Nu greutatea ghiozdanului este răspunzătoare de durerile de spate ale copiilor care merg la școală, ci „aș zice că cea mai mare problemă este postura prelungită pe care o avem”, după cum a declarat fizioterapeutul Bogdan Goga la Digi24. Acesta a mai spus că adulții și copiii nu mai fac mișcare, așa cum ar fi normal și „au devenit mult mai statici”.
Fizioterapeutul Bogdan Goga a subliniat faptul că elevii își petrec majoritatea timpului într-o poziție statică, în comparație cu elevii de acum 20-30 de ani: „Gândiți-vă, acum 20 de ani sau acum 30 de ani, ca să nu mai vorbim, de acum 100 de ani, copiii se mișcau mult mai mult în orice zi, în orice moment”.
Bogdan Goga a mai spus că: „Ar trebui poate să nu de gândim că e ghiozdanul prea greu, ci să ne gândim dacă mușchii copiilor noștri sunt la fel de dezvoltați și de antrenați”.
Rutina unui elev din zilele noastre a fost sintetizată de către fizioterapeut: „5-6 ore în bancă la școală, după aceea la birou facem temele, după aceea ne jucăm pe laptop, pe calculator, pe tabletă, lucruri statice, atunci vedem că lucrurile astea impactează dezvoltarea coloanei vertebrale și nu numai, sistemului musculoscheletal, în general.”
Acesta a precizat că pauza între activități este necesară la 40-45 de minute: „Cred că este foarte importantă pauza. La 40-45 de minute este importantă o pauză de 5 minute în care copiii să se miște, să se deplaseze, să-și schimbe locul în care se află, să iasă din clasă dacă sunt în mediul școlar, sau să iasă din camera în care se află, să o aerisească, să iasă un pic la aer. Și aceste lucruri să se repete. Nu să sărim, de exemplu, dintr-o materie într-alta fără nicio pauză, sau de la birou, copilul să se mute în fața televizorului sau în fața calculatorului”.
Declarația integrală:
“Bogdan Goga: Cred că acest lucru se întâmplă dinainte de pandemie. Oamenii și copiii au devenit mult mai statici. Și aici nu mă refer neapărat că nu fac o dată, de două ori sau de trei ori pe săptămână o activitate sportivă, ci pur și simplu că mișcarea a dispărut ușor, ușor din viața noastră, că foarte multe din activități sunt statice și chiar dacă facem o dată sau de două ori sport pe săptămână, dacă în restul timpului, procentual, îl petrecem într-o poziție în care nu ne mișcăm: 5-6 ore în bancă la școală, după aceea la birou facem temele, după aceea ne jucăm pe laptop, pe calculator, pe tabletă, lucruri statice, atunci vedem că lucrurile astea impactează dezvoltarea coloanei vertebrale și nu numai, sistemului musculoscheletal, în general. Gândiți-vă, acum 20 de ani sau acum 30 de ani, ca să nu mai vorbim, de acum 100 de ani, copiii se mișcau mult mai mult în orice zi, în orice moment.
Moderator: Ajungem la concluzia că cea mai mare problemă o reprezintă postura, poziția pe care o avem în anumite activități pe care îl întreprindem.
Bogdan Goga: Aș zice că cea mai mare problemă este postura prelungită pe care o avem.
Moderator: V-aș mai întreba dacă există totuși o greutate maximă la care ar trebui să fie supuși copiii în momentul în care au de cărat în spate, mă refer la cei care sunt poate, haideți să vorbim de o limită de vârstă, cei care sunt până în 10 ani, da, clasele I-IV în genere, dacă pot căra optim până la câte kilograme?
Bogdan Goga: Exista formula să nu depășească mai mult de 10% din greutatea corporală și este recomandată de unii specialiști. (…) Ar trebui poate să nu de gândim că e ghiozdanul prea greu, ci să ne gândim dacă mușchii copiilor noștri sunt la fel de dezvoltați și de antrenați. Iar corpul nostru așa se dezvoltă, prin mișcare, și aici nu mă refer la o activitate, la un sport, ci pur și simplu la a ne mișca.
Moderator: Aș reveni la o discuție mai veche care atunci se aplica adulților, dar cred că e potrivită acum și în contextul copiilor. Mersul pe jos poate fi inclus la categoria mișcare? Sunt specialiști care-l consideră prea puțin pentru sănătate, dar din ce spuneți dumneavoastră este oricum mult mai bine decât nimic.
Bogdan Goga: Noi suntem concepuți să ne mișcăm, iar mersul este o caracteristică a noastră și cred că fiecare dintre noi nu trebuie să treacă o zi, indiferent de vârsta pe care o avem, că vorbim de copii, deja de când au achiziționat mersul, la un an și jumătate, doi, vorbim după de adolescenți sau adulți fără să meargă o distanță care să-i solicite câtuși de puțin, adică să obosim un pic prin mers.
Moderator: Deci pentru copii se aplică aceleași reguli. Cum construiești un program de mișcare adecvat pentru copii, dacă tot acum sunt foarte încărcați cu orele, cu ce au de făcut la școală? Cum faci un program sănătos care să nu-l împovăreze și psihic, pentru un copil, mă refer la clasele primare ca să rămânem în același orizont de vârstă?
Bogdan Goga: Cred că este foarte importantă pauza. La 40-45 de minute este importantă o pauză de 5 minute minim în care copiii să se miște, să se deplaseze, să-și schimbe locul în care se află, să iasă din clasă dacă este în mediul școlar, sau să iasă din camera în care se află, să o aerisească, să iasă un pic la aer. Și aceste lucruri să se repete. Nu să sărim, de exemplu, dintr-o materie într-alta fără nicio pauză, sau de la birou, copilul să se mute în fața televizorului sau în fața calculatorului. Știam această expresie „Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese”. Poate nu e chiar o expresie așa din popor. Poate chiar are ceva sâmbure de adevăr în spate.”
Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.