Florian Lixandru, secretat de stat în Ministerul Educației, a declarat că problema în mediul rural este aceea a constituirii catedrelor, pentru că „nu sunt suficiente clase care să asigure un post întreg într-o unitate de învățământ”: „Sunt colegi de-ai mei care se împart între două-trei unități de învățământ sau patru unități de învățământ, în funcție de disciplina pe care o predau”. Declarațiile au fost făcute la DC News.
Întrebat cum stau lucrurile în mediul rural, în privința personalului calificat, secretarul de stat a spus că problema constă în constituirea catedrelor:
„Vorbim de personal calificat care poate preda în mai multe unități de învățământ, pentru că problema în mediul rural este aceea a constituirii catedrelor, pentru că nu sunt suficiente clase care să asigure un post întreg într-o unitate de învățământ. Și sunt colegi de-ai mei care se împart între două-trei unități de învățământ sau patru unități de învățământ, în funcție de disciplina pe care o predau, astfel încât să formeze acel post și este foarte greu, într-adevăr, pentru ei.
Ca formă de cointeresare materială, avem sporul pentru rural care se acordă colegilor, avem situații în care orele sunt acoperite în sistem cumul sau plată cu ora de către pensionari care doresc să meargă acolo sau care au fost cadre didactice în școlile respective și doresc să profeseze în continuare”, a precizat Lixandru.
Florian Lixandru a menționat că soluția ar putea fi concentrarea unităților școlare mici în cadrul unor campusuri:
„Într-adevăr, este o problemă și cred că aici soluția ar fi să concentrăm acele comunități școlare mici în cadrul unor campusuri școlare, astfel încât să asigurăm și condiții de școlarizare mai bune copiilor și, bineînțeles, o resursă umană care să fie stabilă și care să asigure un act educațional pe măsura așteptărilor din partea tuturor beneficiarilor.”
Foto: © Goodluz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
acest lucru se întâmplă și în București la majoritatea disciplinelor cu o oră pe săptămână! 2-3 chiar și 4 scoli pentru un profesor.
dar domnul acesta a stat mai mult la Partid decât la Catedră!
nivelul de pregatire al elevilor este bun, si se incadreaza in cerintele planurilor cadru date de MEN. Dar unde sa probeze cunostintele absolventii? Nimeni nu aminteste de locurile de munca cu salarizarea macar de 2/3 din salariile date in celalalte tari europene. Indrazneste vreun sef de la minister sa ceara la ministerul muncii .. macar pentru 5 elevi cu rez ft. bune de la fiecare clasa sa gaseasca locuri de munca?
Dacă aveți impresia că e greu de găsit profesori calificați acum, pentru rural (și pentru urban, la unele discipline) stați să vedeți ce frumos va fi dacă și când comasează discipline în sistem 3 în 1, cum vor să facă la științe. Sau când se introduc pe bandă rulantă discipline obligatorii cu oră separată în orar, cum e Istoria Evreilor (care putea fi foarte bine inclusă într-un modul în cadrul orelor de istorie existente, nu băgat pe gâtul tuturor, la toate specializările, îi interesează sau nu…) Încă mă mir cum toate asociațiile de elevi care strigă că nu mai vor bacalaureat sau nu mai vor matematică, pentru că ”nu le trebuie la nimic în viață” nu au spus nimic despre ora/”disciplina„ asta care NU le trebuie efectiv la nimic și la care au nevoie să învețe pentru notă de trecere oricum. Am ajuns atât de PC că sunt aruncate în sistem toate prostiile visate de unii noaptea…
Acum e parfum pe lângă ce se prevede, dacă sunt lăsați diletanții ăștia să-și bată joc în continuare de învățământ.
Hai, sa mori tu, Lixandrule! Daca nu spuneai tu, eu nu stiam ca am 24 de clase si 3 scoli la care ajung dupa un drum de 2 ore cu trenul. Bah, noroc ca m-ai luminat tu.