerut de la bun început Inspectoratelor Școlare să scindeze predarea, pentru că își permit ca spațiu să lucreze dimineața cu jumătate din toate clasele și după-amiaza cu cealaltă jumătate de grupe, “și nu li s-a permis”.
“Școlile au cerut scindarea și li s-a respins din start, pentru că trebuia angajări de profesori. Abia începând de astăzi avem informațiile noastre că încep să se accepte scindările. Acum noi vrem să angajăm oameni. Dar de unde angajăm, în intervalul acesta de timp foarte scurt?”, a declarat Nistor, pentru Edupedu.ro.
Haosul din inspectorate și din Guvern continuă și atunci când avem de-a face cu angajări realizate. “Avem articolul 27 din legea 55 care permite angajarea de personal, pe perioadă determinată. Directorii au angajat personal nedidactic pe perioadă determinată, pentru că și aici este o necesitate, și inspectoratele spun acum: La loc comanda! Stați, că nu știm dacă legea ni se aplică! Și sunt oameni din personalul nedidactic care au fost puși pe liber din cauza inspectoratelor”, acuză liderul FSE Spiru Haret.
În ceea ce îi privește pe profesorii de peste 60 de ani care, potrivit regulilor, pot preda online, liderul sindical spune: “Întrebarea noastră este: cum anume se va desfășura activitatea cadrului didactic și a elevilor? El rămâne să predea online de acasă, dar clasa lui va fi în școală, unde celelalte ore elevii le fac face to face. Acea clasă nu va putea intra online cu acel profesor sau, dacă asta se poate întâmpla, cine anume îi va supraveghea? Nimeni nu răspunde la aceste întrebări. În practică, este imposibil”.
“Ministerul Educației lucrează în condiții impuse de Ministerul Sănătății, care este total rupt de realitățile din școlile din preuniversitar”, acuză acesta.
“Se aruncă responsabilitatea pe umerii directorilor, dascălilor și mai vin și amenințările de la DSP: cum vor fi verificați și amendați, să facă rapoarte peste rapoarte. De la Ministerul Educației nu prea mai avem ce să cerem. Responsabilitatea revine în total guvernului. Nu au făcut altceva decât să genereze teamă și nesiguranță în rândul cadrelor diactice și a părinților. Mesaje contradictorii, ghiduri care nu pot fi puse în aplicare, amenințări cu amenzi, și inspecții, și controale. Toate contribuie la această stare de haos”, spune Nistor.
Mai mulți directori au sesizat Edupedu.ro că se confruntă cu pensionări anticipate din partea profesorilor, din cauza incertitudinilor legate de acest an școlar.
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în anul școlar 2018-2019 numărul cadrelor didactice în vârstă de 60 de ani și peste era de 18.103 persoane, din care 3.866 de 65 de ani și peste.
În învățământul preuniversitar sunt 220.000 de profesori, incluzând suplinitorii.