Probabil cel mai vechi calendar seleno-solar din lume, descoperit de arheologi în Turcia: sculpturi dăltuite în piatră de acum 13.000 de ani care ar fi marcat impactul unei comete

884 de vizualizări
Foto: captură Facebook.com Video/ Ancient Explorers
Sculpturile dăltuite într-un stâlp mare de piatră la Göbekli Tepe, în Turcia, cu aproape 13.000 de ani în urmă, ar putea fi cel mai vechi calendar seleno-solar din lume, sugerează un nou studiu conform căruia este posibil ca acest calendar să fi fost sculptat pentru a marca impactul catastrofal cu o cometă, conform Live Science, scrie Agerpres.
  • Studiul a fost publicat la 24 iulie în jurnalul Time and Mind.

Stâlpul analizat din situl arheologic de la Göbekli Tepe conţine 365 de simboluri de forma literei “V”. Cercetătorii sunt de părere că un astfel de simbol reprezintă o singură zi, iar întregul calendar cuprinde “12 luni pe lângă 10 zile suplimentare”, conform unui comunicat al Universităţii din Edinburgh.

Pe lângă simbolurile în formă de “V”, cercetătorii au analizat şi o sculptură ce reprezintă “un animal similar unei păsări” care are un simbol în formă de “V” reprezentat în jurul gâtului. Această sculptură ar putea reprezenta “constelaţia solstiţiului de vară din acele vremuri”, conform comunicatului.

Acest ansamblu de sculpturi, realizate probabil în jurul anului 10850 î.Hr. este o reprezentare a unui impact cu o cometă ce s-a produs în acea perioadă. Ele arată că oamenii de atunci “putea să-şi înregistreze observaţiile Soarelui, Lunii şi constelaţiilor în forma unui calendar solar”, conform comunicatului.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că impactul unei comete, care ar fi putut declanşa o epocă glaciară, ar fi fost suficient pentru a declanşa o schimbare culturală la Göbekli Tepe şi poate ar fi dus chiar la apariţia “unui nou cult sa religii”, potrivit comunicatului, mai notează Agerpres.

“Se pare că locuitorii din Göbekli Tepe erau buni observatori ai cerului, ceea ce este de aşteptat dacă ne gândim că lumea lor a fost devastată de impactul unei comete”, susţine autorul acestui studiu, Martin Sweatman, de la Universitatea din Edinburgh. “Acest eveniment ar fi putut să se afle la originea civilizaţiei pentru că ar fi putut iniţia o nouă religie şi pentru că ar fi putut motiva producerea unor noi progrese în agricultură pentru a face faţă climatului rece. Posibil că încercarea lor de a înregistra ceea ce au văzut reprezintă primii paşi în dezvoltarea scrierii ce a apărut mii de ani mai târziu”, a adăugat el.

Figurile sculptate sunt similare celor descoperite într-un alt sit arheologic din Turcia, din regiunea Urfa, mai transmite Live Science.


2 comments
  1. Dumnezeule mare, puteți să verificați sursele înainte sa preluați informația? “studiul”, in ghilimele pentru ca defapt este o opinie, este un articol publicat in Time and Mind. Nu de un arheolog, nu de un istoric, ci de un inginer.

    Să recapitulam, un inginer a scris o opinie despre ce crede el ca înseamnă sculpturile de la Göbekli Tepe, așa toate amestecate (că sunt mai multe si au fost făcute in timp de mii de ani), scriu unii pe net despre asta, agerpres preia ca nu are subiecte si preluați si voi de la agerpres ca nici voi nu aveți subiecte.

    Sunteti o publicatie despre educație si nu ați putut sa va verificați sursele.

    Opinia domnului Sweatman e open access si se găsește aici: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1751696X.2024.2373876?src=exp-la#d1e702

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Protestari în fața Liceului Mircea Vulcănescu din București le împart elevilor pliante prin care îl glorifică pe criminalul de război / La protest participă și senatorul AUR Claudiu Târziu, în timp ce liceul discută astăzi schimbarea numelui instituției de învățământ

În jur de 100 de persoane protestează astăzi în fața Liceului Tehnologic “Mircea Vulcănescu” din București, față de schimbarea numelui instituției. Liceul are astăzi programată o ședință a consiliului profesoral…
Vezi articolul

Președintele Federației părinților, despre introducerea exmatriculării în Legea Educației din Parlament: Decizia nu e rea, însă este nevoie de mare atenție. Un copil care ar putea fi reabilitat poate deveni, peste noapte, un infractor

Deciziile de exmatriculare și suspendare nu sunt rele, ci sunt bune, însă există o mare obligație: cea a reabilitării și reînscrierii în sistem, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a…
Vezi articolul

Mircea Miclea: Am propus Ministerului Educației, fără să dea niciun ban, să intervenim ca să reducem burnoutul profesorilor prin tehnici pe care le pot învăța și aplica. De un an așteptăm aprobarea care ar presupune doar interes din partea ministerului pentru starea de sănătate a cadrelor didactice cu efect asupra copilului

Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, spune că, împreună cu mai mulți colaboratori, a propus Ministerului Educației de peste un an un proiect cu tehnici pentru a reduce…
Vezi articolul

EXCLUSIV G4Media.ro: DNA și Parchetul Vrancea au clasat dosarele în care actualul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, era acuzat că și-ar fi întocmit teza de doctorat cu angajații și pe calculatoarele Muzeului Vrancei / Tîlvăr a respins acuzațiile angajaților de la Muzeu

DNA și Parchetul Vrancea au clasat două dosare ce îl vizau pe Angel Tîlvăr (PSD), actualul ministru al Apărării, potrivit răspunsurilor oficiale pentru G4Media. Dosarele au fost constituite după o…
Vezi articolul

Profesorii și angajații din Educație au respins oferta Guvernului de primă de 1.500 lei net în octombrie și creștere salarială cu 45% din diferența de salariu actual și cel din viitoarea grilă / Greva din școli continuă

Profesorii și angajații din Educație au respins oferta făcută vineri de Guvern, potrivit informațiilor Edupedu.ro, confirmate de reprezentanții sindicatelor. Pe baza unui referendum făcut cu membrii de sindicat aflați în…
Vezi articolul