Problema consumului de droguri de către tineri și elevi, considerată un risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale, va fi discutată joi în ședința CSAT

271 de vizualizări
Sursa: CSAT
Consumul de droguri/alte substanţe stupefiante de către tineri/elevi este pe ordinea zilei, joi, 12 octombrie, în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Amintim, președintele Klaus Iohannis a anunțat la începerea anului școlar, pe 11 septembrie, că este considerat un risc major la adresa siguranței individuale și naționale consumul de droguri și alte substanțe stupefiante de către tineri și elevi.

Consumul de droguri și alte substanțe stupefiante de către tineri este considerat un risc major la adresa siguranței individuale de către președintele Klaus Iohannis care a decis să includă pe ordinea de zi a CSAT joi, 12 octombrie și acest subiect. Ședința începe la ora 12, la Palatul Cotroceni.

“Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale”, spunea Iohannis la deschiderea anului școlar pe 11 septembrie.

Informații de context

Campanii de informare pentru profesori pe toată perioada toamnei, ca să poată identifica un elev care a consumat droguri, au fost anunțate de Ligia Deca, după ședința de Guvern din, 8 septembrie. Acțiunile de informare sunt incluse în Planul comun de acțiune pentru siguranță școlară și „o măsură vizează crearea unui grup de lucru care să elaboreze un cadru normativ pentru testarea elevilor care se află într-o situație de suspiciune”, a precizat Ligia Deca.

De la anunțul președintelui din 11 septembrie privind convocarea CSAT au mai avut loc descinderi în țară și au mai fost descoperite rețele de droguri, unele în care erau implicați chiar profesori. Edupedu.ro a scris că doi profesori din Buzău, de economie, respectiv psihopedagog la Liceul pentru Deficienți de Auz, suspectați de trafic de droguri.

Testarea antidrog a elevilor să fie făcută doar după informarea şi cu acordul părinţilor, în două situaţii, la solicitarea directă a părinţilor sau când profesorii observă un anumit tip de comportament, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Referitor la testarea antidrog în școli, președintele Federației Părinților, Iulian Cristache, spune că „nu vom fi de acord cu testarea în masă. De ce? Pentru că nu ajută și îmi miroase a business privat””

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Sorin Ion, a declarat pe 4 septembrie că elevii nu vor fi testați în masă pentru consumul de droguri. O comisie va decide dacă un elev va fi testat sau nu, însă cu acordul părinților.

Rezultatele testului antidrog pentru elevii din București nu vor fi cunoscute de școli, ci de către familie, potrivit prefectului Capitalei: „nu trebuie ca rezultatul acesta să fie unul public, pentru că altfel vom transforma o luptă legitimă împotriva consumului de droguri într-o stigmatizare a unor copii și, știu eu, victimele unor posibile acțiuni de bullying.”

Citește și
BREAKING Klaus Iohannis: Consumul de droguri în rândul tinerilor, inclus pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării / Efectele consumului de droguri la vârste fragede și în școli sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale

Președintele Iohannis a convocat CSAT pentru consumul de droguri în rândul elevilor și tinerilor, considerat risc major la adresa siguranței naționale
UPDATE Doi profesori din Buzău, de economie, respectiv psihopedagog la Liceul pentru Deficienți de Auz, suspectați de trafic de droguri – surse/ Percheziții DIICOT și audieri în mai multe județe, legate de vânzarea de droguri către elevi

2 comments
  1. E 12 octombrie și nu a început distribuirea cardurilor de carieră didactică. Nu îi pasă nimănui, Guvernul trebuia să comunice ceva!

    La 4 zile după începerea anului școlar și cu doar o lună înainte de data remiterii cardurilor pentru cariera didactică, pe 15 septembrie 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat invitația de participare Nr. 153923/15.09.2023 pentru emiterea cardurilor de carieră didactică! Data limită pentru transmiterea ofertelor a fost 21 septembrie 2023. Cum să tipărești sute de mii de carduri în câteva săptămâni? Nu e ca scosul la imprimantă al unei coli A4, este un proces complicat, care presupune mai multe etape.

    Neseriozitatea guvernului este evidentă. Ce-au păzit din 12 iunie(data emiterii ordonanței de urgență 58) și până în septembrie? Au fost plecați în concedii? Păi nu cereau guvernanții profesorilor să se sacrifice, să muncească pe bani puțini, ei de ce nu își sacrifică concediul ca să emită cardurile la timp? Trei luni de zile nu au făcut nimic în privința aceasta!

    Unitățile emitente vor trebui să atragă cât mai mulți afiliați, adică comercianți la care se poate folosi acest card. Când vor face aceste demersuri, cât durează ele?

    https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2023/09/306e0fed7f7aa22cf50addbff65ff150.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Rectorul Universității București, Marian Preda, despre amnistierea plagiatorilor de Parlament: Un demers complet ilegitim. Nu au fost consultate marile universități, Consiliul Rectorilor, CNATDCU / Parlamentarul inițiator nu are nicio legătură sau experiență cu domeniul

Rectorul Universității din București, profesorul și sociologul Marian Preda, a declarat pentru Edupedu.ro că amendamentul care îi amnistiază pe plagiatorii care și-au obținut titlul de doctor înainte de 2011 „nu…
Vezi articolul

„Ziua libertății” – Liceenii și profesorii sunt invitați să afle care sunt pericolele traficului de persoane, ce înseamnă metoda „loverboy” și faptul că România este țara UE cu cel mai ridicat risc de traficare a minorilor – pe 28 și 29 martie, la Universitatea Româno-Americană / Ambasada Canadei și Ambasada Olandei, parteneri ai evenimentului

Pe 28 și 29 martie 2024, pentru celebrarea Zilei internaționale a libertății, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), Ambasada Canadei și Ambasada Țărilor de Jos în România organizează…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Campania de vaccinare în școli este blocată. Nicio școală nu a solicitat echipe mobile pentru că „sunt neclarități cu privire la bază legală a formularului” prin care școlile pot solicita intenția de vaccinare, anunță ministrul Educației

Școlile nu au solicitat echipe mobile de vaccinare după prima săptămână de școală, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a denunțat într-o declarație la AlephTV existența unui blocaj legat de…
Vezi articolul

Elevi eliminați din clase “prin tragere la sorți”, pentru a respecta pragul de 29 de elevi la clasa a V-a, spune Sorin Cîmpeanu: “Sunt mai multe școli în care directorii au luat această decizie” / Soluții? Directorii să ia în calcul “cum se formează clasa 0 sau a IX-a”

“Cred că sunt mai multe școli în care directorii au luat această decizie” a reducerii prin tragere la sorți a numărului de elevi la clasă, pentru elevii care trec în…
Vezi articolul

Disciplină nouă de Inteligența Artificială pentru liceu sau actualizarea uneia existente și predare cu ajutorul IA, printre măsurile prevăzute de Strategia adoptată de Guvern / Universitățile, firmele sau ONG-urile ar trebui să facă module opționale pentru CDEOȘ de la profilul uman

Inteligența Artificială (IA) ar urma să fie disciplină pentru elevii de liceu de la profilul real, iar cei de la uman să aibă module opționale în Curriculumul la Decizia Elevului…
Vezi articolul